Alton Coleman & Debra Brown

Mordet på Anna Lindh

I september 2003 blev Sveriges daværende udenrigsminister overfaldt i et indkøbscenter i Stockholm, af den 24 årige Mijailo Mijailović. Hendes liv stod ikke til at redde trods flere timers operationer, og Sverige stod atter med tabet af en stor politiker, 17 år efter mordet på Olof Palme.

Anna Lindh, født d. 19. juni 1957, startede sin politiske karriere allerede som 12-årig, da hun deltog i demonstrationer og protester mod Vietnamkrigen. I 1982 blev hun uddannet jurist fra Uppsala Universitetet, og tiltrådte samme år Sveriges parlament, Riksdagen, valgt for Sveriges Socialdemokratiske Arbejderparti. To år senere blev hun som den første kvinde udnævnt formand for det socialdemokratiske ungdomsforbund. Mellem 1994 og 1998 var Anna miljøminister, og efterfølgende udenrigsminister. Hendes tid i udenrigsministeriet var især præget af Sveriges Bankkrise i starten af 1990’erne og de nedskæringer der var som følge. Mange var af den overbevisning, at Anna ville blive Sveriges næste statsminister, og ifølge Olle Svennings portrætbog af Sveriges daværende statsminister, Göran Persson, var Persson klar til at træde tilbage og lade Anna overtage posten. Men så langt nåede Anna Lindh ikke.

Om eftermiddagen onsdag d. 10. september 2003 tog Anna sin veninde Eva Franchell med på shoppetur i indkøbscenteret Nordiska Kompaniet i Stockholm. De var uden livvagter, da SÄPO ikke mente at det var nødvendigt.
Anna og Eva gik rundt i dameafdelingen på 2. etage, på udgik efter et outfit til den afsluttende tv-debat op til afstemningen om Euroen skulle indføres i Sverige. Anna havde øje på en jakke i butikken Filippa K, da 24 årige Mijailo Mijailović løb ind i butikken og begyndte at stikke Eva med en kniv. Han stak hende i maven og armene, og stoppede først da Eva skreg højlydt og begyndte at slå på ham. Mijailo slap Anna, som faldt til gulvet, kiggede hurtigt på Eva med sammenknebne øjne, og løb ud af butikken.
Et vidne forsøgte at stoppe blødningen, mens et andet vidne ringede efter en ambulance. Anna var da stadig ved bevidsthed, og hun bad Eva om at ringe til hendes mand. Da ambulancen ankom havde Anna mistet meget blod og var ved at miste bevidstheden, men ved hjælp af ilt og aorta-kompression formåede ambulanceredderne at holde hende ved bevidsthed. Ambulancen forlod indkøbscenteret kl. 1633, og ankom ved Karolinska Universitetshospital seks minutter senere.

Anna blev straks opereret. Lægerne kunne konstatere at hun blødte kraftigt fra leveren og flere store blodkar i maven, og en omfattende blodtransfusion var nødvendig under hele operationen, der varede mange timer. Kl. 03 kom lægerne med en udtalelse der lød, at Annas tilstand var kritisk, men stabil. Men halvanden time senere begyndte Anna atter at bløde voldsomt, og denne gang var det ikke muligt for lægerne at stoppe blødningen.
Anna Lindh blev erklæret død d. 11. september 2003 kl. 0529, 46 år gammel.

Morderen – Mijailo Mijailović

Mijailo Mijailović blev født d. 6. december 1978, i Stockholm, Sverige. Hans forældre var oprindeligt fra Mladenovac, i det daværende Jugoslavien, senere Serbien, men var kommet til Sverige i slutningen af 1960’erne som følge af arbejdsindvandringen.
Som 6-årig blev Mijailo sendt hjem til sine bedsteforældre i Jugoslavien, og begyndte at gå i skole her. Da han var 13 år gammel brød krigene i Jugoslavien ud, og Mijailo blev sendt tilbage til Sverige. Han havde da næsten glemt det svenske sprog, og måtte derfor gå i en forberedende klasse, inden han kunne starte i 7. klasse. Han blev færdig med folkeskolen i 1995, med et gennemsnit på 3,4 ud af 5, og begyndte derefter i gymnasiet. Gymnasiet var ikke noget for ham, og han droppede derfor ud på andet år.

