Andrew Cunanan

Richard Chase – Vampyren fra Sacramento

På under en måned dræbte Richard Chase seks personer, hvoraf to af dem var små børn. Motivet til mordene skulle ifølge Richard findes i en forklaring om sæbeskålsforgiftning, UFOer og nazister. Netop derfor mente Richard at han blev nødt til at dræbe og drikke ofrenes blod for at overleve, hvilket gav ham kaldenavnet Vampyren af Sacramento.
Richard blev dømt til døden for mordene, men begik selvmord i fængslet i 1980.

Richard Trenton Chase blev født d. 23. maj 1950, i Santa Clara, Californien, USA. Ikke meget vides om Richards opvækst, udover at hans far tæskede ham, og at hjemmet bestemt ikke var et varmt og kærligt hjem. Da Richard var ti år gammel begyndte han at begå både dyremishandling og brandstiftelse. Dét, samt sengevædning, hvilket Richard også led med, kan ifølge psykiater J.M. Macdonald være tegn på at personen senere i livet begå voldelige serieforbrydelser. Andre mener dog at dyremishandling, brandstiftelse og sengevædning nærmere er tegn på svigtende forældre og mishandling, hvilket der heller ikke er tvivl om at Richard i stor grad blev udsat for under sin opvækst.
Da Richard var 13 år gammel havde familien så store økonomiske vanskeligheder at de mistede deres hjem, hvilket umuligt kan have gjort hans mors psykiske problemer bedre.
Som 14-årig startede Richard på Mira Loma High School i Sacramento, Californien. Her blev han på sit andet år anholdt for at være i besiddelse af marihuana, og skulle som straf arbejde i weekenderne. Fagligt klarede han sig ikke særlig godt, og fik karakterer under gennemsnittet. Alligevel formåede han at færdiggøre high school som 18-årig, og blev optaget på American River College.

Igennem sin tid i high school havde Richard flere kærester, men på grund af problemer med at vedholde erektion, og ofte helt at opnå det, holdte forholdene ikke særlig længe af gangen. Han kontaktede derfor en psykiater, men da denne fortalte ham at hans problem skyldtes enten undertrykt vrede eller psykisk sygdom, valgte Richard at han ikke ville se psykiateren igen. Dog viste det sig at grunden til at Richard ikke kunne vedholde eller opnå erektion med sine kærester, var fordi han kun kunne opnå det gennem voldelige handlinger.
I college flyttede Richard hjemmefra, da han var overbevist om at hans mor forsøgte at forgifte ham. Han flyttede sammen med nogle venner i en lejlighed, men efter et halvt år fik vennerne nok af Richards stofmisbrug, og bad ham derfor flytte ud. Det nægtede han, og det endte derfor med at vennerne flyttede ud. Richard begyndte derefter at fange, dræbe og skære forskellige dyr i stykker, som han ville spise enten råt eller blende med Coca-Cola og drikke. Han mente at dette ville forhindre at hans hjerte krympede. Efter noget tid flyttede Richard dog hjem til sine forældre igen, og da de året efter blev skilt, boede han skiftevis hos dem.

I november 1972 tog Richard alene til Utah, hvor han blev anholdt for at trafik overtrædelser. I april året efter deltog Richard i en fest hos en ven, hvor han blev bedt om at forlade festen, efter at han havde gramset på en pige. Richard forlod festen, men kom tilbage lidt senere, hvor politiet måtte eskortere ham væk. Da faldt en pistol ud fra hans bælte, og Richard blev atter fængslet. Men kun ganske kort.
Det var ikke kun Richards mor der led med psyken i familien. Richard var begyndt at udvikle en form for hypokondri, hvor han klagede over at hans hjerte nogle gange stoppede med at slå og at nogen havde stjålet hans lungepulsåre. Til tider holdte han appelsiner op til sit hoved, da han var overbevist om at hans hjerne kunne absorbere C-vitamin via diffusion. Han var desuden overbevist om at hans kranieknogler havde skilt sig ad og bevægede sig, og derfor barberede han sit hår af, så han kunne holde øje med det.
I maj 1973 flyttede Richard til Los Angeles, for at bo hos sin bedstemor. Det varede dog kun få måneder, da bedstemoderen hurtigt fik nok af Richards bizarre opførsel, og han blev da sendt hjem til sine forældre igen.
På et tidspunkt i løbet af 1973 opsøgte Richard flere læger på grund af ikkeeksisterende hovedskader og mavesmerter. Han blev også tjekket af en neurolog, der konkluderede at han have en voldsom psykiatrisk forstyrrelse. D. 1. december 1973 tog Richard til American River Hospital i Sacramento, hvor han sagde til lægerne og sygeplejerskerne at nogen havde stjålet hans lungepulsåre og at hans blodomløb var stoppet. Han blev indlagt på psykiatrisk afdeling, men da kom hans mor kort efter og fik han udskrevet.

