Tim Kretshcmer - skyderiet i Winnenden og Wendlingen

Charles Harrelson


I 1979 dræbte lejemorderen Charles Harrelson dommer John H. Wood Jr., hvilket blev det første snigmord på en dommer i det 20. århundrede. Mere opsigtsvækkende blev sagen dog da Charles, inden han overgav sig til politiet, hævdede at have stået bag attentatet på John F. Kennedy i 1963.
I dag er Charles Harrelson dog nok mest kendt for at være far til skuespilleren Woody Harrelson.

Charles Voyde Harrelson blev født d. 23. juli 1938 i Lovelady, Texas, USA. Ikke meget vides om Charles’ opvækst, udover at han var den yngste ud af seks børn af forældrene Alma og Voyde, og at han voksede op i et kaotisk hjem.
Efter at have afsluttet sin skolegang flyttede Charles hjemmefra og meldte sig til USA’s marine. Det varede ikke længe før han flyttede til Californien, hvor han i kort tid var gift med en kvinde ved navn Nancy. Efter bruddet med Nancy mødte han Diane Lou Oswald, som han i 1959 giftede sig med. Sammen fik de tre sønner; Woody, Brett og Jordan.
For at forsøge familien solgte Charles leksikoner og tandplejetilbehør, men da det hverken var spændende eller gav penge nok, valgte han at begå et bevæbnet røveri. Han blev fanget og fængslet, men kun ganske kort, da hans fængselsdom blev forkortet på grund af god opførsel. Tiden i fængsel havde dog ikke afskrækket ham spor, og i stedet for at vende tilbage til sit job som sælger, valgte han at begynde at gamble for at tjene hurtige penge. I 1967 blev Charles og Diane skilt, og Charles flyttede derefter tilbage til Texas. Her blev han gift med en kvinde ved navn Jo Ann, og startede sin karriere som lejemorder.

Lejemordene

Hvor mange mord Charles blev hyret til, er uvist. Nogle mener at det er op til 60 mord, andre ”kun” 20, men det er langt fra ligeså mange han blev fanget og dømt for.

D. 28. maj 1968 dræbte Charles en tæppeforretningsejer fra Houston, ved navn Alan Berg. År forinden havde Alan arbejdet i sin families tæppeforretning, men havde forladt familievirksomheden for at skabe sin egen, som endte med at blive en konkurrent. En mand ansat i familiens forretning hyrede Charles for $1500 , svarende til cirka 74.600 kr. i 2019, til at dræbe Alan Berg. Efter mordet hyrede Alans far en privatdetektiv til at opklare mordet på sin søn. Privatdetektiven viste sig at være Charles’ bror, Claude, og sammen med advokaten Percy Foreman, der senere ville blive hyret af James Earl Ray, forsøgte brødrene at snyde Berg-familien for hvad der svarer til cirka 150.000 i 2019. Men uden held. Percy Foreman formåede dog alligevel at få Charles frikendt for mordet i retten i 1970.

Lidt over en måned efter mordet på Alan Berg, blev Charles hyret til at dræbe kornhandleren Sam Degelia, for hvad der i dag svarer til cirka 99.000 kr., af en af Sams forretningspartnere. Denne gang blev Charles fanget og kunne ikke formå at komme udenom en fængselsdom. I 1973 blev han idømt 15 års fængsel for mordet, mens hans medsammensvorne, Pete Scamardo blev idømt 7 års fængsel. Efter at have afsonet fem år blev Charles i 1978 løsladt på grund af god opførsel.

Ikke længe efter at være blevet løsladt, mødte Charles narkobaronen Jamiel ”Jimmy” Chagra. Da Jimmy blev taget for narkosmugling og stod overfor en retssag der kunne resultere i livstid, hyrede han Charles til at dræbe dommeren for svarende til cirka 12,5 mio. kr. Dommeren var John H. Wood, der også blev kaldt ”Maximum John”, fordi han gav hårde domme i især narkorelaterede retssager.
Retssagen skulle begynde d. 29. maj 1979, men var blevet rykket til engang i august. Det ændrede dog ikke på Charles’ planer om attentatet. Den morgen blev dommer Wood skudt og dræbt foran sit hus, da han var på vej til arbejde. Hans genbo så og hørte skuddet, og ringede straks til alarmcentralen. Da han bagefter løb hen til dommer Wood, var han allerede afgået ved døden – og Charles var væk. Dommer John H. Wood blev dermed den første føderale dommer til at blive snigmyrdet i det 20. århundrede, og FBI blev straks sat på efterforskningen.

