John Knudsen

Mordet på Clauddine “Dee Dee” Blanchard

 

I juni 2015 blev Clauddine ”Dee Dee” Blanchard fundet dræbt af 17 knivstik i sit hjem i Springfield, Missouri. Hendes datter, Gypsy, som ifølge Dee Dee led af utallige sygdomme og lidelser, herunder blandt andet hjerneskade, kromosomforstyrrelse og muskelsvind, var ikke til at finde i hjemmet – men det var hendes kørestole, ilttanke og al hendes medicin.
Snart ville det dog vise sig, at ikke alt var som det ellers så ud til. 

Dee Dee, født Clauddine Pitre i 1967, Louisiana, USA, blev som 24-årig gjort gravid af den dengang 17-årige Rod Blanchard. Graviditeten førte til et ægteskab, der dog endte kort efter, da Rod på sin 18 års fødselsdag indså at han havde giftet sig af forkerte årsager.
D. 27. juni 1991 blev deres datter, Gypsy Rose, født, og Dee Dee flyttede ind hos sin far og stedmor, sammen med den nyfødte Gypsy. Allerede da Gypsy var tre måneder gammel begyndte Dee Dee, der tidligere havde arbejdet som sygeplejerskehjælper, at overbevise omverdenen om at Gypsy var alvorligt syg. Det startede med utallige hospitalsbesøg på grund af mistanke om søvnapnø, og på trods af at undersøgelserne viste at Gypsy ikke led af søvnapnø, fortsatte Dee Dee med at hævde det – og pludselig også en uspecificeret kromosomforstyrrelse, som var skyld i at Gypsy led af diverse sygdomme, og ville være skyld i endnu flere sygdomme.

Gypsys far blev gift med Kristy, som han fik to børn med, og de første ti år af Gypsys liv havde Gypsy og hendes far regelmæssigt kontakt. Da Dee Dees mor i 1997 døde mistænkte flere familiemedlemmer at Dee Dee stod bag, men af ukendte årsager valgte ingen at gå videre med mistanken. Heller ej da Dee Dees stedmor begyndte at blive meget syg, valgte familien at gå videre med sin mistanke. Det var først da hun begyndte at forfalske checks, at hendes far konfronterede hende med sin mistanke – og straks flyttede Dee Dee og Gypsy væk fra familien. Inden da havde Dee Dee anbragt Gypsy i en kørestol; efter et mindre uheld på sin bedstefars motorcykel havde Gypsy fået en hudafskrabning på sit knæ, men Dee Dee mente at det var en skade der krævede flere operationer, og siden da sad Gypsy i kørestol. Senere ville årsagen lyde at Gypsy led af muskelsvind. Dee Dee havde også taget Gypsy ud af skolen efter 2. klasse, for at hjemmeundervise hende. Dog blev hjemmeundervisningen ikke til meget, og Gypsy måtte lære sig selv at læse.

Dee Dee og Gypsy flyttede ind i et socialt boligbyggeri i Slidell ved New Orleans, og stedmoderens helbred blev atter normalt. Huslejen blev betalt af den offentlige ydelse Dee Dee modtog på grund af Gypsys mange sygdomme og lidelser, samt Rods børnepenge. Gypsy fik barberet sit hår af, ifølge Dee Dee fordi det alligevel ville falde af som følge af medicinen hun fik for leukæmi. I 2001 blev hun udnævnt som æresdronning ved et børnekarneval under Mardi Gras i New Orleans – omkring dette tidspunkt begyndte Dee Dee at fortælle at Gypsy var otte år gammel, selvom hun ifølge din fødselsattest var ti år.
Dee Dee og Gypsy brugte det meste af deres tid på at besøge diverse læger og specialister, særligt ved Tulane Medical Center og Children’s Hospital of New Orleans. I New Orleans fik Gypsy foretaget muskelbiopsier, som alle viste at hun ikke led af muskelsvind, og lægerne kunne derfor ikke forstå hvorfor Gypsy ikke kunne gå. Gypsy, som fortsat sad i kørestol, blev i stedet behandlet for diverse andre sygdomme, som Dee Dee hævdede hun led af, herunder nu også epilepsi. I denne periode var Gypsy igennem flere operationer, og besøgte også skadestuen med sin mor ofte.

