Claus Kai Berggren - Connie-morderen

Claus Kai Berggren – Connie-morderen

8-årige Connie Jacobsen blev brutalt dræbt i en opgang på Nørrebro, d. 18. august 1971. Det var først i 1976, da 15-årige Conny Lund Koue blev dræbt i en vaskekælder i Randers, at morderen, den alkoholiske og voldelige Claus Kai Berggren, blev fanget.

 

Claus Kai Berggren blev født d. 1. juli 1951 i København. Den lille familie, bestående af Claus og hans forældre, boede fra 1951 til 1958 på Nansensgade tæt på Nørrebro. Claus havde et stærkt og nært forhold til sin mor, og blev forkælet og overbeskyttet af sine forældre. Senere er det blevet fortalt at Claus kunne finde på at gå hen og tage sin mor på brysterne, uden at der blev sagt eller gjort noget ved det.
Claus havde svært ved at få venner, men havde stor interesse i piger allerede fra 6 års alderen, hvor han begyndte på at lokke småpiger ind under en presenning eller et tæppe i den gård hvor han legede, for så at tage en del af deres tøj af.
I 1958 startede Claus i 1. klasse, men pga. hans problemer med at stamme, blev han drillet af drengene i hans klasse, og han havde stadig svært ved at få venner. Derfor blev han i 2. klasse placeret i en hjælpeklasse.
I 1959 flyttede den lille familie til Refnæsgade på Nørrebro. De næste syv år i skolen forsøgte Claus at ignorere drengenes drillerier, men han blev mere og mere indadvendt og konfliktsky. Som 14-årig i 1965 havde han sit første seksuelle forhold med en mere erfaren pige. Forholdet gik ikke godt, og Claus følte at forholdet var en fiasko, som udviklede sig til en frygt for kvinder. Frygten udviklede sig senere til et voldsomt had til kvinder, og hans fantasier om at mishandle og torturere kvinder og små piger begyndte.
I 1966 gik Claus ud af skolen, og fik arbejde som piccolo på et kontor. I 1967 fik han arbejde som kørselsmedhjælper i et engrosfirma i København der handlede med papir. I 1969 fyldte han 18 år, og blev kørselsmedhjælper hos De forenede Papirfabrikker i København. Han begyndte samtidig at drikke spiritus i store mængder efter fyraften, hvilket gjorde hans fantasier om at mishandle og torturere kvinder og småpiger langt værre og hyppigere.

I starten af 1971 mødte den nu 19-årige Claus den 16-årige Janni på et cafeteria på Nørrebro. De to blev kærester, og allerede efter to måneder blev de ringforlovet. Forlovelsen blev fejret ved en stor fest med deres venner og familie, hvor Jannis veninde Connie Petersen var en af gæsterne.
Da festen var ved at ebbe ud, besluttede Connie sig for at tage hjem og sove. Claus fulgte efter hende, hvilket hun først lagde mærke til, da hun pludselig stod ansigt til ansigt med ham. Han tog fat i hende og trak hende ned i en kælder. Her flåede han tøjet af hende og voldtog hende. Hun troede hun skulle dø, da han tog kvælertag på hende. Da han var færdig lod han hende gå, og Connie anmeldte aldrig voldtægten, da hun var bange for, hvad Claus så kunne finde på at gøre.
I de næste par uger blev Connie hjemme i sin lejlighed, men en dag dukkede Claus pludselig op i lejligheden. Han truede hende med en kniv, men blev heldigvis afbrudt da en veninde bankede på døren, og dermed forsvandt Claus fra lejligheden.
Der gik ikke lang tid før Claus igen ville gøre sine sygelige fantasier til brutal virkelighed.