Da Mijailo var 17 år gammel stak han sin far med en kniv. Faderen var alkoholiker, og var ofte voldelig overfor familien. Faderen overlevede overfaldet, og Mijailo blev dømt for grov vold. I samme forbindelse blev han mentalundersøgt, hvor der ikke blev fundet tegn på nogen former for psykisk syge. To år senere blev Mijailo dømt for at overtræde betingelserne fra sin tidligere dom, da han blev taget i at være i besiddelse af en kniv. I april 2001 truede han en ung pige og dennes mor, og fik dermed sin tredje dom. Ingen af dommene var fængselsdomme, og ved hver mentalundersøgelse blev der ikke fundet tegn på psykisk syge.

Mijailo var både arbejdsløs og venneløs, og følte intet håb for fremtiden. Han begyndte at føle et indædt had mod politikere, da han var af den overbevisning at det var deres skyld, at hans liv ikke gik som håbet. Tanken om at slå en politiker ihjel blev efterhånden til et mål, men Mijailo havde ikke udset sig nogen specifik politiker. D. 9. september så han lederen fra Liberalerna Lars Leijonberg holde en tale, men kunne ikke udføre sit mål da han ikke havde en kniv på sig.
Dagen efter så han Anna Lindh ved et tilfælde, da han selv var på vej ud af indkøbscenteret. Han havde forinden taget 3 milligram Flunitrazepam – en angstdæmpende og beroligende medicin også kendt som Fluscand og Rohypnol – og gik i sin egen verden, indtil han fik øje på Anna Lindh.
Han vendte om for at følge efter hende, og tog valget om at udføre sit mål.
Efter overfaldet så et vidne Mijailo tabe eller smide den blodige kniv i indkøbscenteret, og pakkede den ind i silkepapir. Nede af Regeringsgatan smed han knivens hylster i en skraldespand, og smed sin kasket i en skraldespand i Salénhuset. Her gik han også ind til en frisør og bad om at få klippet sit hår, men da frisøren ikke havde nogle ledige timer, forlod han atter frisørsalonen.

Mijailo formåede at flygte fra indkøbscenteret uden videre forhindringer, og i de kommende to uger overnattede han hovedsageligt hos venner.
Politiet blev tidligt i efterforskningen kontaktet af en del personer, der udpegede manden på overvågningsbillederne som værende en 35-årig mand, der havde 40 domme bag sig. Flere af disse personer kendte manden personligt, og iblandt var mandens egen mor. Manden blev anholdt d. 16. september, men løsladt nogle dage senere da DNA fra kniven og kasketten ikke matchede hans.
D. 19. september kontaktede en af Mijailos venner politiet med sin mistanke om at Mijailo stod bag mordet. Mijailo havde overnattet hos vennen og dennes kæreste i flere dage, og havde i den forbindelse klippet sit hår af. Vennen gav derfor politiet noget af Mijailos afklippede hår, for at de kunne lave en sammenligning med håret i kasketten. Via et blodregister kunne de lave en sammenligning mellem Mijailos blod og blodet på kniven. DNA fra både kniven og kasketten matchede Mijailos, og de kunne dermed anholde ham.
Om morgenen d. 26. september, lidt over to uger efter mordet, stormede politiet Mijailos lejlighed, mens han spiste pizza og så TV. Han blev anholdt uden at stride imod.

Retssag og fængsling

Der var mange beviser der bandt Mijailo sammen med mordet, og efter at være blevet præsenteret for bevismaterialerne, valgte han derfor d. 6. januar 2004 at tilstå, at han havde stukket Anna Lindh med en kniv, men hævdede at det havde været uden intention om at slå hende ihjel.
Mijailo blev i starten af marts fundet i stand til at komme for retten, og d. 9. marts 2004 modtog han sin dom: fængsel på livstid for mordet på Anna Lindh, samt at han skulle betale en erstatning til Anna Lindhs ægtefælle og parrets to børn, på hver SEK 50.000, svarende til 35.950 kr., altså i alt 107.850 kr.

I juni valgte Mijailo at søge om at få trukket sit svenske statsborgerskab tilbage, og bad om at få lov til at afsone sin straf i et serbisk fængsel, grundet frygt for sin egen sikkerhed. Han ankede også selve dommen, med begrundelsen at han havde været sindssyg på gerningstidspunktet og ikke været i stand til at forstå konsekvenserne af sine handlinger. Han hævdede i samme forbindelse, at han havde hørt stemmer.
D. 8. juli 2004 blev dommen ændret til en behandlingsdom, men det godtog appelretten ikke, og d. 2. december blev dommen derfor ændret tilbage til fængsel på livstid. Mijailos anmodning om at afsone i et serbisk fængsel blev afvist, hvilket han også ankede, men denne anke trak han tilbage i 2007. Anmodningen om at trække sit svenske statsborgerskab tilbage blev godkendt i september 2004.

