Thomas Michael "T.J" Lane III - Chardon High School skyderiet

Brenda Spencer – Grover Cleveland Elementary School skyderiet

Mandag d. 29. januar 1979 skød og dræbte 16-årige Brenda Spencer to personer ved Grover Cleveland Elementary School, og sårede samtidig otte elever og en politibetjent. I sommeren 1979 udgav bandet The Boomtown Rats sangen ”I Don’t Like Mondays”; en sang der var inspireret af Brendas forklaring på, hvorfor hun udførte skyderiet: » I don’t like Mondays. This livens up the day «

Brenda Ann Spencer blev født d. 3. april 1962, i San Diego, Californien, USA. Brenda var den yngste ud af en søskendeflok på tre, af forældrene Wallace og Dot Spencer. Familien boede i forstaden til San Diego, kendt som San Carlos, og her levede de tilsyneladende et lykkeligt liv, indtil forældrene blev skilt, da Brenda var 9 år gammel.

Børnene blev boende i familiens hjem sammen med deres far, der efterhånden fik lidt af et enspænder ry. Familien boede overfor Grover Cleveland Elementary School, hvor Brenda gik i skole. De havde ikke mange penge, og Brenda og hendes far sov i stuen på en madras, mens det flød med tomme spiritusflasker rundt omkring i hjemmet.
Brenda siges at have identificeret sig selv som ”at have været homoseksuel fra fødslen”, og skilte sig på andre måder også ud. Bekendte af Brenda har udtalt, at hun på et tidspunkt udtrykte fjendtlighed overfor politiet, havde snakket om at skyde en, og at gøre noget stort for at komme i fjernsynet. Skolen var ikke interessant for Brenda, men hun var dygtig til at fotografere, og vandt endda en konkurrence på et tidspunkt.

Brenda blev henvist til en facilitet for problemelever, og i starten af 1978 blev det konstateret, at hun var selvmordstruet. I sommeren 1978 jagtede hun fugle i nabolaget, og blev arresteret for at skyde ud af vinduet på skolen med en softgun samt for at have begået indbrud.
I december 1978 blev en psykiatrisk evaluering arrangeret af hendes tilsynsværge, og heri blev det anbefalet at Brenda blev indlagt på et psykiatrisk hospital for depression, men hendes far nægtede at give tilladelse.

Den jul ønskede Brenda sig en radio, men i stedet gav hendes far hende en halvautomatisk riffel med sigtekikkert og 500 patroner. Da Brenda senere blev afhørt, og spurgt hvordan hun havde det med at have fået sådan en gave, svarede hun: » Jeg følte, at han ville have, at jeg slog mig selv ihjel «.

Skyderiet på Grover Cleveland Elementary School

Det var mandag morgen, d. 29. januar 1979, og skolen var endnu ikke åbnet. Eleverne stod og ventede på at rektor Burton Wragg skulle åbne porten til skolen, så dagen kunne begynde.
16-årige Brenda sad derhjemme, og kiggede ud af vinduet hen til skolen. Hun tog julegaven fra sin far, og begyndte at skyde mod eleverne ud af vinduet.
8 børn blev såret og rektor Burton Wragg dræbt, da han forsøgte at redde eleverne. Skoleforvalter Mike Suchar blev dræbt, da han forsøgte at trække en elev i sikkerhed, og en politibetjent blev såret ved et skud i nakken, da han ankom til stedet.

Da Brenda havde affyret 30 runder af ammunition, spærrede hun sig inde i hjemmet i næsten 7 timer. Undervejs havde hun en telefonsamtale med en journalist fra The San Diego Union Tribune, som spurgte Brenda hvorfor hun havde gjort det. Til det svarede hun: » Jeg gjorde det for det sjove i det. Jeg kan ikke lide mandage. Dette liver dagen op. Jeg skal gå nu. Jeg skød en gris, jeg tror jeg vil skyde flere. Jeg har det for sjovt « – en sætning der senere ville blive meget kendt.

Brenda snakkede også med politiet, hvor hun blandt andet sagde at hun havde skudt efter nemme mål, og at hun ville komme ud skydende. Efter næsten syv timer overgav hun sig, og kom ud til politiet, ubevæbnet.
Politiet fandt øl og whisky flasker i hjemmet rundt omkring i hjemmet, men sagde at Brenda ikke virkede påvirket da hun blev anholdt. Der blev desuden udført test, der viste at hun ikke var påvirket.

Selvom Brenda kun var 16 år da skoleskyderiet fandt sted, og dermed mindreårig, blev hun alligevel ført til retten som voksen. Hun erklærede sig skyldig i to tilfælde af mord samt angreb med et dødbringende våben, og blev idømt 25 år til livstid i fængsel.
Mens Brenda sad i varetægt blev det opdaget at hun havde en skade på tindingelapperne, som skyldtes en ulykke på cykel som barn. Nogle af tindingelappernes formål er blandt andet at bearbejde visuelle stimuli, følelsesmæssige processer, og indeholder desuden store dele af hukommelsen. En følge af sådan en skade kan være epilepsi, hvilket Brenda fik diagnoseret i fængslet, og modtog medicinsk behandling for dette samt depression.