I 2005 blev store dele af New Orleans og nærområdet ødelagt af orkanen Katrina. 75% af byen blev oversvømmet, og 1836 personer blev erklæret dræbt efter orkanen. Orkanen var også skyld i at Dee Dee og Gypsys lejlighed blev smadret, og de måtte derfor tage til et herberg for personer med særlige behov i Covington. Her hævdede Dee Dee at Gypsys medicinske journaler og fødselsattest var blevet ødelagt af oversvømmelserne. En læge foreslog at de skulle flytte til Missouri, og måneden efter blev de fløjet dertil – og Dee Dee begyndte at bruge navnet Clauddinnea Blancharde. Til at starte med lejede de et hus i Aurora, Lawrence County, og her blev Gypsy æret af Oley Foundation som Årets Barn i 2007 – selvom hun, ifølge hendes nu ikkeeksisterende fødselsattest, ikke var særlig meget barn længere.
Gypsy har senere udtalt, at hun mellem 2001 og 2015 kontant var i tvivl om sin egen alder, og når hun spurgte hendes mor, blev hun vred.

I 2008 byggede Habitat for Humanity et nyt hjem til dem i Springfield, der havde både en kørestolsrampe og spabad, og efterfølgende begyndte det at vælte ind med velgørenhed og bidrag til den stakkels mor og hendes syge barn. Blandt andet blev de fløjet gratis til Kansas City for at besøge læge, fik gratis ture til Walt Disney World i Florida, og backstage adgang ved Miranda Lambert koncerter. Samtidig modtog Dee Dee hver måned $1200, altså lige under 8000 kr., i børnepenge fra Gypsys far, Rod. Rod ønskede at bevare forholdet med sin datter, men Dee Dee gjorde det meget besværligt. Han sendte gaver og talte i telefon med Gypsy, men kun når det passede Dee Dee. Og hver gang han og hans kone Kristy planlagde at tage til Springfield for at besøge dem, kom Dee Dee med undskyldninger og afvisninger. Samtidig fortalte Dee Dee til både naboer, læger og venner, at Rod var en voldelig misbruger og alkoholiker, der aldrig havde accepteret sin datters sygdomme og aldrig sendte penge.
Da Gypsy fyldte 18 år ringede Rod til hende, klar med diverse jokes om at blive voksen. Men da Dee Dee tog telefonen fik han at vide at han ikke måtte nævne overfor Gypsy at hun fyldte 18 år, for hun troede at hun fyldte 14. Eftersom Rod stadig troede at han havde en hjerneskadet datter, valgte han ikke at stille spørgsmålstegn.

Det var ikke kun kørestolen og den skaldede isse der fik Gypsy til at se syg ud. Hun havde synlige tandproblemer, hvor nogle var skæve, andre rådne, og en del manglede, muligvis som følge af al den medicin hun fik, eller fordi hun gik fjernet sine spytkirtler. Dee Dee havde nemlig hævdet at Gypsy savlede meget, og først blev problemet behandlet med Botox, men senere fjernede lægerne spytkirtlerne. Gypsy har senere fortalt, at hendes mor smurte lokalbedøvelse på hendes gummer, inden de tog til lægen. Derudover bar Gypsy store, runde briller, havde en meget høj og lys barnlig stemme, og gik ofte med kasket eller paryk for at ”skjule” skaldetheden. Når de forlod hjemmet var det med ilttank og sondemad – for Gypsy havde fået indopereret en PEG-sonde, hvori hun fik sondemad beregnet til børn.
Når Dee Dee og Gypsy tog til lægen var det kun Dee Dee der snakkede. Gypsy havde fået besked på at tie stille, og bare lege med sin dukke eller bamse. Gypsy var desuden aldrig alene med andre mennesker – Dee Dee var der altid, og hvis Gypsy fik sagt noget, der på nogen måde kunne få det til at lyde som om hun ikke var så syg som det så ud, ville Dee Dee klemme hende hårdt. Når de så var alene, kunne Dee Dee finde på at slå hende med åbne hænder eller bøjler.

