Elliot Rodger - Isla Vista massakren

Christopher Harper-Mercer – Umpqua Community College skyderiet

9 personer mistede livet, og 8 yderligere blev såret, da 26-årige Christopher Harper-Mercer d. 1. oktober 2015 begik masseskyderi i et klasselokale på Umpqua Community College. Skyderiet endte da Christopher vendte pistolen mod sig selv og begik selvmord.

Christopher Sean Harper-Mercer blev født d. 26. juli 1989 i England. Hans forældre, Ian Mercer og Laurel Harper, blev gift d. 14. februar 1989, men da familien kort efter Christophers fødsel flyttede til USA, gik der ikke længe før de blev separeret. Christopher flyttede med sin mor til Torrance, Californien, hvor de boede i en lille lejlighed nær Western Avenue. Christophers mor opdagede hurtigt, at hendes søn ikke var som de fleste andre børn, og selvom Christopher fik diagnosen Aspergers syndrom, valgte hun at indskrive ham på en almindelig folkeskole, der havde et specialprogram. Hun måtte dog senere hive ham ud af skolen, da han ikke kunne fungere med de andre elever. Christopher begyndte i stedet på Switzer Learning Center, som er en skole for elever med særlige behov, men heller ikke her lykkedes det ham at få venner, og på grund af sine problemer med at håndtere vrede, kom han også i slåskamp flere gange.

I 2008 valgte Christopher at forsøge sig med militæret hos U.S. Army Training Center ved Fort Jackson i South Carolina, men da han ikke kunne opfylde mindstekravene for basistræning blev han kort efter smidt ud. Christopher og hans mor delte en stor interesse for skydevåben, og havde derfor flere skydevåben i hjemmet. Noget tid efter Christophers hjemkomst fra militæret, blev han en aften vred på sin mor, og som resultat sigtede han på hende med et haglgevær. Christophers mor ønskede ikke at Christopher skulle have en plet på sin straffeattest, så i stedet for at melde ham til politiet, valgte hun at køre ham til et psykiatrisk hospital, hvor Christopher frivilligt lod sig indlægge i 72 timer. Dette var hverken første eller sidste gang, at Christopher blev indlagt på grund af sine psykiske problemer.
I 2009 dimitterede Christopher fra Switzer Learning Center, og startede derefter på El Camino College, hvor han var elev fra 2010 til 2012.

I 2013 flyttede Christopher og hans mor til Winchester, Oregon, og herefter stoppede Christopher og hans far med at have kontakt. Christophers far boede i Tarzana, og efter separationen blev til en endelig skilsmisse i 2006, var han blevet gift igen og fået en datter. Christopher og hans far havde ikke været tætte førhen, men flytningen til Winchester satte en ende på deres forhold.
Christopher var begejstret for flytningen til Oregon, da våbenloven her ikke er ligeså streng som i Californien. Han var blandt andet særligt begejstret for, at han nu måtte bære våben utilsløret, og våbensamlingen derhjemme voksede.

Christopher begyndte at oprette dating-profiler, hvor han blandt andet skrev at han var genert til at starte med, men hurtigt varmede op, og at han fungerede bedst i små grupper. Han gjorde det klart på både sine dating-profiler og andre steder på internettet, at han ikke var religiøs, men spirituel.
Christopher brugte internettet meget, blandt andet på 4chan, MySpace og KickassTorrents. Derudover oprettede han en blog, hvor han d. 6. juli 2015 lagde sit første indlæg op. Indlægget, kaldt ”Den materielle verden er en løgn”, handlede blandt andet om, at vi er blevet afhængige af materielle ting, og at han havde gjort sig fri af dette. D. 31. august skrev han et indlæg om Vester Flanagan, der få dage forinden havde skudt og dræbt to tidligere kollegaer. Her skrev han blandt andet, at det virkede til, at jo flere personer man dræber, jo mere kendt bliver man. D. 1. september skrev han et indlæg om at en politibetjent var blevet skudt og dræbt i Houston, af en person der eftersigende var påvirket af Black Lives Matter-bevægelsen, og udtrykte at han var på politibetjentens side, og ikke var enig i Black Lives Matter protesterne.
Det fjerde og sidste indlæg blev skrevet d. 4. september, og dette omhandlede filminstruktøren Wes Cravens død, som Christopher var ked af, da han var stor fan af Wes Craven. Wes Craven stod blandt andet bag The Nightmare on Elm Street-filmene og Scream-filmene, og døde af kræftsygdom i hjernen.