Tiden efter retssagen

I 1983 lukkede Grover Cleveland Elementary School, samt andre skoler i byen, på grund af faldende tilmeldinger. I det følgende årtier er skolen blevet brugt til udlejning til blandt andet forskellige privatskoler.

Næsten ti år efter skoleskyderiet, skete et skoleskyderi på en anden skole d. 17. januar 1989 , der også hed Cleveland Elementary School, i Stockton, Californien. 5 elever mistede livet, og 29 elever og 1 lærer blev såret under skoleskyderiet, som eftersigende havde chokerende ligheder med skoleskyderiet 10 år forinden.

I 1993 var Brenda berettiget til at komme til afhøring angående prøveløsladelse, og her udtalte hun, at hun havde håbet på at politiet ville skyde hende dengang, samt at hun havde haft et alkohol- og stofmisbrug, da hun begik skyderiet. Dette modsagde dog resultaterne af narkotesten, der blev udført da hun blev anholdt. Hun blev afslået prøveløsladelse.

I 2001 var hun igen til afhøring om prøveløsladelse, og her udtalte hun, at hendes far havde misbrugt hende seksuelt og været voldelig overfor hende. Hendes far benægtede alt dette, og eftersom det var første gang at dette blev nævnt i sagen, valgte de ikke at tro på hende, og hun blev igen afslået prøveløsladelse.

I 2005 fortalte en distrikt advokat fra San Diego, at Brenda fire år tidligere havde gjort skade på sig selv ved at skære i sig selv, da hendes kæreste blev løsladt fra fængslet, og at dette var bevis på at Brenda var psykotisk og uegnet til at blive prøveløsladt.
I 2009 kom hun atter til afhøring om prøveløsladelse, og her blev hun igen afvist. Det gjorde at Brenda først kan komme til afhøring om prøveløsladelse igen i 2019.

I dag sidder Brenda stadig i California Institution of Women of Chino, i Californien, og her har hun arbejdet med at reparere elektronisk udstyr.

Medier

Noget af det, der har været med til at gøre Brenda berømt, er sangen ”I Don’t Like Mondays” af The Boomtown Rats. Forsangeren Bob Geldof hørte om sagen i radioen, og blev særligt ramt af Brendas udtalelse ”I don’t like Mondays (jeg kan ikke lide mandage)”. Han begyndte herefter at skrive sangen, hvilket førte til at den blev udgivet i juli 1979.
Bob Geldof har senere fortalt at Brenda skrev til ham efterfølgende, hvori hun udtrykte glæde over at hun havde udført skoleskyderiet, fordi det havde gjort hende kendt.

Sangen kan høres her: https://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc

Der er også skrevet bøger om sagen, herunder blandt andet bogen ”Does Anybody Like Mondays?: The Brenda Spencer Murder Case” af Erik D. Hart fra 2012, som handler om skoleskyderiet og eftervirkningerne. ”I Hate Mondays: The True Story of School Shooter Brenda Spender” af Darla Pugh fra 2016 handler om Brenda, og om hvordan der må ligge mere bag skyderiet end en ung pige der ikke kan lide mandage.

Bogen “Ceremonial Violence: A Psychological Explanation of School Shootings” af Jonathan Fast fra 2008 ser på sagen fra et mere psykologisk perspektiv, og indeholder også andre skoleskyderier, blandt andet Columbine High School skoleskyderiet og Pearl High School skoleskyderiet.

Bogen “Babyface Killers: Horrifying True Stories of America’s Youngest Murderes” af Clifford L. Linedecker fra 1999 nævner også sagen flere gange, og bogens prolog er dedikeret til Brenda.

Jennifer Furio udgav i 2001 bogen “Letters from Prison: Voices of Women Murderers”. Jennifer har igennem tiden udvekslet breve med både kvindelige og mandelige indsatte, og udgivet bøger baseret på disse breve. I denne bog fortæller hun om blandt andre Brenda, som hun udvekslede breve med.

I bogen “School Shooters: Understanding High School, College and Adult Perpetrators” skrevet af Peter Langman fra 2015, bliver sagen om Brenda også nævnt.

Sagen har også været nævnt i dokumentarserier, blandt andet “Deadly Women”, som på dansk hedder “Kvinder der dræber” og i Danmark sendes på TLC. Afsnittet “Thrill Kills”, sæson 1, episode 1, handler om sagen.

Derudover har den canadiske dokumentarserie “Killer Kids” også et afsnit der omhandler sagen; “Deadly Compulsion”, sidste afsnit af sæson 3.

Kilder: 

– Wikipedia (Engelsk)
– Wikipedia (Dansk)

– San Diego Police Museum

– Guts and Gore

– SteveWarRan Research

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Thomas Michael "T.J" Lane III - Chardon High School skyderiet