Flere læger der havde hørt om Dee Dee og Gypsy igennem medierne tog kontakt til dem, og der blev lavet utallige lægeaftaler. En af disse læger var neurologen Dr. Bernado Flasterstein. Han udførte flere undersøgelser, herunder MRI, blodprøver og muskelbiopsi. Disse undersøgelser viste, ligesom dem fra New Orleans, at Gypsy ikke havde muskelsvind, og han undrede sig derfor over hvorfor Gypsy ikke kunne gå – og samtidig over, hvorfor Gypsy havde muskler i benene, hvilket jo ellers er tegn på at benene bliver brugt. Dr. Flasterstein kontaktede derfor lægerne i New Orleans, som fortalte at deres undersøgelser havde haft samme resultat. Dr. Flasterstein noterede dette i sine papirer, samt at han mistænkte at Dee Dee led af Münchausen by proxy. Dette opdagede Dee Dee, og siden da så Dr. Flasterstein ikke Dee Dee og Gypsy igen. Dr. Flasterstein havde fået besked på at behandle Dee Dee og Gypsy ekstraordinært godt, på grund af deres tragiske fortid og Gypsys mange sygdomme, og i frygt for ikke at blive troet på, valgte han ikke at anmelde Dee Dee. Dog modtog politiet i 2009 et opkald fra en anonym person, der sagde at Dee Dee ikke brugte sit og Gypsys rigtige navne og fødselsdatoer, og at Gypsy havde et bedre helbred end det så ud til. Politiet kontaktede derfor Dee Dee, som fortalte dem at grunden til at hun havde skiftet hende og Gypsys navn, var for at hendes voldelige eks-mand og far til Gypsy ikke kunne finde dem. Dette blev bare accepteret, og sagen blev lukket før den blev åbnet.

I 2010, da Gypsy ifølge fødselsattest var 20 år gammel, men stadig var teenager ifølge hendes mor, begyndte Gypsy at teste sin mors grænser mere og mere, og det gik langsomt op for hende, at hun nok ikke var så syg, som hendes mor ellers hævdede. Hun begyndte også at interessere sig mere for det modsatte køn, noget som Dee Dee bestemt ikke var begejstret for. En mand, som Gypsy havde et ”forhold” til blev omkring dette tidspunkt overfaldet af en gruppe personer, der troede at han udnyttede Gypsy. Da Gypsy hørte at han var blevet indlagt på hospitalet gik hun hen til sin nabo – som blev meget overrasket over at se Gypsy uden sin kørestol – og spurgte om et lift til hospitalet. På hospitalet viste Gypsy en fødselsattest der viste at hun var myndig, men straks efter kom Dee Dee med en forfalsket attest der påstod det modsatte, og påstod at den fødselsattest Gypsy havde var en der var blevet lavet efter orkanen Katrina, som havde en fejl på sig. Gypsy blev bedt om at undskylde overfor alle der var til stede, og endte forholdet til manden.

Det var dog først i 2011, at det for alvor gik op for Gypsy, at der var noget helt galt. Siden 2001 havde hun, sammen med sin mor, deltaget i science fiction og fantasy messer, og i 2011 skulle hun møde en mand på en messe, som hun havde mødt online. Gypsy formåede at snige sig væk fra sin mor, op på hotelværelset med manden, og her fandt Dee Dee dem sammen. Dee Dee viste manden nogle papirer der påstod at Gypsy var under den seksuelle lavalder, og truede med at tilkalde politiet. Da manden var gået, smadrede Dee Dee Gypsys computer og mobiltelefon, og truede med at smadre Gypsys fingre med en hammer, hvis hun nogensinde forsøgte at flygte. Dee Dee sagde desuden, at hun havde udfyldt papirarbejde, der ville erklære Gypsy mentalt inkompetent.
Nu begyndte Gypsy at stille sig selv spørgsmål; hvorfor måtte hun ikke være sammen med andre uden sin mor, hvorfor måtte hun ikke have venner og kæreste? Men Gypsy turde ikke forsøge at få hjælp, da hun var sikker på at hendes mor nok skulle bortforklare.

