Martin Bryant - Port Arthur massakren

Thomas Michael “T.J” Lane III – Chardon High School skyderiet

D. 27. februar 2012 skød og dræbte T.J. Lane tre elever på Chardon High School, og sårede yderligere tre. T.J. har aldrig givet et motiv for angrebet, men dokumenter viser at hans opvækst var præget af ustabile forældre, med hang til alkohol og vold.  

Thomas Michael Lane blev født d. 19. september 1994, i Ohio, USA. Hans mor, Sara Nolan, og far, Thomas Michael Lane Jr., havde et meget turbulent forhold, præget af vold og skænderier i de første år af T.J.s liv. Kort inden T.J.s første fødselsdag blev hans mor meldt for vold af hans far, men først da hun blev sigtet for anden gang, nogle måneder efter, blev hun kortvarigt fængslet.

T.J.s far søgte om at få fuld forældremyndighed, og fortalte i retten at T.J.s mor ikke kunne styre sit misbrug af alkohol, og udviste voldelig og farlig adfærd. Inden da havde T.J.s mor søgt om at få lavet en faderskabstest, da hun ønskede at få børnebidrag. Denne anmodning droppede hun dog senere, men det nåede at blive fastslået at Thomas Michael Lane Jr. er T.J.s far.

Kort før T.J.s 3 års fødselsdag, var det hans far der blev sigtet for vold af moderen. Til sidst gik hans forældre endelig fra hinanden, men T.J.s far udviste stadig voldelig adfærd – nu bare overfor sin nye kone, Julie. T.J.s far fik tvillingepiger med Julie, men i 2002 blev parret skilt. Dog boede de fortsat sammen i noget tid efter skilsmissen, men da Julie valgte at hun ville tage børnene og flytte hjem til sine forældre, holdt T.J.s far Julie, hendes 6-årige søn fra et tidligere forhold, og deres tvillingepiger på 3 år, indelukket i hjemmet i mange timer. Julie blev gennemtæsket af T.J.s far, men fik til sidst lov at forlade hjemmet med børnene. Hun meldte T.J.s far til politiet, og han blev sigtet for vold og kidnapning.

T.J.s mor flyttede hjem til sine forældre med T.J. og hans storebror Adam, efter bruddet med T.J.s far. I 2002 blev T.J.s mor gift med Mark, og forlod T.J. og Adam hos sine forældre, hvor de efterfølgende blev boende. T.J.s mor fik en datter med Mark, og da parret blev skilt i 2009 fik T.J.s mor fuld forældremyndighed over datteren. T.J.s mor boede derefter skiftevis hos sine forældre og andre steder, mens børnene blev boende hos deres mormor og morfar i Munson Township, Ohio. Deres adresse blev efterhånden kendt af politiet, da T.J.s storebror Adam havde et stofmisbrug, der tit bragte ham i problemer. I december 2012 blev politiet tilkaldt til hjemmet, da T.J. og Adam kom op at slås med deres onkel. Deres onkel og tante så efter børnene, mens bedsteforældrene var ude, og i løbet af aftenen havde der været flere uenigheder mellem dem. Adam skulle til AA-møde, som deres onkel ville køre ham til, men da han syntes Adam virkede påvirket, spurgte han ind til det. Spørgsmålene gjorde Adam rasende, og han løb hjemmefra. Politiet blev tilkaldt for at finde Adam, og han blev kort efter ført hjem igen. Politiet havde kun lige forladt hjemmet, da en slåskamp brød ud mellem T.J., Adam og deres onkel, og deres tante ringede straks til politiet igen. T.J., som kun var 15 år på daværende tidspunkt, blev idømt 24 timers samfundstjeneste.

I den første halvdel af 9. klasse gik T.J. på Chardon High School, men skiftede derefter til The Lake Academy Alternative School, som er en skole for elever med problemer, blandt andet misbrug, mentale vanskeligheder og faglige problemer. T.J. ønskede at skifte til Lake Academy for at han kunne arbejde ved siden af skolen, så han kunne spare op til college, hvor han ville læse psykologi.

T.J. var fagligt foran andre elever på sin egen alder, og selvom han gik i 11. klasse, tog han nogle fag på 12. klasses niveau, og han forventede at bestå high school tidligere.

To måneder inden angrebet offentliggjorde T.J. et selvskrevet digt på sin Facebook-profil, hvor han skrev:
Han var bedre end resten, alle de han afskyer, inde i deres slotte, så forfængelige. Egoistiske og indbildske. De kunne ikke være mere ligeglade med bønderne de behandlede forkert. De var i deres egen verden, det var en glædelig én.
Nu! Mærk døden, ikke bare håne dig. Ikke bare stalke dig, men inde i dig. Vride og vride sig. Føl dig mindre under min magt… Dø, jer alle
.”