Drabene
Onsdag d. 18. august 1971 mødte Claus på arbejde hos De forenede Papirfabrikker kl. 700. Han brugte sin arbejdsdag på at køre ud med papir til forretninger og bogforlag, som sædvanlig. Dagen forløb som en normal dag, indtil han havde fri kl. 1600, hvor en kollega i anledningen af sin fødselsdag inviterede sine kollegaer på ”høvlspånere”, som er en blanding af snaps og porterøl. Kl. 1730 cyklede Claus hjemad, men stoppede ved værtshuset café Mimer. Her drak han flere øl og snaps, indtil han en time senere cyklede hjem til sine forældre. Her vaskede han sig og skiftede tøj på sit værelse, inden han kl. 1935 cyklede mod sin forlovede, Janni. I beruset tilstand fik han på sin cykeltur øje på 8-årige Connie Jacobsen, der legede skjul med sine venner i porten ud til vejen. Claus stod af cyklen og gik hen til Connie, og fortalte hende at der var en kvinde i nr. 41 som ville tale med hende. Tillidsfuldt gik Connie med Claus ind i opgangen ved nr. 41. Klokken var omkring 1940 da Claus greb Connie bagfra, mens han holdt hende for munden. I sin ene støvle havde han en stor kniv, som han trak frem og brugte til at stikke Connie flere gange i maven og brystet, til han til sidst skar halsen over på hende. Han slap hende, stak kniven i støvlen, gik ud af opgangen og forlod Connie blødende. Han gik ud på gaden, og ind i opgangen ved nr. 39, hvor han kastede op. Derefter cyklede han hen til café Mimer, hvor han smed kniven i en kloak, inden han gik ind og drak nogle flere øl.
Connies lillebror, 5-årige Frank, og hendes veninde, 5-årige Jannie, fandt Connie liggende i en stor blodpøl i opgangen, få minutter efter Claus havde forladt hende. Hun var stadig i live, og Frank ringede på hos en kvinde i opgangen, og fortalte hvad der var sket. Kvinden ringede med det samme efter politi og ambulance. 5-årige Jannie løb hen til den 13-årige Karina, som stod ved porten ind til gården, og råbte at der var sket noget forfærdeligt med Connie. Karina løb ind i opgangen og så Connie liggende i blodpølen. Derefter løb hun op til Connies forældres lejlighed, og fortalte hvad der var sket. Connies far, 28-årige Bent, og hendes farbror, Niels, løb ned til Connie, og var med hende til ambulancen kom – hendes liv var ikke til at redde, og kl. 1957 blev Connie erklæret død i ambulancen.
Poltiet var også mødt frem, og det var kriminalkommissær og chef for drabsafdelingen, Knud Hornslet, der ledte efterforskningen. Desværre var de eneste vidner 5-årige Frank og 5-årige Jannie, og politiet havde kun deres forklaring at støtte sig til. Frank forklarede politiet at gerningsmanden var omkring 30 år, omkring 180 cm høj og mørkhåret, og at han forlod gerningsstedet på en gul cykel.
Omkring kl. 2000 forlod Claus café Mimer for at gå hjem til Janni. Herhjemme forklarede han at blodet på hans støvler, tøj og hænder stammede fra et slagsmål på værtshuset, hvor han havde været oppe at slås med en såkaldt ”spaghetti” fremmedarbejder. Forblændet af forelskelse troede Janni på hans forklaring. Claus gik ud på badeværelset, og vaskede blodet af hænder og støvler.

Connie Jacobsen blev begravet d. 25. august 1971, hvor mere end 1000 mennesker var mødt op foran kirken – heraf mange af Connies venner.
Mandag d. 30. august 1971, 12 dage efter mordet på Connie, blev Claus afhørt af politiet – men hans alibi var upåklageligt, da Claus’ forlovede, Janni, fortalte politiet at de to havde været sammen hele aftenen.

Tre måneder efter blev Claus og Janni gift. Janni var på det tidspunkt højgravid, og parret flyttede ind hos Jannis forældre, i deres lejlighed.
25. januar 1972 blev deres datter, Tina, født. Omkring samme tid opsøgte Claus igen Jannis veninde, Connie Petersen, som han tidligere havde voldtaget og truet med en kniv. Det var Connies mor der åbnede døren, men da hun så hvem det var, sagde hun at Connie ikke var hjemme. Det fik Claus til at gå amok, og han trak en kniv frem og stak hende flere gange i armen. Connie kom frem og forsøgte at stoppe Claus, hvilket fik han til at forsøge at stikke hende i stedet for. Kort efter flygtede han fra lejligheden, og 20 minutter efter blev han anholdt af politiet.
Kriminalpolitiet tog Claus’ bukser med til undersøgelse, men de var allerede blevet vasket flere gange siden drabet på Connie, så alle blodspor var væk, og der var ingen beviser at hente.

Claus’ voldsomme drikkeri gjorde forholdet til Jannis forældre værre, og i foråret 1972 fik parret deres egen lejlighed, tæt på café Mimer. Det gjorde bestemt ikke hans alkoholproblem bedre, og han var beruset næsten hele tiden. Janni begyndte også at drikke en del, for at ”holde ham med selskab”. Når Claus kom hjem til Janni, gennemtævede han hende. Hun fortalte senere at han ofte tog kvælertag på hende i sengen om natten, hvor hun flere gange måtte flygte ud af sengen. Dagen efter ville han ikke huske noget, men havde på fornemmelsen at han havde gjort noget galt.
I 1974 flyttede den lille familie fra København til Randers. Parret aftalte at drikkeriet skulle stoppe, men det lykkedes kun for Janni. Claus fik arbejde på en fabrik, men mistede det igen året efter. Drikkeriet, volden og utilregneligheden blev værre.
I september 1975 blev Janni gravid igen, men pga. hendes sukkersyge skulle hun føde på Rigshospitalet, så i starten af april 1976 tog parret til Rigshospitalet for at gøre klar til fødslen. Der gik dog ikke mange dage, før Claus igen tog tilbage til Randers, og efterlod sin højgravide kone på Rigshospitalet.