Mødet med Nicholas Godejohn

Gypsy fik efter noget tid en ny computer, men turde kun være online når hendes mor sov. I 2012 mødte hun Nicholas Godejohn i en gruppe på Facebook for kristne singler, via en af sine fem Facebook-profiler. Nicholas var 23 år gammel, boede i Big Bend, Wisconsin, hos sin mor og stedfar, og var tidligere blevet anholdt efter at have siddet på McDonald’s i ni timer og set porno, mens han rørte ved sig selv. Nicholas havde nogle psykiske udfordringer, og hævdede at have flere forskellige personligheder. Til disse personligheder skabte Gypsy selv nogle personligheder, der ville passe godt med hans. De udviklede et forhold online, som Gypsy via en Facebook-profil ved navn Emma Rose, fortalte sin nabo, jævnaldrende Aleah, om. Her skrev Gypsy at hende og Nicholas havde snakket om at løbe væk sammen, og havde talt om navne til potentielle børn. Aleah så blot Gypsy som en forelsket teenager, og tog derfor ikke noget af det specielt seriøst.

I 2015 mødte Nicholas og Gypsy hinanden for første gang. Dee Dee kendte intet til deres forhold, så planen var at Gypsy og Nicholas ”tilfældigt” skulle møde hinanden i biografen, hvor de skulle se ”Eventyret om Askepot”, og derefter indlede et officielt forhold. Ifølge Nicholas hev Gypsy ham ud på herretoilettet med det samme chancen bød sig, hvor de havde sex. Men planen gik ikke som forventet – Dee Dee kunne ikke lide Nicholas, hun fandt ham ”creepy”. Det afholdte dog ikke Gypsy fra at fortsætte forholdet med Nicholas online, og snart begyndte de at planlægge ”plan B”.

”Plan B” – mordet

I juni 2015 tog Nicholas atter til Springfield. Han checkede ind på et motel, og gav sig til at vente på at høre fra Gypsy. Gypsy og hendes mor havde brugt dagen på at besøge læge, og efter et skænderi om aftenen gik Dee Dee i seng. Gypsy sendte Nicholas en besked, og straks var han på vej. Hun lukkede ham ind, gav ham en kniv, handsker og gaffatape i hånden, og gik derefter ud på toilettet.
Nicholas gik ind på Dee Dees soveværelse, og stak hende 17 gange. Da Dee Dee var død havde Nicholas og Gypsy sex på Gypsys værelse, tog derefter over $4000 i kontanter, og prajede en taxa. De tog til Nicholas motelværelse, og her var de i nogle dage, mens de planlagde hvad de skulle gøre næst. De sendte mordvåbenet med post til Nicholas’ adresse i Big Bend, og tog derefter bussen dertil. Nicholas’ mor hentede dem på busstationen, hvor de fortalte at Gypsy var blevet smidt ud hjemmefra.

Om eftermiddagen d. 14. juni blev der lagt et alarmerende opslag ud på Dee Dees Facebook-profil, hvori der stod: ”Den Bitch er død”. 17 minutter senere kom der en kommentar fra profilen: ”Jeg fucken SKAR DEN FEDE GRIS OG VOLDTOG HENDES SØDE USKYLDIGE DATTER… HENDES SKRIG VAR SÅÅÅÅÅ FUCKEN HØJT LOL”.
Venner og bekendte kommenterede straks på opslaget; nogle troede at Dee Dee var ved at se en film, men langt de fleste kunne ikke forstå hendes ordforbrug, for det var ikke sådan de kendte Dee Dee. Hvad de ikke vidste, var at det ikke var Dee Dee der havde skrevet hverken opslaget eller kommentaren, selvom det kom fra hendes profil.
Familievennerne Kim og David forsøgte at komme i kontakt med Dee Dee, og da det ikke lykkedes skyndte de sig hen til hjemmet. De bankede på og råbte efter både Dee Dee og Gypsy, men der blev ikke svaret. De ringede derfor til politiet, og David kravlede ind gennem et ulåst vindue i køkkenet. Umiddelbart så alt normalt ud, men så opdagede David at Gypsys kørestole var i hjemmet, samt hendes medicin og ilttank.

