Gwendolyn Graham & Catherine Wood

John & Sarah Makin

Baby farmerne

John og Sarah Makin var såkaldte ”baby farmere” – men i stedet for at tage sig af børnene, slog de dem ihjel, og fortsatte med at tage penge for børnene. 
Sagen minder meget om sagen om Englemagersken (Dagmar Overby) – en sag du også kan læse om på Mennesker der dræber. 

John Makin (født d. 14. februar, 1845) og Sarah Jane Makin (født d. 20. december, 1845) blev gift i 1871, i Sydney, Australien. Sammen fik de fem døtre og fem sønner. Da John blev skadet ved en ulykke, besluttede parret sig for at blive ”baby farmers”, hvilket vil sige at de adopterede og fik forældremyndigheden over spædbørn eller børn, i bytte for betaling, som enten kunne være et engangsbeløb eller periodiske betalinger. 
Parret fik betaling hovedsageligt fra ugifte mødre, for at adoptere barnet. Når de fik pengene nægtede de forældrene at se børnene, eller flyttede væk uden at angive en ny adresse.

I slutningen af maj i 1892 fødte den 18-årige Amber Murray sin søn Horace Murray. Da hun ikke selv kunne tage sig af sønnen, indrykkede hun en annonce i avisen Sydney Morning Herald, hvor hun skrev at hun ønskede at finde nogen der kunne adoptere sønnen, og at hun tilbød at betale for udgifterne. John og Sarah skrev til Amber at de godt ville adoptere hendes søn Horace, hvis hun betalte et ugentligt beløb. Deres datter Blanche hentede sønnen og tog imod den første betaling – derefter modtog Makin-parret det ugentlige beløb, men hver gang Amber forsøgte at få lov til at se sønnen, afslog de og kom med undskyldninger, indtil hun pludselig ikke længere hørte fra dem. Hun opsøgte deres adresse nær Sydney, men da var de allerede flyttet til et nyt sted i Macdonaldtown. Amber så aldrig sin søn igen.

Babylig fundet

I starten af oktober i 1892 havde en kloakarbejder fået en opgave der lød på at rense en kloak i en baghave i Macdonaldtown. Kloakken var tilstoppet, og kloakarbejderen fandt årsagen – to babylig blokerede for strømmen. Makin-familien var allerede flyttet igen, men efterforskerne fandt frem til familien i Chippensdale, og politiet arresterede både John, Sarah og fire af døtrene.
Efterforskningen tog en ny drejning, da der blev fundet flere børnelig i baghaverne ved de 11 hjem familien havde haft siden 1890. I alt blev 12 børne- og babylig fundet, dog siger nogle kilder at der blev fundet 13. Amber Murray identificerede sin søn Horace, da hun kunne genkende hans tøj.

Retssag og straf

I 1893 kom sagen for retten, og her vidnede Makin-parrets døtre mod dem. Ingen af de fire døtre der blev arresteret samtidig med John og Sarah, kom for retten og fik ingen dom.
16-årige Clarice fortalte at hun havde genkendt tøjet der var blevet fundet på børneligene. 11-årige Daisy fortalte at to piger der var flyttet med familien til Macdonaldtown, og at Horace var ikke flyttet med dem.
Et par vidnede også mod Makin-parret. De fortalte at de havde aftalt at betale et ugentligt beløb til John og Sarah Makin, for at de kunne have deres uægte barn i midlertidig pleje. Barnet døde dog få dage efter at Makin-parret havde overtaget det, og parret gav Makin-parret to pund for at dække udgifterne til en begravelse – en begravelse som John og Sarah ikke deltog i.

Anklageren mente at Makin-parret havde forsøgt at tjene penge ved at adoptere spædbørn, og for fortsat at få penge af forældrene, fandt de det lettest at bedrage dem og dræbe spædbørnene. Det kom også frem at spædbørnene og børnene døde af at få stukket en strikkepind i enten hjertet eller rygsøjlen.

John Makin og Sarah Jane Makin blev begge idømt dødsstraf ved hængning af Højesteretten i New South Wales, for mordet på Horace Murray. Nævningene anbefalede at Sarah ikke skulle idømmes dødsstraf, men det blev hun alligevel. Makin-parret ankede dommen to gange, og bedte om benådning, men disse blev afvist.

John Makin blev hængt d. 15. august 1893 i galgen ved Darlinghurst Gaol. 
Sarah Makins dom blev ændret til fængsel på livstid med hårdt arbejde, og hun afsonede blandt andet i Bathurst og Sydney. Efter at hendes døtre havde kæmpet en kamp om at få hende løsladt, blev Sarah prøveløsladt i 1911, fra State Refarmatory for Women ved Long Bay. Hun blev prøveløsladt til hendes datters varetægt, på grund af hendes alder og skrantende helbred. Da datteren blev dødeligt syg, tog Sarah sig af hende, og efter hendes død, boede Sarah fortsat med svigersønnen, indtil hun selv døde d. 13. september 1918. Dødsårsagen er ukendt.

Sagen om Makin-parret gjorde at der kom mere fokus på ”baby farming”, og fik New South Wales Legislative Assembly til at indføre en lov i 1892, der ville beskytte forældreløse og fattige børn ved at indføre statslig kontrol af adoption og plejefamilier.

I medierne

Sagen var inspirationskilde for teaterforestillingen ”The Hatpin” fra 2008, der blev opført i både Sydney og New York City, og som blev nomineret til tre Sydney Theatre Awards – og vandt en for bedste skuespillerinde.
I august 2009 sendte Discovery Channel tredje sæson af ”Deadly Women”, hvor afsnittet”Blood for Money” omhandlede sagen om Makin-parret.

Der er også blevet skrevet flere bøger, hvori sagen er omtalt, herunder:
”Murder!: 25 True Australian Crimes” af Alan Sharpe og Vivien Encel, fra 1997
”A History of Criminal Law in New South Wales: The Colonial Period, 1788-1900” af Gregory D. Woods, fra 2002.

Derudover handler bogen ”From Burren Street to the Gallows: the John and Sarah Makin Story” fra 1997, skrevet af Carol Herben, om John og Sarah Makin.

Kilder:

– Thoughtcatalog

– Wikipedia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gwendolyn Graham & Catherine Wood