Christopher startede på Umpqua Community College efter flytningen, men d. 1. september 2015 modtog han et brev, hvori der stod, at hvis han ikke forbedrede sine karakterer, ville han blive smidt ud.
Om aftenen d. 30. september 2015 postede Christopher eftersigende et anonymt indlæg på 4chan, hvori han skrev: ”Nogle af jer er i orden. Gå ikke i skole i morgen hvis du er i nordvesten. En tråd om hvad der er sket vil blive postet i morgen. Vi ses, rum robotter”.

Skyderiet

D. 1. oktober 2015 kl. 1038 modtog alarmcentralen det første opkald angående et skyderi i Snyder Hall på Umpqua Community College, i lokale #SNY15 hvor fagene Engelsk og Skrivning blev undervist.

Christopher, som var elev i Skrivning, var kort forinden gået ind i lokalet bevæbnet, og affyret et skud op i loftet. Han beordrede eleverne til at samle sig midt i lokalet, og sagde derefter til en ung mand, ved navn Mathew, at han ikke ville skyde ham, hvis han afleverede en kuvert til politiet. Mathew tog imod kuverten, og fik besked på at sætte sig på en stol bagerst i lokalet. Christopher begyndte derefter at skyde på personer der lå på gulvet, hvoraf flere blev dræbt. Han fik nogle til at rejse sig op, og spurgte en af dem, om han troede på Gud. Da han svarede ja, blev han skudt. En anden svarede at han var katolik, og hvortil Christopher svarede: ”Tak for at stå op for din tro”, og skød ham.
Undervejs snakkede Christopher en del; blandt andet sagde han, at døden ikke gjorde ondt, og på et tidspunkt grinte han af en af de døende personer, da han var ved at blive kvalt i sit eget blod. Da nogen begyndte at snakke om at ringe til politiet udenfor lokalet, stak Christopher hovedet ud for døren. En mand nåede at råbe: ”Det er mit barns fødselsdag!”, før han blev ramt af skud. Denne mand, ved navn Chris Mintz, hjalp senere sine medstuderende med at komme ud af bygningen, på trods af at være blevet skudt fem gange.
Christopher begyndte derefter igen at skyde inde i lokalet; han spurgte en ung kvinde, om hun kunne rejse sig op. Da hun svarede nej, fordi hun havde store smerter, sagde han til hende, at hvis hun ikke rejste sig op, ville han skyde hendes ven i stedet. Kvinden kunne ikke rejse sig op, og Christopher begyndte at skyde de andre personer, blandt andre en ung kvinde, der forsøgte at gemme sig bag et bord.

To politibetjente ankom til Umpqua Community College, og da Christopher fik øje på dem, begyndte han at skyde efter dem igennem døren. Han faldt derefter ned på gulvet, sagde: ”Oh fuck”, og begik selvmord ved at skyde sig selv i hovedet.
En såret elev skyndte sig at gå hen til Christopher og sparkede hans pistol væk. Han bad de andre elever om at blive nede, fordi han ikke var sikker på, om der var endnu en gerningsmand. Politiet kom ind i lokalet; de der ikke var såret for meget hjalp de ud af lokalet, men de der var hårdt såret fik hjælp inde i lokalet, indtil ambulancerne begyndte at komme.
Mathew, der havde fået konvolutten af Christopher, smed den fra sig på græsset da han kom udenfor. En ung mand samlede den op og tog med sig. Da han åbnede den, så han at der lå et USB-stik i, som han tog i lommen, og smed konvolutten i en skraldespand. Mathew fortalte en politibetjent om konvolutten, og politibetjenten fik derefter fingrene i den – selvom den unge mand, der havde samlet konvolutten op, ikke var meget for at skulle give USB-stikket fra sig igen.

USB-stikket indeholdte dokumenter med informationer om andre masseskyderier samt et manifest, som Christopher selv havde skrevet.

I alt mistede ni personer livet. Otte elever og én lærer, hvor otte af mistede livet i lokale #SNY15, og én mistede livet på Mercy Medical Center:

– Lucero Alcaraz, 19 år
– Rebecka Ann Carnes, 18 år
– Treven Taylor Anspach, 20 år
– Quinn Glen Cooper, 18 år
– Kim Saltmarsh Dietz, 59 år
– Lucas Eibel, 18 år
– Jason Dale Johnson, 33 år
– Sarena Dawn Moore, 44 år
– Lawrence Levine, 67 år

Manifest

Christopher delte sit manifest op i seks dele.

