Alexander Pichushkin - Skakbrætmorderen

Andrew Cunanan

I 1997 dræbte Andrew Cunanan fem personer i løbet af tre måneder, hvoraf et af ofrene var den italienske modedesigner Gianni Versace. Hvad der fik den 27-årige velbegavede Andrew til at begå drab vides ikke, men flere mener at det handlede om sex og kærlighed.

Andrew Phillip Cunanan blev født d. 31. August 1969 i San Diego, Californien, USA. Andrew var den yngste i en søskendeflok på fire børn, af forældrene Modesto og Mary Anne. Modesto var filippinsk-amerikansk, og kæmpede i Vietnamkrigen da Andrew blev født. Mary Anne, der var italiensk-amerikansk og konservativ katolik, fik efter Andrews fødsel en fødselsdepression, og blev indlagt i tre måneder. Modesto fik efter sin hjemkomst arbejde som børsmægler, og opdragede sine børn til at være disciplinære.
Andrews søskende har senere udtalt, at Andrew var forældrenes favorit, og at han blev forkælet af dem. Familien var en del af middelklassen, men alligevel blev Andrew, som den eneste af de fire børn, i 1981 indskrevet på den dyre friskole The Bishop’s School, i det velhavende område La Jolla, i San Diego. Her gjorde Andrew sig meget bemærket, både på grund af sin intelligens med en IQ på 147, samt på grund af hans snakkesalighed og tendens til at pynte på virkeligheden. Han fortalte blandt andet sine klassekammerater, at hans far var royal og familien derfor var meget velhavende. Denne tendens med at lyve om sin baggrund, var noget Andrew ville fortsætte med at gøre resten af sit liv.

I 1987 afsluttede Andrew high school, hvor han fik titlen ”Most Likely to be Remembered”. Han begyndte derefter på University of California, San Diego, med Amerikansk historie som hovedfag.
I 1988 blev Andrews far anklaget for at have begået underslæb for $106.000, hvilket i 2018 svarer til cirka $226.443, altså 1.461.312 kr.. Han solgte derfor familiens hus, flygtede til Filippinerne, og forlod familien uden hjem og penge. Andrew tog til Filippinerne for at være sammen med sin far, men blev kun i en måned; da han opdagede hvilken elendighed hans far boede i, begyndte han at prostituere sig selv, så han kunne tjene penge til en billet hjem. Efter sin hjemkomst begyndte Andrew at socialisere med ældre, rige mænd, og tilbragte meget tid på lokale bøssebarer og restauranter. Det var først nu at Andrews mor fandt ud af, at Andrew var homoseksuel. Dette førte til et skænderi, hvor Andrew skubbede sin mor hårdt ind i en væg, så hun forvred sin skulder. Da de tog på hospitalet for at behandle skaden, truede Andrew med at slå moderen ihjel, hvis hun fortalte at han var skyld i skaden.

Efter at have gået på University of California, San Diego i to år, droppede Andrew ud. Han flyttede til San Francisco-kvarteret Castro District, som er kendt for sit LGBT-miljø. Her blev han fast tilbehør i nattelivet, og fortsatte med at gå særligt efter ældre, rige mænd. Han brugte forskellige aliasser, herunder Andrew DeSilva, Drew Cunningham, baron Oshkinozy og Curt Matthew Demaris. Han begyndte også at udvikle en stor interesse for voldelig pornografi, som han også selv begyndte at lave.
I 1990 mødte Andrew den italienske modedesigner Gianni Versace i en natklub, og efter dette ene møde ville Andrew ofte prale med sit ”tætte venskab” med Gianni Versace.