De følgende år blev Richards mentale tilstand forværret. Han blev overbevist om at han var en reinkarnation af en af Younger-brødrene, der i den sidste halvdel af 1800-tallet begik bank røverier med Jesse James, og gav sin mor en lussing under et skænderi, der væltede hende omkuld. D. 26. april 1976 tog Richards far ham på sygehuset, efter at Richard havde sprøjtet kaninblod ind i sine årer. Han blev indlagt, og diagnoseret med paranoid skizofreni. På det psykiatriske hospital fik Richard kaldenavnet Dracula, på grund af hans fascination af blod, og fordi han på et tidspunkt brækkede nakken på to fugle han havde fanget gennem et vindue, samt at han blev taget i at suge blod ud af en terapihund med en stjålet sprøjte.
I september blev han udskrevet i sin mors varetægt, men flyttede kort efter ind i en lejlighed alene, dog hvor hans forældre betalte for regninger og indkøb.

I juni 1977 besluttede Richard sig for at tage til Washington. Hans mor hjalp med at planlægge turen og gav ham $1450 (svarer til cirka 40.300 kr. i 2019), hvoraf han brugte $800 (22.230 kr. i 2019) på at købe en Ford Ranchero af en mand i Colorado. To måneder senere blev Richards bil fundet nær Pyramid Lake Indian Reservation i Nevada af politiet, samt to rifler. Richard blev fundet i nærheden, nøgen og smurt ind i blod. Det viste sig at Richard havde fjernet leveren på en ko og smurt sig ind i koens blod. Han blev anholdt og hans bil blev beslaglagt, men det blev besluttet at han ikke skulle retsforfølges, og Richard blev derfor sluppet fri igen.
I efteråret begyndte Richard at købe og stjæle hunde, og ville efterfølgende ringe og chikanere de stjålne hundes familier.

Mordene

I starten af december 1977 købte Richard en halvautomatisk pistol.
D. 29. december 1977 dræbte han sit første offer, 51-årige Ambrose Griffin. Richard affyrede to skud mod Ambrose Griffin i det han kørte forbi ham; en kugle ramte Ambrose i brystet og dræbte ham med det samme. Richard kørte derefter fra gerningsstedet i høj fart.
To uger senere forsøgte Richard at gå ind i et hjem, men da dørene var låst valgte han at gå. Richard fortalte senere efterforskerne at han mente at låste døre var et tegn på at han ikke var velkommen, men at ulåste døre var en invitation til at komme indenfor. På et tidspunkt gik han ind i et hjem, som familien havde forladt ulåst. Da de kom hjem var han i gang med at stjæle nogle af deres ting, og havde både tisset og skidt i deres babys seng og tøj. Han nåede væk inden politiet ankom. En anden gang gik han ind i et hjem, hvor en kvinde var hjemme. I stedet for at løbe derfra, gik Richard blot ud og satte sig på verandaen. Han nåede dog at forlade stedet, før politiet ankom.

På et tidspunk i januar 1978 blev Richard atter indlagt, efter at han klagede over at hans hoved blev ved med at skifte form og at nogen havde stjålet hans lungepulsåre. Indlæggelsen varede dog ikke længe, og da han atter var ude, opdagede hans nabo at han tog dyr med ind i lejligheden.
D. 23. januar 1978 gik Richard ind i 22-årige Teresa Wallins hjem. Han skød Teresa, og dræbte hende og hendes ufødte barn. Han havde derefter samleje med Teresas lig, mens han stak hende gentagende gange med en slagterkniv. Da han var færdig gik han i gang med at fjerne flere af Teresas organer, samt den ene brystvorte, og drak hendes blod. Inden han gik derfra kom han hundeafføring, som Teresas hund havde lagt i haven, ned i hendes hals.
Få dage senere stjal Richard en hundehvalp, som han skød i hovedet og efterfølgende drak blodet.