I den første del, kaldt ”Min Historie”, skrev han som den første sætning: ”Jeg har altid været den mest hadet person i verden”. Han skrev sit manifest for at andre skulle kende hans historie, og for at andre måske endda skulle finde inspiration i det. Han sammenlignede sig selv med andre massemordere, blandt andre Elliot Rodger, og viste forståelse for deres handlinger. Han skrev at han ville gøre som de havde gjort, og at han viste hvad der ville ske efterfølgende. På trods af at tidligere have udtrykt, at han bestemt ikke var religiøs, skrev han i sit manifest, at han troede på at der var en anden verden for ”sådan nogle som ham”.
Han rådede andre, der er ligesom ham, til at købe en pistol og begynde at dræbe folk – og hvis muligheden for at købe skydevåben ikke var der, rådede han til at blive seriemorder, for ”Verden kunne altid bruge en seriemorder mere” ifølge ham.
Han udtrykte desuden irritation over ikke at have dyrket sex eller haft en kæreste, samt racisme, hvilket på mange måder minder om hvad Elliot Rodger udtrykte i sit manifest.

Den anden del af manifestet kaldte han ”Sorthed og dens effekt på mænd”. I denne del forklarede Christopher, at han ikke var racistisk, for det var ikke alle personer med mørk hudfarve han hadede – det var kun mændene. Dog mente han, at ”sorte mænd er de mest skræmmende væsener på planeten” og at disse er dyr. Han erkendte at han var ”40% sort” – men fordi de 40 procent ikke nedstammede fra en mand, var det okay for ham. Han mente at ”Afrika ville få det bedre uden den sorte mand; de burde blive henrettet, og den sorte dronning burde overtage Afrika”. Han erklærede sig desuden enig med Elliot Rodgers holdninger omkring, at mænd med mørk hudfarve har fordærvet kvinderne.
Han skrev derudover, at han respekterede asiatiske og indiske personer.

Tredje del af manifestet, kaldt ”Andre masseskydere”, omhandler, som titlen antyder, sager om andre massemordere. Han skrev at han havde været interesseret i masseskydere i mange år, og påpegede hvad han mente de kunne have gjort ”bedre”; blandt andet at de fleste massemordere udpegede ofre, og det mente han var spild af tid.

Fjerde del af manifestet omhandler Christophers interesser, og kaldes ”Interests”. Heri skrev han blandt andet, at hans eneste lindring i livet var at uploade filer på KickassTorrents; mest uploadede han porno, e-bøger og lignende. Nogle af hans yndlingsmusikere var Marilyn Manson, Aqua, The Dresden Dolls og Blutengel, og nogle af hans yndlingsfilm var The Exorcist og filmene i Terminator-serien. Han nævnte desuden sin livret og fortrukne drik som kartofler og soya mælk.

I den femte og sidste del af manifestet kaldte han ”FAQ” [frequently asked questions, som betyder ofte stillede spørgsmål]. I dette afsnit svarede han på tre spørgsmål. Det første spørgsmål handlede om religion, hvortil han svarede, at hans religion ikke var en formel én, men mere new age, og at han havde tilsluttet sig det okkulte siden han blev født. Det andet spørgsmål lød: ”Hvorfor har du aldrig haft en kæreste, er du homoseksuel?”, hvortil han svarede, at han ikke var homoseksuel, men at piger bare ikke gad ham. Det tredje spørgsmål handlede om, om han var psykisk syg, hvilket han svarede: ”Nej jeg er ikke. Bare fordi jeg er i fællesskab med De Mørke Kræfter, betyder det ikke at jeg er skør” til.
Under spørgsmålene havde han sat et billede ind af den amerikanske skuespillerinde og talk show vært Stacey Dash, hvor han ved siden af havde skrevet ”God sort”. Nedenunder havde han sat et billede ind af den amerikanske rapper Gucci Mane, og skrevet ”Dårlig sort”.

Han sluttede manifestet af med at skrive, at han håbede at alle der læste det, ville nyde det og finde inspiration i det, og at Elliot Rodger er en gud, samt: ”For alle Vester Flanaganerne, Elliot Rodgerne, Seung Choerne, Adam Lanzaerne i verden, gør jeg dette. For alle de der aldrig tog mig seriøst, dette er for jer. For alle de der ikke har gjort deres standpunkt, gør jeg dette. Jeg er martyren for alle de som mig. For at citere Seung Cho, ”I dag dør jeg som Jesus Kristus””.