Andrew havde igennem længere tid tjent penge ved at sælge stoffer, men da han indledte et forhold med den pensionerede Norman Blachford, behøvede han ikke længere tjene sine egne penge. Norman Blachford, der var en del af overklassemiljøet, gav Andrew $2500 om måneden, en Infiniti-bil og hyppige rejser til blandt andet New York og Paris. De forsøgte at skjule forholdet; Norman fortalte at Andrew blot var hans indretningsarkitekt, mens Andrew fortalte at Norman var en ven af familien. På trods af forsøget på at skjule forholdet, vidste alle i deres omgangskredse at de var kærester – eller i hvert fald noget der mindede om, der dog ikke var intimt eller seksuelt.
I 1996 endte forholdet mellem Andrew og Norman. Andrew fortalte sine venner, at det var på grund af Normans manglende gavmildhed, da han eftersigende ikke ville købe en Mercedes til ham, men den egentlige grund var nok nærmere, fordi Andrew forelskede sig i David Madson. Andrew og David mødte hinanden på en natklub i 1995, og Andrew omtalte David som sit livs kærlighed.
Efter bruddet med Norman sluttede det luksuriøse liv for Andrew, og han begyndte at både sælge og tage stoffer igen.
I 1997 kontaktede Andrew en AIDS-rådgiver i San Diego, da han var bange for at have fået HIV, hvor han eftersigende sagde: ”Hvis jeg finder ud af, hvem der gjorde dette imod mig, kommer jeg efter dem!”.

Mordene

Andrew tog til Minneapolis, Minnesota, d. 23. april 1997. Han fortalte nogle venner, at han skulle besøge to venner, David Madson og Jeffrey Trail, for at ordne noget forretning.
Den første han besøgte var David. De spiste middag, drak nogle drinks, og Andrew overnattede hos David. Aftenen efter tilbragte Andrew med Jeffrey, som nogle mener, at Andrew også har været romantisk involveret med. Den efterfølgende aften inviterede Andrew Jeffrey hjem til David.
To dage efter, d. 27., blev Jeffrey fundet død i David lejlighed. Han var rullet ind i et gulvtæppe og efterladt i et skab. Nær liget fandt politiet Andrews køjesæk med hans navn på.
D. 3. maj blev Davids lig fundet ved Rush Lake, nær Rush City, cirka 80 km fra sit hjem. David var blevet dræbt af skud i hoved og ryg. Den efterfølgende dag kørte Andrew til Chicago, i Davids røde jeep. Her dræbte han 74-årige ejendomsudvikler Lee Miglin i hans garage. Lee var blevet bundet med gaffatape, stukket over 20 gange med en skruetrækker, og havde fået skåret halsen over med en nedstryger. Efter drabet gik Andrew ind i Lees hus, smurte og spiste en sandwich og barberede sig.
Lee skulle hente sin kone i lufthavnen den følgende morgen, men da han ikke dukkede op tog hun selv hjem. Derhjemme fandt hun en pistol på badeværelset, skægstubbe i håndvasken, og beskidte tallerkener i køkkenvasken. Hun blev derfor meget mistænksom og kontaktede politiet, som fandt Lee død i garagen – gemt væk under en bil. Andrew havde desuden stjålet Lees bil, læderjakke, armbåndsur og $2000. Han havde efterladt Davids bil tæt på Lees hus, og politiet begyndte derfor at lede efter Andrew.

Fra Chicago kørte Andrew til New Jersey. Her skød og dræbte han 45-årige William Reese, der var på arbejde på Finn’s Point National Cemetery. Andrew efterlod Lees bil, og drog af sted i Williams firhjulstrækker. Efter dette drab blev Andrew sat på FBI’s Ten Most Wanted Fugitives, men Andrew var allerede på vej mod Miami Beach, Florida. I Miami boede Andrew i næsten to måneder på Normandy Plaza hotellet, hvor han betalte kontant under et af sine aliasser og ofte skiftede udseende ved hjælp af blandt andet briller og parykker. Han tjente penge ved at pantsætte stjålne genstande, dog under sit rigtige navn.
Om morgenen d. 15. juli 1997 var Gianni Versace netop vendt hjem fra sin daglig morgen-gåtur, da han blev skudt og dræbt på trappen til sit palæ. Et vidne forsøgte at løbe efter Andrew, men måtte give op. Gianni Versace blev transporteret til Jackson Memorial Hospital, hvor han blev erklæret død kl. 921.
Politiet fandt Williams stjålne firhjulstrækker, samt Andrews tøj og udklip fra nyhedsartikler angående mordene, i en nærliggende parkeringsgarage.
Den følgende tid gemte Andrew sig hovedsageligt på en husbåd, mens han forsøgte at skaffe et falsk pas, så han kunne flygte ud af landet.