Siden dommen har Mijailo modtaget to yderligere domme, begge for grov vold begået i fængslet. Den første i 2005, den seneste i 2011. Også i 2011 deltog Mijailo i et interview med den svenske avis Expressen; det første interview, hvori han åbent fortalte om mordet på Anna Lindh. Han fortalte her at motivet ikke havde været politisk, men at han havde været drevet af et indædt had grundet sin personlige fiasko. Han havde ikke kendt til Anna Lindhs politiske holdninger, og valgte blot hende fordi muligheden tilbød sig. Han fortalte desuden at han ikke havde været sindssyg eller hørt stemmer, men blot sagt dette, da han var overbevist om at en behandlingsdom ville være nemmere at klare. Under interviewet udtrykte han anger for sine handlinger.

Det seneste om Mijailo er, at han i marts 2012 blev anbragt i et psykiatrifængsel midlertidigt – men sad fortsat her i 2017.

Tiden efter

Daværende statsminister Göran Persson afholdte to pressemøder, mens Anna Lindh kæmpede for sit liv. Da hun var afgået ved døden afholdte han endnu et pressemøde, hvor han blandt andet fortalte at han og de andre partiledere havde valgt at alle aktiviteter vedrørende folkeafstemningen om Euroen skulle indstilles, men at selve afstemningen ville finde sted som planlagt d. 14. september. Her stemte cirka 55% imod Euroen, og de beholdte dermed den svenske krone.
Laila Freivalds takkede ja til at overtage posten som udenrigsminister efter Anna Lindh, trods hun egentlig havde trukket sig som politiker. Laila Freivalds blev erstattet af Jan Eliasson, da hun valgte at træde af i 2006 efter massiv kritik om blandt andet håndteringen af tsunamikatastrofen i 2004.

Mordet på Anna Lindh skabte stor sorg; ikke kun i Sverige, men rundt omkring i verden. Det var tydeligt til mindehøjtiden, som Anna Lindhs partifæller havde arrangeret d. 19. september. Ceremonien blev afholdt i Blå hallan i Stockholms rådhus, hvor blandt andet Sveriges konge Carl 16. Gustav, statsminister Göran Persson, Europa-kommissær for Miljø Margot Wallström og andre store politiske navne afholdte taler. Dagen efter blev Anna Lindh begravet på Katarina Kirkegård, med ceremoni afholdt i Ersta Kirke.

Kort efter mordet blev Anna Lindhs Minnesfond oprettet. Det er en organisation, finansieret af donationer, der hvert år uddeler Anna Lindh Prisen til en person eller institution, der kæmper mod fordomme, undertrykkelse og uretfærdighed. Mange legater, fonde og steder har senere fået navn efter Anna Lindh, og hun har desuden posthumt modtaget flere priser og massevis af hæder.

Anna Lindh efterlod sig ægtefællen Bo Holmberg, der var socialdemokrat og landshøvding i Södermanlands Ien da Anna blev dræbt. Bo døde i 2010, 67 år gammel. Parret havde sammen to sønner, David og Filip.

Efter en del grove overfald og voldtægter hvor Rohypnol var involveret, valgte medicinalvirksomheden Roche at stoppe salget i Sverige i 2004. Ifølge medicinalvirksomheden var det dog på grund af manglende salg.

Medier

Podcastserien True Crime Sweden udgav d. 23. februar 2020 deres 38. episode: Anna Lindh, der omhandler attentatet.

D. 11. april 2004 havde tv-dokumentarfilmen Det är utriksminstern, det är Anna Lindh premiere. Sagen er derudover også nævnt i dokumentarserierne:
Onska, sæson 1 episode 3: Psykoser och brutala mord, sendt første gang d. 21. november 2006
Svenska fall, sæson 4 episode 4 og 5: Mordet på Anna Lindh, sendt første gang d. 16. april 2020

Der er skrevet to bøger om sagen:
Mordet på Anna Lindh: en polisutredning, af Leif Jennekvist, 2005 (svensk)
Mijailović: Historien om Anna Lindhs morder, af Edvard Unsgaard, 2006 (oversat til dansk)

Sagen er derudover nævnt i følgende bøger:
Kris i ledningen för svensk polis, af Eric Rönnegård, 2008 (svensk)
Nordisk Kriminalreportage 2006, udgivet i 2017

Kilder

Læs om mordet på Olof Palme her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alton Coleman & Debra Brown