Ifølge udtalelser fra elever der kendte ham, var T.J. en stille dreng. Han blev ikke mobbet, og havde venner – dog ikke en stor gruppe.

Chardon High School skyderiet

Omkring kl. 730 d. 27. februar, 2012, sad T.J. alene ved et bord i cafeteriet på Chardon High School. Han var iført en trøje, hvorpå der stod ”KILLER” skrevet med ”blodige” bogstaver. Han sad og observerede en gruppe på 8-9 elever, der var samlet ved et andet bord, og kort efter rykkede han sig til et bord lige bag gruppen. Her sad han i cirka otte minutter, inden han tog en kaliber .22 pistol og en kniv op af sin taske. Han rettede pistolen mod gruppen af elever og begyndte at skyde. Den første han ramte var 17-årige Russell King, Jr., der blev ramt i baghovedet. T.J. gik lidt rundt mens kaosset brød ud i cafeteriet. Eleverne og de ansatte forsøgte at komme ud af skolen, mens 16-årige Demetrius Hewlin og 16-årige Daniel Parmertor blev skudt. T.J. fulgte efter 17-årige Nick Walczak, som han skød i armen, skulderen, ryggen og halsen. Da Nick blev ramt i ryggen faldt ham sammen på gulvet, og kunne ikke bevæge sig. T.J. besluttede sig for at løbe ud af skolen, og på vejen skød han 16-årige Nate Mueller og 18-årige Joy Rickers.
T.J. løb ud af skolen og ind i en skov.

Politiet var allerede underrettet og på vej, og omkring kl. 830 så vicesherif Bilici T.J. siddende i vejkanten, cirka en mil fra skolen. Vicesheriffen fortalte T.J. den bekendte Miranda-warning, hvorefter T.J. sagde, at han lige havde skudt personer på skolen. T.J. blev kørt til Geauga County Safety Center, hvor han blev afhørt.
Han fortalte, at han havde stjålet pistolen og ammunition fra sin onkel aftenen inden skyderiet, og at han havde tænkt over at udføre skyderiet i to uger. Han havde ikke noget motiv; han blev ikke mobbet eller havde problemer med nogen, men det var bare et mål han havde sat sig og valgt at udføre. Han havde lagt pistolen og ammunition i sin taske den morgen, fordi han ”følte at han nok ville skyde nogen” den dag, og medbragt kniven i tilfælde af, at han fik brug for endnu et våben, når pistolen skulle genlades. Han sagde at han ikke havde udvalgt nogle bestemte elever, men bare skød efter nogle tilfældige; han sagde endda at han ikke kendte de sårede elever, hvilket senere ville vise sig, at være en løgn. Han fortalte desuden at han sigtede efter deres hoveder for at personerne ville dø hurtigere og ikke lide. Derudover udtalte han, at han godt vidste at det han havde gjort var forkert, at han var ked af det og fortrød.

Fordi T.J. på daværende tidspunkt kun var 17 år, var det først dagen efter, at han blev offentliggjort som gerningsmanden. Samme dag blev det også offentliggjort, at tre af de seks sårede var afgået ved døden; 16-årige Daniel Parmertor døde d. 27. februar på hospitalet, 17-årige Russell King, Jr., blev erklæret hjernedød d. 28. februar, og 16-årige Demetrius Hewlin døde d. 28. februar på hospitalet. 16-årige Nate Mueller blev ikke indlagt, da det kun var hans øre der blev snittet af en kugle, og 18-årige Joy Rickers blev udskrevet fra hospitalet d. 28. februar. 17-årige Nick Walczak blev først udskrevet fra Hillcrest Hospital efter cirka en måned, hvorefter han skulle påbegynde genoptræning på MetroHealth Medical Center. Nick sidder i dag i kørestol, efter at være blevet lam fra brystet og ned. Kuglen der ramte ham i nakken vandrede op i kinden, og sidder der stadig i dag, da det ifølge lægerne vil skabe unødvendige problemer, hvis de forsøger at operere den ud. I juli 2014 deltog Nick i radioprogrammet Rover’s Morning Glory, hvor han for første gang fortalte offentligt om skyderiet.

Allerede samme dag som angrebet, begyndte folk omkring at vise deres støtte, og elever og ansatte på skolen fik tilbud til hjælp og rådgivning. United Way oprettede The Chardon Healing Fund for at hjælpe de traumatiserede, og allerede dagen efter angrebet, da fonden blev offentliggjort, var der samlet mere end $150.000 sammen. Tusindevis af mennesker deltog i fakkelvagt ved St. Mary’s Catholic Church i Chardon, hvor skolens rektor, Andy Fetchik, opfordrede alle til at bruge hinanden som støtte. Andy Fetchik modtog samme dag et opkald fra den daværende præsident Barack Obama, hvor præsidenten kondolerede og fortalte at han og hans kone, Michelle, bad for dem.