Efterforskning og retssag

Ganske kort efter mordet blev Charles hentet ind til afhøring på grund af de store ligheder mellem dette mord og mordet på Sam Degelia, men blev hurtigt renset og fik lov at gå. Efterforskningen tog lang tid og endte med at koste omkring $11 mio., svarende til cirka 231 mio. kr. i 2019. Men en dag modtog FBI et anonymt tip og en båndoptagelse af en samtale mellem Chagra-brødrene. Under samtalen snakkede de om Charles og mordet, og det blev da klart for FBI at Charles stod bag. En eftersøgning gik i gang, og først d. 1. september 1980 fandt de frem til ham nær Van Horn, Texas. Men Charles var ikke meget for at overgive sig. Høj på kokain truede han med at begå selvmord og tilstod endda at have stået bag attentatet på John F. Kennedy, men efter seks timer blev han overtalt og overgav sig. På trods af mangel på konkrete beviser blev han fængslet, og stod nu over en mordretssag.

Netop manglen på beviser var et stort problem. Under afhøring sagde Charles at han blot havde tilstået at have dræbt dommer Wood overfor Chagra-brødrene for at få pengene, og en tilståelse givet påvirket af stoffer er ikke holdbar i retten. Heldigvis gik Charles’ cellenabo, Johnny Spinelli, med til at opbygge et venskab med Charles og forsøge at få en tilståelse ud af ham, alt imens han blev optaget. Hen over de følgende måneder begyndte de at tale sammen og spillede en del skak, og pludselig formåede Johnny at få en tilståelse ud af Charles. Da retssagen endelig kunne gå i gang, vidnede Johnny da også. Jimmy Chagra vidnede også under retssagen, og fortalte blandt andet at Charles havde fortalt ham, at han også havde dræbt John F. Kennedy.
Charles, atter med Percy Foreman som sin advokat, holdte fast i sin forklaring om at have tilstået mordet for at få pengene. Men uden held; Charles blev idømt to gange livstid i fængslet og sendt til Atlanta Federal Penitentiary, med fangenummer 02582-016.

Tiden efter

Charles’ kone, Jo Ann, blev idømt 20 års fængsel for sigtelser relateret til attentatet på dommer Wood. De to blev senere skilt, og Charles blev i 1987 gift for fjerde gang, med en kvinde ved navn Gina Adelle Foster. Charles havde ikke set sine børn siden han og Diane blev skilt, men efter retssagen fik han igen kontakt sin søn Woody, som endda var stand-in brudegom for sin far under vielsen med Gina. Woody er senere blevet en yderst kendt skuespiller blandt andet kendt for Sams Bar, True Detective, og Natural Born Killers, og det siges at Charles i fængslet bestak andre indsatte med cigaretter, for at han kunne se Sams Bar i fjernsynet i fred.

D. 4. juli 1995 forsøgte Charles, sammen med to andre indsatte, at flygte fra fængslet. De lavede et reb og kravlede over fængselsmuren, men stoppede og overgav sig da en fængselsbetjent affyrede et varselskud fra fængselstårnet. Charles blev derefter overført til ADX Florence i Florence, Colorado.

I 2003 udmeldte Jimmy Chagra pludselig at Charles ikke stod bag attentatet på dommer Wood. Det fik Charles’ søn, Woody, til at forsøge at få retssagen taget op igen, men uden succes. Woody har flere gange offentligt udtalt, at han ikke mener at hans far fik en fair retssag. Charles fik aldrig en ny retssag. D. 15. marts 2007 blev han fundet død i sin fængselscelle, 68 år gammel. Obduktionen viste at han var død af et hjerteanfald.
Der blev efterfølgende fundet notater i hans ejendele, hvori Charles blandt andet havde skrevet: ”Jeg er ked af det. Ikke for mig selv, men for den smerte jeg har påført andre, både dem der har elsket mig og dem der har elsket de personer jeg har dræbt. Men jeg har aldrig dræbt en person der ikke fortjente det.

Konspirationsteorier – Var Charles Harrelson involveret i attentatet på John F. Kennedy?