D. 27. januar gik han ind i 38-årige Evelyn Miroths hjem. Den første han mødte i hjemmet var Evelyns kæreste, 52-årige Daniel Meredith, som han straks skød og dræbte. Han tog Evelyns bilnøgler og pung, og skød og dræbte først Evelyn, derefter hendes 6-årige søn Jason, og sidst hendes 22 måneder gamle nevø David Ferreira. Richard lemlæstede dernæst Evelyn, havde sex med liget, og spiste dele af det.
Da nogen bankede på døren blev Richard forskrækket, og han flygtede fra hjemmet i Evelyns bil – og tog Davids lig med sig. Personen der havde banket på døren ringede til politiet, som straks kom. Inde i hjemmet fandt de blodige skoaftryk der matchede dem fundet i Teresa Wallins hjem, samt en del sperm i Evelyns underliv.

Dagen efter blev en eftersøgning på David sat i gang i hele byen. Politiet valgte at besøge Richards lejlighed for at stille ham nogle spørgsmål, men da de bankede på døren blev der ikke svaret. Dog kunne de høre at nogen bevægede sig inde i lejligheden, så med tålmodighed gav de sig til at vente. Efter noget tid trådte Richard ud af døren, og blev straks tacklet af politiet, som førte ham til afhøring.
Under afhøringen blev to psykiatere sat til at snakke med Richard, og disse konkluderede at Richard ikke viste nogen tegn på skyld eller anger. I stedet kunne Richard beskrive mordene med nøjagtig beskrivelser.
Ransagningen af Richards hjem var et stort chok for efterforskerne. Væggene, gulvet og loftet var smurt ind i blod, ligesom al Richards service også var.

Først d. 24. marts 1978 blev Davids lig fundet, i en papkasse på en tom plads mellem en kirke og et supermarked.

Retssag og tiden efter

Politiet fandt hurtigt at kuglerne der dræbte Ambrose Griffin tilhørte Richard, og Richard blev dermed sigtet for seks drab: Ambrose Griffin, Teresa Wallin, Evelyn Miroth, Jason Miroth, David Ferreira og Daniel Meredith.
I januar 1979 begyndte retssagen. Richards forsvarsadvokater ville have at Richard skulle kende sig ikke på skyldig på grund af sindssyge, så han i stedet for dødsstraf kunne idømmes fængsel på livstid. Hele deres grundlag under retssagen drejede sig om Richards historie med psykiske sygdom, men psykiaterne mente at Richard ikke havde været sindssyg på gerningstidspunkterne, og dermed forsvandt forsvarets grundlag.
D. 8. maj 1979 blev Richard fundet skyldig i seks mord, og blev idømt henrettelse i gaskammer. Han blev derefter sendt til dødsgangen i San Quentin State Prison.

Mens Richard sad på dødsgangen deltog han i en række interviews med FBI-profiler Robert K. Ressler. Her fortalte Richard om det han kaldte sæbeskålsforgiftning: hvis man løftede sin sæbe fra sæbeskålen og den var tør på undersiden var man ikke forgiftet, men var den derimod klæbrig var man forgiftet. Forgiftningen ville gøre så ens blod blev til pulver, der ville spise ens krop. Han fortalte desuden at han var jøde fra fødslen, hvilket Robert vidste ikke passede, og at nazisterne havde været efter ham lige siden fordi han havde Davidsstjernen i panden. Han fortalte at nazisterne var forbundne med UFOer, som svævede over Jorden og via dem telepaterede til ham at han skulle dræbe, så han kunne genopbygge sit blod. Senere fortalte han Robert, at UFOerne desuden var forbundet med en række flyuheld, hvilket han mente at FBI bestemt måtte være interesseret i at vide.
På et tidspunkt bad han Robert om at give ham en radarpistol, så han kunne fange nazi-UFOerne, således nazisterne kunne komme for retten for mordene. En anden gang gav han Robert en stor portion Macaroni & Cheese som han ville have undersøgt, da han var sikker på at fængselspersonalet samarbejdede med nazisterne og forsøgte at dræbte ham ved at give ham forgiftet mad.

