Dødsstraf i Danmark

Skoleskyderier i Norden

Skoleskyderier sker heldigvis ikke så tit i Norden; faktisk er der kun 6 tilfælde af skoleskyderier i Norden, samt et angreb begået med et sværd. 

Danmark

I Danmark har der været 1 skoleskyderi.

– Aarhus Universitet, Aarhus: 
D. 5. april 2995 skød og dræbte 35-årige Flemming Nielsen to kvinder på sit studie, hvorefter han begik selvmord. Politiet fandt efterfølgende selvmordsbrev i hans lejlighed.
Læs mere om sagen her.

Sverige

I Sverige har der været 1 skoleskyderi, samt et skoleangreb med et sværd, som jeg synes skal nævnes.

– Kungälv Undervisningscenter (nu Thorkildskolan), Göteborg:
D. 4. marts 1961 var der skolefest på skolen i Kungälv. 17-årige Ove Conry Andersson brugte de første timer på aftenen på at drikke alkohol og se ishockey-kamp med en ven, hvor han så omkring 2230 tog til festen på skolen. Her kom han op at slås  med en anden dreng, og besluttede sig derefter for at hente sin pistol. Da han kom tilbage en times tid senere, var eleverne i gang med at danse den sidste dans, og Ove begyndte at skyde omkring sig. Han skød og sårede 7 personer, hvoraf en person, 18-årige Per Håkan Altvall, senere døde af sine kvæstelser. Efter skyderiet flygtede Ove og gemte sig i Fontin skoven. 50 politibetjente med hunde var med i eftersøgningen.
Kort før kl. 800 morgenen efter, mødte Ove op på den lokale politistation, hvor han tilstod og fortalte alt – blandt andet fortalte han om sin store interesse for cowboy-film, som fik regeringen til at kigge nærmere på effekten af vold i TV og film.
Ove blev ikke idømt fængselsstraf, men fik i stedet en behandlingsdom, da de juridiske psykiatere og lægerådet ikke mente han var psykisk stabil.
4 år efter skyderiet havde Ove både kone og børn, og levede et ganske almindeligt liv indtil han begik selvmord d. 12. august 2008.


– Kronan skole, Trollhättan:
Dette var ikke et skoleskyderi, men et skoleangreb, hvor gerningsmanden anvendte et sværd.
D. 22. oktober 2015 omkring kl. 1000 trådte 21-årige Anton Lundin Pettersson, iført sort kostume og maske, ind på Kronan skolen. Her gik han med det samme i gang med at hugge om sig med sværdet, og dræbte 20-årige Lavin Eskandar. Han sårede derefter 15-årige Ahmed Hassan, som senere døde på hospitalet. Det var endnu ikke gået op for de andre elever og lærere at dette ikke var en del af en Halloween-prank, og flere elever fik taget billeder med gerningsmanden, mens han viste sit blodige sværd frem. Da den 42-årige lærer Nazir Amso bad Anton om at fjerne masken, reagerede han ved at stikke ham med sværdet, og derefter gik eleverne og lærerene i panik. Politiet ankom kort efter, og kl. 1016 blev Anton skudt af politiet. Han døde på hospitalet efter nogle timer.
Politiet fandt frem til at motivet bag angrebet, var Antons had til indvandrerer. Han havde blandt andet besøgt flere grupper på sociale medier, som støttede Hitler og Nazi-tyskland, og lagde ikke skjul på at han ikke ønskede indvandrerer i Sverige. Hjemme i hans lejlighed havde han efterladt et brev, hvori han skrev at der skulle gøres noget ved indvandringen, og at han ikke forventede at overleve angrebet. Han havde desuden valgt Kronan skolen på grund af det store antal af indvandrer på skolen.

Norge

I Norge har der været 1 skoleskyderi.

– Kanebogen skole, Harstad:
D. 28. april 2009 tog en 9-årig dreng et haglgevær og ammunition med i skole. Kort før første lektion affyrede han to skud i skolegården, hvorefter en lærer fik taget haglgeværet fra ham. Ingen kom noget til, og skoledagen fortsatte som planlagt – dog fik elever, der følte de havde behovet for det, lov til at tage hjem, og en krisepsykolog blev tilkaldt.
Ifølge den 9-åriges families advokat skete episoden fordi drengen var blevet mobbet af en ældre elev. Våbenet tilhørte drengens far.

Finland

I Finland har der været 3 skoleskyderier.

– Raumanmeri skole, Rauma:
D. 25. januar 1989 mødte en 14-årig dreng op i skole med sin fars pistol. Han skød en 14-årig dreng og en 15-årig dreng, og forsøgte at skyde en tredje dreng, men ramte forbi. De to drenge blev sendt på hospitalet, men døde senere samme dag.
Den 14-årige gerningsmand flygtede ud af skolens bagudgang, hvor hans cykel stod klar med en sovepose. Der gik ikke længe før han smed både cyklen og soveposen, og dermed fandt politihundene hurtigt frem til ham, få kilometer fra Rauma.
Da han var under 15 år fik han ingen straf, og hans navn blev beskyttet.

– Jokelaskolen, Tusby: 
D. 7. november 2007 tog 18-årige Pekka-Eric Auvinen i skole omkring kl. 1140, hvor han havde misset første time. Omkring samme tidspunkt begyndte han at skyde omkring sig. Han dræbte seks elever, skolens rektor og skolens sygeplejeske. En person mere blev såret af skud, og 11 personer blev såret af knust glas, da de flygtede ud af skolen. Da politiet ankom udvekslede de skud, inden Pekka-Eric til sidst vendte pistolen mod sig selv og begik selvmord. Han blev sendt til hospitalet, men døde om aftenen samme dag.
Pekka-Eric havde psykiske problemer, og blev mobbet i skolen. Han havde en YouTube-kanal, hvor han uploadede videoer om voldelige handlinger, blandt andet skoleskyderier. På sin YouTube-kanal uploadede han dagen inden skyderiet en video, kaldt ”Jokela High School Massacre 11/7/2007”, som et forvarsel.
Han var særligt interesseret i Columbine-skoleskyderiet fra 1999, og der er snak om, om Columbine inspirerede ham.
Pekka-Eric havde våbentilladelse, og var medlem af en skytteforening. På hans YouTube-kanal var der også videoer, hvor man kunne se ham skyde med sit våben, bl.a. ude i en skov.

– Erhvervsskole i Kauhajoki, Södra Österbotten: 
Der var ikke engang gået et år, før det næste skoleskyderi fandt sted i Finland.
D. 23. september 2008 skød og dræbte den 22-årige studerende Matti Juhari Saari 9 studerende og en lærer. Skyderiet startede omkring kl. 1040, hvor Matti skød omkring sig, og derefter satte ild til en molotovcocktail.
Matti endte med at skyde sig selv, og blev bragt til hospitalet, hvor han døde få timer efter.
Man maner at Matti blev inspireret af Pekka-Eric Auvinen samt Columbine-skoleskyderiet. Matti havde også en YouTube-kanal, og stor interesse i andre skoleskyderier. På sin YouTube-kanal lagde han videoer ind, hvor man kunne se ham træne med sin pistol. Politiet blev kontaktet angående disse videoer, og så sent som dagen før skoleskyderiet fandt sted, afhørte politiet Matti omkring videoerne. Politiet valgte dog ikke at inddrage hverken våbentilladelse eller hans våben.

 

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dødsstraf i Danmark