Politiet fik en ransagningskendelse, og kl. 2245 fandt de Dee Dee dræbt i sin seng. Kim startede straks en indsamling der skulle betale for Dee Dees begravelse – og muligvis også Gypsys, for på dette tidspunkt var mistanken at Gypsy var blevet kidnappet og muligvis dræbt.
Naboen Aleah viste politiet beskederne fra Gypsy, der omhandlede Nicholas, og politiet bad derfor Facebook om at spore IP adressen der havde lavet opslaget fra Dee Dees Facebook-profil. Dagen efter blev Gypsy og Nicholas anholdt på Nicholas’ adresse; IP adressen blev sporet dertil, og det viste sig, at det var Gypsy der havde skrevet opslaget og kommentaren.

Da Gypsy blev anholdt fortalte hun, at hun var 19 år gammel, men hendes far, Rod, kunne vise en kopi af den oprindelige fødselsattest der viste, at hun i virkeligheden var 23 år gammel. Herefter begyndte sandheden at komme frem, og som Greene County sherif Jim Arnott sagde under pressemødet: ”Ting er ikke altid som de ser ud”. Indsamlingen til Dee Dees begravelse blev straks stoppet, og al den medlidenhed Dee Dee havde modtaget da hun var i live, var nu helt forsvundet. Før havde folk haft medlidenhed med Gypsy på grund af alle hendes sygdomme og lidelser; nu havde de medlidenhed med hende på grund af den mishandling hun havde været udsat for af sin mor.

image

Nicholas Godejohn og Gypsy Rose Blanchard efter anholdelsen 


Retssagerne og tiden efter

I 2016 Gypsy indgik en studehandel; hun kendte sig skyldig i uagtsomt manddrab, og kunne derfor nøjes med en straf på ti års fængsel i stedet for livstid. Gypsys advokat, Mike Stanfield, gravede beviser på mishandling i årtier frem, som blev præsenteret for både anklager og Gypsys far og stedmor. Dette, samt at det var Nicholas der førte kniven, gjorde at straffen var mildere end normalt. Men fordi der var så stærke beviser på hendes involvering i beskeder mellem Gypsy og Nicholas, kunne hun altså ikke slippe helt for fængselsstraf – selvom hendes familie synes hun burde.
Når Gypsy i 2023 har siddet fængslet i otte år, kan hun, kort før sin 33-års fødselsdag, ansøge om prøveløsladelse.

Nicholas tilstod at have stukket Dee Dee ihjel, og gennemgik to mentalundersøgelser. Disse viste at han har en IQ på 82, altså under gennemsnittet, samt at han har autisme. Hans advokater mente derfor at Nicholas ikke kunne stilles til ansvar for sine handlinger, og at han på grund af sin dybe forelskelse samt psykiske problemer, blot havde gjort hvad han havde fået besked på af Gypsy. Beskeder mellem Gypsy og Nicholas, viste at Gypsy direkte havde spurgt om han ville dræbe hendes mor, samt at Nicholas blandt andet havde skrevet: ”Honey, du glemmer at jeg er ubarmhjertig, og mit had til hende vil tvinge hende til at dø” og ”Det er min onde side der gør det. Han vil ikke forkludre det, for han nyder at dræbe”.
Nicholas’ retssag begyndte endelig i november 2018, og her blev blandt andet beskederne, mordvåbenet og videoen fra afhøringen hvor Nicholas tilstår mordet præsenteret. På tredjedagen vidnede Gypsy i retten. Hun indrømmede at have bedt ham dræbe hendes mor, men hævdede at hun ikke troede at han ville gøre det, samt fortalte at hun havde overvejet at blive gjort gravid af Nicholas, så hendes mor ville acceptere ham. Hun fortalte desuden at hun havde stjålet kniven og noget babytøj i Walmart, således hun var klar til at udføre enten den ene eller anden plan.
Efter fire dage skulle juryen afgøre om de fandt Nicholas skyldig i uagtsomt manddrab, andengradsmord eller forsætligt manddrab. Efter to timer nåede de til enighed om at han skulle findes skyldig i forsætligt manddrab.
D. 22. februar 2019 blev Nicholas idømt fængsel på livstid, uden mulighed for prøveløsladelse.