Politiets søgen efter Andrew gav endelig pote d. 23. juli. De havde fundet ud af at Andrew opholdte sig på husbåden, og efter fire timers belejring stormede de husbåden. I soveværelset på husbådens førstesal fandt de Andrew; han havde begået selvmord ved at skyde sig selv i hovedet, med samme pistol som han havde dræbt David Madson, William Reese og Gianni Versace med.

Tiden efter

Andrews lig blev obduceret, og det viste sig, at Andrew ikke havde HIV – hvilket mange ellers mistænkte, var Andrews motiv til at begå mordene. Det er derfor stadig uvist hvad motivet bag mordene var, men en af de mest populære teorier lyder på, at Andrew dræbte tidligere elskere. En anden teori lyder på, at Andrew dræbte David og Jeffrey på grund af jalousi, da begge var flyttet til Minneapolis omkring samme tidspunkt, og Andrew derfor mistænkte at de havde et romantisk forhold.
Psykologer har efterfølgende analyseret Andrew, og flere af disse mener at Andrew sandsynligvis led af antisocial personlighedsforstyrrelse.
Andrews lig blev kremeret, og sat i mausoleet ved Holy Cross Catholic Church i San Diego, Californien.

Andrews mor flyttede tættere på sine børn, og levede af understøttelse og madkuponer indtil sin død i 2012.
Andrews far blev en del af en kult og ledte efter guld i Japan, der eftersigende skulle være blevet efterladt under 2. Verdenskrig. Efter Andrews selvmord tog faderen tilbage til USA, hvor han fortalte at han havde planer om at lave en dokumentar om Andrew. Han fastholdte at Andrew var uskyldig og ikke homoseksuel, og mente at enten mafiaen eller FBI stod bag. Dokumentaren blev aldrig til noget, og det er nu uvist hvorvidt Andrews far stadig er i live.

Medier

Der er skrevet flere bøger om sagen, herunder:
– ”Death at Every Stop” af Wensley Clarkson, 1997
– ”Three Month Fever: The Andrew Cunanan Story” af Gary Indiana, 1999
– ”Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History” af Maureen Orth, 1999

Andrew Cunanan bliver desuden nævnt i følgende:
– ”The Anatomy of Motive: The FBI’s Legendary Mindhunter Explores the Key to Understanding and Catching Violent Criminals” af John Douglas og Mark Olshaker, 1999
– ”Serial Killers: The Method and Madness of Monsters” af Peter Vronsky, 2004
– ”The A-Z Encyclopedia of Serial Killers” af Harold Schechter og David Everitt, 2006

Der er desuden lavet flere film der omhandler sagen, herunder ”Fashion Victim” fra 2008. Dokudramaet ”The Versace Murder” fra 1998 omhandler mest mordet på Gianni Versace, ligesom dokumentaren ”Fashion Victim: The Killing of Gianni Versace” fra 2001. Skuespilleren Luke Morrison har en mindre rolle som Andrew i filmen ”House of Versace” fra 2013, der handler om hvordan Giannis søster, Donatello, måtte overvinde sit stofmisbrug, da hun skulle overtage firmaet sammen med sin bror, Santo, efter Giannis drab.

Sagen er også omtalt i diverse true crime serier, herunder i serien ”Mugshots” i afsnittet ”Andrew Cunanan – The Versace Killer” fra 2013, samt serien ”Six Degrees of Murder” i afsnittet ”The Body in the Bag” fra 2016.
Serien ”American Crime Story”s anden sæson ”The Assassination of Gianni Versace” fra 2018 handler om sagen, og er desuden baseret på Maureen Orths bog ”Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History”. Jeg kan personligt anbefale at se serien! For tiden kan den ses på Netflix.

 

Kilder

– Town&Country I
– Town&Country II

– Wikipedia

– ABC News

– Refinery29

– FBI Rapport I
– FBI Rapport II
– FBI Rapport III

– The New York Times

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alexander Pichushkin - Skakbrætmorderen