Richard Speck - Mordene på sygeplejerskestuderende i Chicago

Jaylen Fryberg – Marysville Pilchuck High School skyderiet

D. 24. oktober 2014 skød 15-årige Jaylen Fryberg fem elever på Marysville Pilchuck High School, inden han vendte pistolen mod sig selv. Fire af eleverne mistede livet. De dræbte og den sårede var Jays egne venner, og to af dem endda hans fætre – men hvorfor skulle de dø? Meget tyder på at motivet var ulykkelig kærlighed.

Jaylen Ray Fryberg blev født d. 31. juli 1999, i Marysville, Washington, USA. Jaylens familie var igennem flere generationer en del af Tulalip stammen i Marysville – noget som Jaylen var meget stolt af og gik meget op i. Som lille blev hans forældre, Raymond og Wendy, skilt, og senere fik han to brødre og to søstre.
Fra han var lille viste Jaylen stor interesse for sport og atletik, og gik til både wrestling og football. Hele hans liv var hans fysik i top, selv på trods af sukkersyge. Derudover gik han ofte på jagt med sin far og sin bror, og fik sit første skydevåben allerede da han var 6 eller 7 år gammel. I skolen var Jaylen populær; han var meget vellidt, blev beskrevet som humoristisk og som en dreng der altid var gang i.

Da Jaylen startede i high school begyndte han at ændre sig – dog ikke mere end enhver anden teenager, men nok til at det tiltrak opmærksomhed. Han begyndte at pjække fra bestemte timer i skolen, og omkring d. 14. oktober 2014 kom han op at slås med en dreng fra hans football-hold. Drengen og Jaylen havde igennem noget tid været på kant, men først dér kom de op at slås, eftersigende efter at drengen kom med en racistisk bemærkning. Slåskampen resulterede i at Jaylen blev suspenderet i en uge.
Da Jaylen gik i 6. eller 7. klasse blev han kæreste med Shilene, der gik på en anden skole. Shilene blev en del af Jaylens vennegruppe, så da han skulle til Homecoming fest d. 17. oktober 2014, var det en selvfølge at hun skulle med som hans date. Jay og Shilene havde sine op- og nedture, ganske som ethvert andet teenagekæresteforhold, men skænderierne havde taget til i den seneste tid op til Homecoming, eftersigende på grund af en anden pige.
Til festen blev Jaylen kåret til Homecoming Prince, og efter festen tog vennegruppen hjem til Jaylen. Hjemme hos Jaylen kom parret igen op at skændes, hvilket resulterede i at Shilene forlod hjemmet. Da hun kom tilbage lå Jaylen i sin seng med den anden pige. Shilene blev vred, slog og forsøgte at tage kvælertag på Jaylen, og det endte med at de endte deres forhold.

Den følgende uge forsøgte Jaylen konstant at komme i kontakt med Shilene – alt imens han eftersigende også havde noget kørende med den anden pige. Efter Jaylen flere gange truede med at begå selvmord valgte Shilene at blokere ham på diverse medier.
Jaylen var ulykkelig, hvilket han i den uge også udtrykte meget på de sociale medier.

Skyderiet

Fredag d. 24. oktober 2014 startede som så mange andre dage. Eleverne på Marysville Pilchuck High School havde kun en kort skoledag før de kunne holde weekend, hvilket kunne mærkes på stemningen. Jaylen bad i løbet af formiddagen sine venner om at mødes til frokostpausen, så da klokken var omkring 1020 samledes vennegruppen om et rundt bord i kantinen.

Jaylen kunne stadig ikke komme i kontakt med Shilene, så kl. 1025 sendte han et billede til Shilenes kusine, hvorpå man kunne se en pistol liggende mellem hans ben, med en besked hvori han bad kusinen om at få Shilene til at ringe til ham inden han gjorde ”denne ting”. Shilene ringede efterfølgende til Jaylen, og de talte sammen i 2 minutter og 20 sekunder. Kl. 1037 sendte Jaylen en besked til sin far, hvori der stod: ”Læs papiret på min seng. Far jeg elsker dig”. Fire sekunder senere sendte han en fællesbesked til flere familiemedlemmer, hvori han beskrev sine ønsker for sin begravelse samt hans intentioner om at tage sine venner med sig på ”den anden side”. Beskeden havde han gjort klar allerede kl. 744.

Jaylen tog pistolen i hånden og rejste sig op. Helt rolig begyndte han at affyre skud mod sine venner, i rækkefølge som de sad rundt om bordet; 14-årige Shaylee Chuckulnaskit, 14-årige Zoë Galasso, 15-årige Andrew Fryberg, 14-årige Nate Hatch og sidst 14-årige Gia Soriano. Omkring i kantinen begyndte elever at kaste sig mod gulvet og ind under borde. Da Jaylen havde skudt Gia var hans pistol tom, og da han ville genlade den forsøgte lærer Megan Silberberger at stoppe ham. Jaylen vendte derefter pistolen mod sig selv, og dræbe sig selv ved at skyde sig i hovedet. Under 3 minutter var gået, og seks var blevet skudt. Der sad to andre piger ved bordet som ikke blev skudt, hvor den ene var den pige, som Jaylen havde haft noget kørende med. Den anden pige var hans kusine. Desuden var både Nate og Andrew fætre til Jaylen.
Da politiet ankom ganske kort efter tjekkede de straks livstegn på de seks ramte. Zoë og Jaylen havde mistet livet, men de resterende viste livstegn. Gia, Shaylee og Andrew blev straks fragtet til Providence Regional Medical Center i Everett, mens Nate blev fragtet til Harborview Medical Center i Seattle.