Som det sidste i sit manifest, satte han pentagrammer, tallet 666 og citatet: ”For Satan gør jeg dette, for mørket gør jeg dette” ind.

Tiden efter

Fire timer efter skyderiet, blev Christophers mor afhørt. Hun havde hørt om skyderiet, og havde ringet til hospitaler i nærheden for at høre, om Christopher var blevet indlagt. Da dette ikke gav resultat, gik hun ind på hans værelse, for at se om alt var som det skulle være, men på grund af rod gav hun op. Hun hørte i fjernsynet at alle overlevende, der ikke var blevet såret, ville blive sendt til en markedsplads, og i det hun var på vej ud af døren for at tage derhen, blev hun mødt af politibetjente, der fortalte hende, at hendes søn var gerningsmanden.

Under afhøringen spurgte politibetjentene hende om, hvorfor hun havde kigget på Christophers værelse, hvortil hun svarede at Christopher var født vred. Hun fortalte at Christopher led med psykiske problemer, herunder blandt andet Aspergers syndrom, og at han flere gange havde været indlagt og i medicinsk behandling, men at han ikke virkede til at tage imod det. Han gik fra den ene yderlighed til den anden humørmæssigt. Christopher havde altid haft problemer med relationer, og hans mor havde ofte opfordret ham til at være mere social, men det virkede som om, at han nærmest følte sig overlegen og følte antipati overfor jævnaldrende. Men i den seneste tid havde Christopher virket mere stabil.

Da politibetjentene spurgte hende om, om hun havde nogle idéer til hvorfor Christopher havde valgt at begå et masseskyderi, svarede hun: ”[…] måske en kulmination af hans frustration over sin ensomhed og vrede. Jeg ved ikke om nogen sagde noget til ham på campus, gjorde noget mod ham. Og, du ved, det vil vi sikkert aldrig finde ud af. […] Men noget udløste en bombe, der allerede var der. […] Jeg tror bare at han var vred på verden, vred, fordi han ikke kunne passe ind”. Hun sagde desuden, at hun troede at Christopher var klar over, at han ikke ville overleve skyderiet, og at det ikke var en spontan idé, men noget han havde planlagt.
I alt fandt politiet otte skydevåben i hjemmet, og seks skydevåben sammen med Christopher, hvoraf kun to pistoler blev brugt i skyderiet. Alle var købt lovligt af enten Christopher eller familiemedlemmer.

Dagen efter snakkede Christophers mor igen med politiet, og igennem en pressemeddelelse fra politiet, kom hun med en udtalelse, hvor hun sagde at familien var chokeret og dybt triste, samt at deres tanker, hjerter og bønner blev sendt til familierne til de sårede og dræbte.
Få dage efter stod Christophers far frem i pressen, hvor han stillede spørgsmålstegn ved, at hans søn lovligt kunne købe så mange skydevåben, og udtalte, at hvis ikke Christopher havde haft mulighed for at købe våbnene, ville han ikke have begået skyderiet.

Barack Obama kom med en udtalelse få timer efter skyderiet, hvor han blandt andet befalede at flage på halvt den efterfølgende dag. D. 5. oktober 2015 udtalte Det Hvide Hus at Barack Obama fortsat ville kæmpe for ændringer i våbenloven.
På trods af psykisk syge, kunne Christopher lovligt købe skydevåben, fordi han aldrig havde været tvangsindlagt. I Oregon trådte en ny lov i kraft i 2018, der betyder at ordenshåndhævelserne eller familie kan indgive en anmodning, der, hvis den godkendes, kan gøre at en person ikke kan købe og ikke må bære et dødeligt våben, hvis personen regnes for at være en overhængende trussel mod andre eller sig selv.

Medier

Sagen om skyderiet på Umpqua Community College og Christopher Harper-Mercer er nævnt i følgende bøger:

– ”American Homicide” af Richard M. Hough og Kimberly D. McCorkle, 2016
– ”Mass Murders in America” af Ron Irwin, 2016
– ”Understanding Victimology: An Active-Learning Approach” af Shelly Clevenger, Jordana N. Navarro, Catherine D. Marcum og George E. Higgins, 2018
– ”True Crime Stories: 12 Terrifying True Crime Murder Cases” af Ryan Becker, 2018

Kilder

– Efterforskningsrapport

– Politirapport

– Manifest

– Blog

– Dating-profil

– The Seattle Times

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Elliot Rodger - Isla Vista massakren