Selvom det aldrig officielt har været mistænkt, at Charles skulle have været involveret i attentatet på John F. Kennedy i 1963, har der været en del konspirationsteorier omkring det.
Kort efter John F. Kennedy blev dræbt, anholdte politiet i Dallas tre mænd, som senere ville blive kendt som ”De Tre Vagabonder”. Dallas Morning News, Fort Worth Star-Telegram og Dallas Times Herald fotograferede de tre mænd, som de blev ført væk fra Texas School Book Depository af politiet kort efter attentatet. I 1966 og 1967 samlede datatekniker og forfatter Richard E. Sprague, under indsamling af viden til sine bøger, billederne sammen og gav dem til distriktsadvokat Jim Garrison med en mistanke. Garrison var på det tidspunkt ved undersøge Clay Shaw og hans eventuelle involvering i attentatet, men blev pludselig overbevist om at de tre mænd på billedet var involveret i attentatet. D. 31. januar 1968 fortalte han i The Tonight Show om sin teori, og herfra tog teorierne fart.
I 1974 kiggede attentatefterforskere nærmere på billedet og sammenlignede de tre mænd med billeder af de personer de anså som mistænkte. De kom frem til at to af mændene på billederne var E. Howard Hunt og Frank Sturgis, men det var ikke korrekt og det blev senere afvist. Men hvem de tre mænd så var, var et spørgsmål der stadig hang i luften.
Derfor passede det meget godt ind, da Charles Harrelson i 1980 ”tilstod” at have dræbt den daværende præsident, og der er en del der den dag i dag forsat tror på det, på trods af at det i 1989 kom frem, at ”De Tre Vagabonder” var tre hjemløse mænd der tilfældigvis var på rejse gennem Dallas, ved navn Gus Abrams, Harold Doyle og John Gedney. De var blevet anholdt men løsladt igen tre dage senere, da politiet måtte konstatere at de ikke havde noget med attentatet at gøre.

Den nyhed var dog gået forbi næsen på privatdetektiverne John R. Craig og Philip A. Rogers. I 1992 udgav de bogen The Man on the Grassy Knoll, der omhandler attentatet på John F. Kennedy, og under deres research stødte de på en uopklaret mordsag fra 1965 – mordet på Fred og Edwina Rogers. De blev overbevist om at det var parrets søn, Charles Rogers, der stod bag mordet på sine forældre, samt at han var involveret i attentatet på John F. Kennedy. Via en fælles bekendt skulle Rogers ifølge teorien have lært Lee Harvey Oswald, der ifølge officielle undersøgelser var snigskytten der dræbte John F. Kennedy, at kende og derigennem blive involveret i attentatet. Sammen med Charles Harrelson og en mand ved navn Chauncey Holt skulle Rogers have været ”De Tre Vagabonder”. Men som skrevet før, er der ikke hold i teorien og selv FBI har afvist den. Men er det fordi de selv skjuler noget?

Noget der ligeledes fodrede teorien om at Charles Harrelson skulle have været involveret i attentatet på John F. Kennedy, er at hans ekskone og mor til sine sønner, Diane, hed Oswald til efternavn. Men umiddelbart er der ikke fundet nogen relation mellem hende og Lee Harvey Oswald.

Medier

Charles Harrelson blev nævnt i dokumentarfilmen JFK to 9/11: Everything is a Rich Man’s Trick, der havde premiere i november 2014. Han er desuden omtalt i dokumentarserierne The Men Who Killed Kennedy, sæson 1 episode 3: The Cover-Up, sendt første gang d. 11. oktober 1991, samt Murder in My Family, sæson 1 episode 5: Woody Harrelson, sendt første gang d. 1. december 2018.

Sagen er desuden nævnt i blandt andre følgende bøger:

  • Dirty Dealing: Drug Smuggling on the Mexican Border and the Assassination of a Federal Judge – An American Parable, af Gary Cartwright, 1984
  • Crossfire: The Plot That Killed Kennedy, af Jim Marrs, 1989
  • The Man on the Grassy Knoll, af John R. Craig og Philip A. Rogers, 1992
  • Murdered Judges of the 20th Century: And Other Mysterious Deaths, af Susan P. Baker, 2003
  • Conspiracy in Camelot, af Jerome A. Kroth, 2003
  • Run, Brother, Run: A Memoir of a Murder in My Family, af David Berg, 2013

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tim Kretshcmer - skyderiet i Winnenden og Wendlingen