Tirsdag d. 20. april 1976 startede ud for Claus med en masse pilsnere, inden han gik i vaskekælderen for at hente sin kones vasketøj. Da han kom op i lejligheden igen, drak han et par pilsnere mere, inden han tog ned i en kiosk for at købe flere. Da han kom hjem igen ved 16-tiden, besluttede han sig for at gå i kælderen for at arbejde på sin knallert. Her fik han øje på 15-årige Conny Lund Koue, der var ved at hænge vasketøj til tørre. Claus gik op i lejligheden igen for at hente en agurkekniv, og derefter tilbage til kælderen, hvor han gik hen til Conny og truede hende med kniven. Han tvang hende hen i et hjørne, og da Conny begyndte at skrige, stak han hende flere gange i maven med agurkekniven. Under kampen fik hun vristet kniven ud af hans hånd og skyndte sig at løbe, mens han samlede kniven op. Hun nåede kun 35 meter inden han indhentede hende, og stak hende 44 gange med kniven – 33 af dem var direkte dræbende. Han skar derefter halsen over på hende, og stak af fra gerningsstedet, da han hørte skridt på kældertrappen.
Conny var stadig i live da hun blev fundet, men døde på hospitalet af omfattende indre blødninger og et stort blodtab.
28. april 1976 blev Conny Lund Koue begravet, og samme dag blev Claus anholdt af kriminalpolitiet. Janni havde ringet til sin mor med det samme hun hørte om drabet på Conny d. 20. april, hvor hun fortalte at hun var overbevist om at Claus var morderen, og at hun skulle skynde sig at ringe til politiet. Janni fortalte senere, at Claus engang i fuldskab havde fortalt hende sandheden om mordet på Connie Jacobsen, og havde truet med at slå hende ihjel, hvis hun sagde noget.
Claus blev derfor afhørt om sin færden på drabstidspunktet på Conny Lund Koue, og parrets lejlighed blev ransaget. Her fandt politiet den blodige agurkekniv gemt i soklen på et reolsystem, hans blodige træsko og noget tøj med blodstænk på. Beviserne var overvældende, og allerede under en afhøring d. 5. maj tilstod Claus drabet på Conny. Dagen efter tilstod han også drabet på Connie Jacobsen i 1971. D. 11. maj 1976 blev han afhørt på ny i retten, hvor han igen tilstod drabene. Under en afhøring blev to dukker i 1976 iført tøjet som Conny og Connie havde haft på da de blev dræbt, for at lave en rekonstruktion hvor Claus skulle vise hvordan han havde begået drabene.
Janni fødte en søn i juni 1976, og fik omgående bevilliget skilsmisse fra Claus.

Retssag og tiden efter 

10. marts 1977 blev Claus idømt fængsel på livstid for mordet på Connie Jacobsen og Conny Lund Koue. Janni døde i 1981 som følge af sin sukkersyge, kun 35 år gammel.
Allerede d. 2. november 1990 blev Claus betinget benådet og prøveløsladt, på betingelse af at han gik i behandling med antabus og holdt sig helt fra spiritus. Han flyttede sammen med sin kæreste og hendes børn, men der gik ikke lang tid før han igen drak og tog kontakt til yngre piger. Kæresten har senere fortalt at hun et par gange måtte flygte fra lejligheden med sine børn, fordi Claus snød med sin antabus-kur og flere gange slog både hende og hendes børn. Hun udtalte engang til BT: ”Da jeg fandt ud af at han gennem tre måneder gemte en savtakket grill-kniv i et klædeskab og samtidig havde sendt breve til en pige på 14, turde jeg ikke tage ansvaret alene. Jeg meldte Claus for at beskytte både mine børn og mig selv”. D. 29. juni 1991 blev Claus derfor anholdt og varetægtsfængslet, og da hans prøveløsladelse med annulleret af kriminalforsorgen d. 16. august 1991, blev han igen indsat til afsoning i Statsfængslet i Vridsløselille på ubestemt tid.
Der gik dog ikke mange år før han kom udenfor fængslets mure, for allerede i 1998/1999 blev Claus prøveløsladt igen. Han fik et job på Kofoeds Skole, men begik blufærdighedskrænkelser overfor mindreårige piger, og røg derfor tilbage i fængsel – denne gang blev han indsat i Anstalten ved Herstedvester, hvor Danmarks mest brutale børnemordere afsoner deres straf.

I 2000 fik Claus konstateret kræft i bugspytkirtlen. En dommer skulle afgøre om han måtte få tilladelse til at dø udenfor fængslet, men det nåede ikke at blive afgjort, da Claus døde natten til onsdag d. 9. januar 2002 i fængslet.
Frygten for deres børns sikkerhed, var skyld i at både Connie Jacobsen og Conny Lund Koues forældre valgte at flytte langt væk efter drabene. Og for at kunne leve i fred, valgte Claus’ forældre at tage navneændring samt at flytte væk.

11. februar 2010 blev 2. afsnit af TV2s dokumentarserie ”De 7 drab” sendt, der dramatiserer syv drab med syv forskellige motiver. 2. afsnit omhandlede sagen om Claus Kai Berggren og mordene på Connie og Conny.

I 2014 udkom bogen ”Gerningssteder – en kriminalvandring gennem Københavns mord”, skrevet af Peer Kaae, hvor sagen også er beskrevet.

 

 

Kilder:

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Claus Kai Berggren - Connie-morderen