Ofre og motiv

Takket være Jaylens telefon tog det ikke længe før efterforskerne havde en idé om hvad motivet for skyderiet var: ulykkelig kærlighed. Shilene blev naturligvis også bragt ind til afhøring, og kunne bekræfte deres turbulente forhold, skænderierne i særligt den seneste uge og Jaylens selvmordstrusler. Meget tydede på at Jaylen ønskede at begå selvmord, og at han ville have sine venner med sig i sin død.
Desværre fik Jaylen næsten sit ønske helt opfyldt, for i løbet af de næste to uger afgik Gia, Shaylee og Andrew ved døden. Nate var indlagt på intensivafdeling i tre dage, men blev udskrevet fra hospitalet d. 6. november.

Gia Soriano, 14 år gammel, afgik ved døden på Providence Regional Medical Center, Everett, d. 26. oktober 2014, som følge af et skud i hovedet. D. 15. november blev hendes begravelse afholdt i Immaculate Conception Church, hvorefter hun blev begravet på Evergreen Cemetery i Everett.
Shaylee Chuckulnaskit, 14 år gammel, afgik ved døden på Providence Regional Medical Center, Everett, d. 31. oktober 2014, som følge af et skud i hovedet. Hun blev begravet på Mission Beach Cemetery i Tulalip d. 7. november.
Zoë Galasso, 14 år gammel, døde i skolens kantine som følge af et skud i hovedet. D. 1. november blev der afholdt ceremoni i Word of Life Lutheran Brethren Church for at hylde hendes liv. Hun blev kremeret, og asken blev udleveret til hendes familie.
Andrew Fryberg, 15 år gammel, afgik ved døden på Providence Regional Medical Center, Everett, d. 7. november, som følge af to skud i hovedet. I sin sidste besked til nogle familiemedlemmer havde Jaylen skrevet at han ønskede at Andrew og Nate blev begravet ved hans side. Det ønske fik Jaylen ikke opfyldt. I stedet for blev Andrew begravet på Mission Beach Cemetery d. 13. november.

Efterforskerne lærte desuden at Zoë og Andrew var kærester, og rygter om at Nate var begyndt at se Shilene efter Homecoming festen begyndte at florere. Hvorvidt det passer er enten ikke offentliggjort eller afgjort, men i beskeder mellem Shilene og Jaylen kan det ses at der også var en anden dreng involveret i deres skænderier.

Tiden efter

Om aftenen d. 24. oktober 2014 deltog over tusinde personer i en mindehøjtid i Grove Church, og dagen efter blev endnu en afholdt i Mountain View Presbyterian Church.
D. 27. oktober holdte hele Marysville et øjebliks stilhed kl. 1039 – præcis 72 timer efter skyderiet.

Ugen efter skyderiet blev alle timer på Marysville Pilchuck High School aflyst, samt skolens kommende football kamp. Da skolen atter åbnede var der blevet ansat omkring 15 rådgivere, hvis job var at støtte og hjælpe elever og ansatte på skolen. Skolens kantine lukkede, og blev aldrig genåbnet. I stedet blev der bygget en ny, som blev åbnet i januar 2017.
I sommeren 2018 kunne eleverne fra Jays årgang, som var de sidste elever på skolen der havde været tilstede da skyderiet fandt sted, færdiggøre high school. Under dimissionen var en tom stol til stede, som repræsenterede de dræbte.

Jaylen blev begravet på Tulalip Tribal Cemetery. D. 30. november blev der afholdt en mindehøjtid for ham i Tulalip Indian Reservation, hvor flere hunderede deltog. Tulalip stammen, som Jaylen og hans familie var en del af, udtrykte offentligt at de tog afstand fra Jaylens handlinger, men støttede familien i deres tab.

Washingtons guvernør Jay Inslee udtrykte efter skyderiet sin medfølelse i en Twitter-status, og erklærede d. 3. november for ”Red and White Day” i hele staten. Han opfordrede alle til at være iført rødt og hvid tøj på dagen, i ære for de dræbte. Rød og hvid er Marysville Pilchuck High Schools farver.

D. 31. marts 2015 blev Jaylens far, Raymond, anholdt for at have købt 5 skydevåben ulovligt – inklusiv den pistol som Jaylen brugte i skyderiet. I det krævede baggrundstjek, som enhver våbenkøber skal udfylde når denne ønsker at købe våben i Washington, havde Raymond løjet. Det viste sig at hans daværende kæreste i 2002 havde fået lavet et polititilhold mod Raymond, efter at han havde overfaldt og truet hende. Polititilholdet betød at Raymond ikke kunne købe våben – og derfor havde Raymond løjet om polititilholdet i baggrundstjekket.
I 2012 var han blevet fanget i det første gang, og blev dengang idømt en betinget dom på 1 år. Dommeren var dog ikke ligeså blid denne gang, og han blev derfor idømt to års fængsel i januar 2016.

USA’s daværende uddannelsesminister Arne Duncan udtrykte efter skyderiet sin medfølelse, og kommenterede at der skulle gøres mere for at sikre at skydevåben ikke ender i de forkerte hænder.

Kilder

– Dokumenter fra efterforskingen:

– Wikipedia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Richard Speck - Mordene på sygeplejerskestuderende i Chicago