D. 2. marts blev Chardon High School igen åbnet, og her blev eleverne og de ansatte modtaget af mere end 100 elever fra andre skoler i området, der ønskede at vise deres støtte.
I juli 2017 blev Chardon Living Memorial Park åbnet. Parken er lavet for at ære de dræbte og sårede, samt give noget til de overlevende, og er styrret af frivillige.

D. 28. februar 2012 blev T.J. ført for en dommer, og her måtte pressen ikke tage billeder af hverken T.J. eller hans familie, da det endnu ikke var besluttet, om han skulle føres til retten som voksen eller barn. Det blev afgjort at T.J. skulle forblive indsat i Portage-Geauga Juvenile Detention Center i yderligere 15 dage.
D. 1. marts blev T.J. officielt anklaget for blandt andet 3 mord og 2 mordforsøg. T.J. modsagde ikke anklagerne, men dommeren ønskede at han skulle igennem en kompetencehøring, inden det blev afgjort om han skulle føres til retten som voksen.

D. 2. maj var T.J. til kompetencehøring med psykologen Dr. Resnick. T.J. fortalte blandt andet psykologen, at han hørte stemmer og oplevede vrangforestillinger, samt at han var blevet seksuelt misbrugt som barn, og Dr. Resnick mente derfor at T.J. var psykisk syg – men at det ikke betød, at han ikke forstod anklagerne mod ham. Derfor besluttede dommeren, at T.J. skulle føres til retten som voksen, og d. 8. juni erklærede T.J. sig ikke skyldig pga. sindssyge. Ti tage efter blev han overført til amt fængslet, og her sagde T.J. til sundhedspersonalet at han var deprimeret, at han havde selvmordstanker, og at han var klaustrofobisk, for på den måde kunne han undgå at blive adskilt fra de andre indsatte.

Da psykologen Dr. Jones skulle skrive kompetencerapport om T.J. indrømmede han, at han havde løjet overfor både Dr. Resnick og sundhedspersonalet i fængslet. Da Dr. Jones spurgte ind til, hvorfor T.J. havde gjort det, forklarede han at han ønskede at få Dr. Resnick til at tro, at han led af skizofreni, fordi ”det ikke kunne skade”. Fortællingen om at være blevet seksuelt misbrugt, var også en løgn. T.J. forklarede Dr. Jones, at grunden til at han fortalte sandheden nu, var fordi han var bange for, at han med stemplet som psykisk syg, ikke ville få lov at erkende sig skyldig i anklagerne.

T.J.s retssag var sat til at begynde i starten af 2013, men da T.J.s storebror, Adam, døde af en overdosis i november 2012, blev retssagen kort udsat.
Næsten et år efter angrebet, d. 26. februar 2013, erkendte T.J. sig skyldig i anklagerne, og d. 19. marts 2013 blev han idømt 3 livstidsdomme uden mulighed for prøveløsladelse. Den dag var T.J. iført en blå skjorte i retten, men da T.J. blev ført ind i retssalen for at modtage sin dom, tog han skjorten af. Indenunder var han iført en hvid T-shirt, hvorpå han havde skrevet ”KILLER” med sort tusch. Dommeren spurgte T.J. om han havde noget han ønskede til tilføje, og til dette svarede han: ”Denne hånd der trykkede på aftrækkeren, der dræbte jeres sønner, onanerer nu til mindet. Fuck jer alle”, mens han samtidig viste de pårørende sin langefinger.

Under hele retssagen smilte han og smågrinte; særligt da de pårørende fik lov at udtale sig i retten.

I fængslet

T.J. blev fængslet i Allen-Oakwood Correctional Institution, og her skabte han mange problemer. I juli 2013 blev det opdaget at han havde fået lavet flere tatoveringer, hvilket man ikke må ifølge fængslets regler. Han nægtede at følge med i undervisningen, og sagde til underviseren at han fik migræne, og ikke kunne læse, fordi han fik smerter i nakken. Han nægtede også at bruge deodorant, hvilket fik de andre indsatte til at nægte at være i nærheden af ham. T.J. tegnede i undervisningen, blandt andet tegninger af sig selv hvorpå han skrev ”killer” og tegninger af katte, men da underviseren endelig gav ham lov til at tegne, nægtede han også dette.
I november 2013 viste en blodprøve at T.J. havde Fenytoin i blodet, som blandt andet bruges til at forebygge visse typer af epileptiske anfald. Derudover viste en urinprøve, at han havde gjort brug af cannabis. Og i august 2014 blev T.J. taget i at tisse op af en mur. Alt dette blev T.J. straffet for, blandt andet ved isolation og ekstra overvågning.