De andre indsatte i fængslet hånede Richard, og bad ham flere gange om at begå selvmord. Så da Richard havde samlet nok antidepressiva sammen slugte han dem alle, d. 26. december 1980. Kort efter blev han fundet død i sin celle, 30 år gammel.
Richard blev begravet på San Quentin Prison Cemetery, i San Rafael, Californien.

Medier

Flere musikere har fundet inspiration til deres musik i sagen, blandt andre doom metalbandet Church of Misery, med deres sang Blood Sucking Freak (Richard Chase), på albummet Houses of the Unholy fra 2009. Sangen Insecthead af Dismantled, på albummet The War Inside Me fra 2011 skulle eftersigende være skrevet fra Richards synspunkt. Artisten Trenton Chase har fundet inspiration i sagen til både sit artistnavn og sit album The Vampire of Sacramento.

Filmen Rampage fra 1987 er delvist baseret på sagen. Hovedrollen ved navn Charles Reece spilles af Alex McArthur (kendt fra blandt andre filmene Samleren og Desperado).
Den amerikanske krimiserie CSI: Crime Scene Investigation lavede en episode i deres første sæson, der var baseret på sagen. Episoden, der er den 21. episode i første sæson, hedder Justice is Served, og blev sendt første gang d. 26. april 2001.
Også serien Criminal Minds har fundet inspiration i sagen. I sæson 1, episode 11, Blood Hungry, er karakteren Eddie Mays skabt med inspiration fra Richard Chase. Richard bliver desuden nævnt og portrætteret af en ukrediteret skuespiller i samme episode. Episoden blev sendt første gang d. 14. december 2015.

Kanalen Investigation Channel lavede en TV-film kaldt Lore: Deadly Obsession, der handler om sagen. I hovedrollen som Richard Chase ses skuespilleren Dylan John Seaton. Filmen blev sendt første gang d. 13. maj 2011.

Den ugentlige podcast Last Podcast on the Left udsendte i slutningen af 2016 episode 246 og 247, der omhandler Richard Chase; Richard Chase Part I – The Cat Tree og Richard Chase Part II – Mrs Dracul.
Sagen har desuden været fokuspunkt i en episode af dokumentarserien Conversations with a Killer: sæson 1, episode 3: Richard Trenton Chase, sendt første gang d. 18. november 2008.

I 1992 udkom bogen Dracula Killer: The True Story of California’s Vampire Killer. Bogen er skrevet af Ray Biondi, der ledte efterforskningen og var med til at fange Richard Chase.
Derudover handler bogen Vampire: The Richard Chase Murders af Kevin M. Sullivan, 2014, også om sagen.

Sagen er desuden nævnt i følgende bøger:

  • Alone with the Devil: Famous Cases of Courtroom Psychiatrist af Ronald Markman og Dominick Bosco, 1989
  • Whoever Fights Monsters: My Twenty Years Tracking Serial Killers for the FBI af Robert K. Ressler og Tom Shachtman, 1992
  • Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit af John E. Douglas og Mark Olshaker, 1995
  • The Casebook of Forensic Detection: How Science Solved 100 of the World’s Most Baffling Crimes af Colin Evans, 1996
  • Serial Killers Encyclopedia: The Encyclopedia of Serial Killers from A to Z af RJ Parker og JJ Slate, 2014
  • Through an Unlocked Door: In Walks Murder af Kevin M. Sullivan, 2018

Kilder

– Richard Trenton Chase” af Amanda Storey, Carrie Strieter, Chris Tarr og Kari Thornton, Department of Psychology, Radford University

– Wikipedia: Richard Chase

– Whoever Fights Monsters: My Twenty Years Tracking Serial Killers for the FBI af Robert K. Ressler og Tom Shachtman

– Murderpedia: Richard Chase

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Andrew Cunanan