Gypsy afsoner sin straf i Chillicothe Correctional Center i Missouri. Hun har deltaget i en del interviews, samt dokumentarfilmen ”Mommy Dead and Dearest” fra 2017. I disse interviews har hun udtalt, at hun føler sig mere fri i fængslet end da hun boede sammen med sin mor, samt at hun er frustreret over at ingen af de utallige mange læger opdagede at hun ikke var syg eller ikke gjorde noget. Hun har nu mere kontakt med sin far og stedmor, end hun har haft nogensinde før, og de håber alle på at kunne få et godt forhold.
Gypsy er desuden ved godt helbred, og er ved at udføre sin GED (General Education Development).

Dee Dees familie har udtalt at de ikke ønskede at betale for en begravelse, og at de derfor endte med at skylle Dee Dees aske ud i toilettet. Flere eksperter har udtalt at Dee Dee højst sandsynligt led af Münchausen by proxy, men det er ikke til at sige med sikkerhed.

Medier

Sagen er nævnt i følgende bøger:
– ”Dying to be Ill: True Stories of Medical Deception” af Marc D. Feldman og Gregory P. Yates, 2018
– ”Strange Crime” af Editors of Portable Press, 2018
– ”The Allure of Premeditated Murder: Why Some People Plan to Kill” af Jack Levin og Julie B. Wiest, 2018

D. 16. maj 2017 udkom dokumentarfilmen ”Mommy Dead and Dearest”. I dokumentarfilmen deltager flere af Dee Dees familiemedlemmer, Gypsys far og stedmor, samt Gypsy selv. Dokumentarfilmen kan ses på HBO, og er en jeg personligt kan anbefale at se.

I 2017 deltog Gypsy, hendes far og stedmor i et interview med Dr. Phil. Det kan ses i Dr. Phil-afsnittet ”Mother Knows Best: A Story of Munchausen By Proxy and Murder”, der blev sendt første gang d. 21. november 2017.
Gypsy deltog også i et interview med nyhedsmagasinet 20/20 på ABC, som blev sendt d. 5. januar 2018. Endnu et interview blev vist på Investigation Discovery d. 6. november 2018, hvori også Gypsys far, venner og offentlige ansatte deltog.

Sagen har også været med i den dramatiserede dokumentarserie ”James Patterson’s Murder Is Forever”; sæson 1, afsnit 2: ”Mother of All Murders”, sendt på Investigation Discovery d. 29. januar 2018. Dette kan ses på Dplay.

D. 20. marts 2019 har serien ”The Act” premiere på Hulu. Seriens første sæson handler om sagen, og er baseret på Michelle Deans artikel ”Dee Dee Wanted Her Daughter To Be Sick, Gypsy Wanted Her Mom Murdered”. Patricia Arquette kan ses i rollen som Dee Dee, og Joey King i rollen som Gypsy.

Kilder

– Wikipedia

– Dee Dee Wanted Her Daughter To Be Sick, Gypsy Wanted Her Mom Murdered” af Michelle Dean, BuzzFeed

– The Story Of Gypsy Rose Blanchard, The ”Sick” Child Who Killed Her Mother” af Katie Serena, All That’s Interesting

– How a young woman forced to use a wheel chair, treated for several illnesses ended up in prison for her mother’s murder” af Joseph Diaz, Jenner Smith og Alexa Valiente, abc NEWS

– Dokumentar: ”Mommy Dead and Dearest” på HBO, fra 2017

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

John Knudsen