D. 11. september 2014 flygtede T.J. fra fængslet med to andre indsatte – 33-årige Lindsey Bruce og 45-årige Clifford Opperud – ved at bruge en stige de selv havde bygget. Lindsey blev fanget hurtigt, mens T.J. først blev fanget igen efter cirka 6 timer, og Clifford efter cirka 9 timer. De tre blev derefter overført til Ohio State Penitentiary, som er et fængsel med maksimum sikkerhed. Her brugte T.J. 23 timer om dagen i en celle alene. I marts 2016 blev T.J. overført til Southern Ohio Correctional Facility, som også er et fængsel med maksimum sikkerhed.
I dag er T.J. fængslet i Warren Correctional Institution.

T.J. har aldrig givet et motiv for skoleskyderiet; det eneste han har sagt, var at han bare havde besluttet sig for at udføre det. Han sagde til at starte med, at han ikke kendte dem han havde skudt efter, men det viste sig senere, at han kendte ofrene, og at et af ofrene datede T.J.s ekskæreste. Flere mente at dette måtte være motivet, men indtil videre vides det ikke.

Peter Langman og bogen ”School Shooters”

Peter Langman er uddannet psykolog, med skoleskydere som ekspertiseområde. I 2015 udgav han bogen ”School Shooters: Understanding High School, College, and Adult Perpetrators”, hvori han kigger på 48 sager om skoleskyderier både i og udenfor USA. Han ønskede med sin bog at fjerne myterne, undersøge motiver, og dermed muligvis forhindre fremtidige angreb, blandt andet ved at identificere mulige skoleskydere, og hjælpe disse med at søge hjælp.

I sin bog deler Peter Langman skoleskyderne op i flere kategorier, herunder tre psykologiske typer:

  • Psykopatiske skoleskydere: narcissistisk, mangel på empati, og nogle gange sadistiske tendenser. Nogle er ubehagelige og krigsførende, mens andre er charmerende og vildledende.
  • Psykotiske skoleskydere: har enten skizofreni eller skizofrenisk personlighed, med en kombination af psykotiske symptomer, som hallucinationer, vrangforestillinger, desorganiserede tanker/adfærd. Har en excentrisk adfærd og overbevisning, og alvorligt nedsat social og følelsesmæssig funktion.
  • Traumatiserede skoleskydere: er vokset op i dysfunktionelle familier, præget af forældres alkohol- og/eller stofmisbrug, vold, fysisk misbrug, nogle gange seksuelt misbrug, hyppige flytninger og skiftende omsorgspersoner.

Han deler også skoleskyderne op i angrebstyper:

  • Tilfældigt: uden udsete ofre på forhånd.
  • Målrettet ofre: har udset ofre på forhånd.
  • Målrettet gruppe: har en udset gruppe af ofre på forhånd.
  • Blandet: inkluderer både tilfældige og målrettede ofre.

Og til sidst deles skoleskyderne også op i:

  • Secondary school: går i 6.-12. klasse, eller har gjort indenfor de seneste 3 år, på den skole hvor angrebet finder sted.
  • College/universitet: går eller har for nylig gået på det college eller universitet, eller været ansat, hvor angrebet finder sted.
  • Afvigende voksne skydere: de personer der ikke har nogen forbindelse til den skole/college/universitet, hvor angrebet fandt sted.

En af de 48 sager om skoleskyderier Peter Langman kiggede på, var sagen om T.J. Peter Langman kategoriserede T.J. som traumatiseret skoleskyder, på grund af hans turbulente opvækst med ustabile forældre.
Men efter at have læst om retssagen og om T.J.s opførsel i fængslet, skrev Peter Langman en artikel i 2016, hvori han skrev at han mente T.J. i stedet tilhørte kategorien psykopatisk skoleskyder. Det konkluderede han blandt andet på grund af T.J.s opførsel under retssagen, hvor han smile og smågrinte, og var direkte ubehagelig overfor de pårørende, og at han på intet tidspunkt har vist oprigtig anger eller undskyldt.

Kilder:

– State v. Lane

– Pårørendes taler i retten

– T.J.s udtalelse i retten

– Disciplin filer fra fængsel

– Anholdelsesrapport fra 2009

– Wikipedia

– Anholdelsesrapport

– ”School Shooters: Understanding High School, College, and Adult Perpetrators” af Peter Langman

– Artikel skrevet af Peter Langman

– Nick Walczaks interview i Rover’s Morning Glory

– cleveland.com I
– cleveland.com II

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Martin Bryant - Port Arthur massakren