Leonard Lake & Charles Ng

Alfabet-mordene

En uidentificeret seriemorder dræbte i starten af 1970’erne tre små piger i Rochester, New York. Pigerne havde mange ligheder, men særligt for sagen var at alle tre pigers fornavn og efternavn startede med samme bogstav, hvilket gav sagen navnet Alfabet-mordene.

10-årige Carmen Colón blev om eftermiddagen d. 16. november 1971 sendt på apoteket i Rochester, New York, for at hente medicin til sin bedstemor. Normalt gik hendes bedstefar altid med hende i byen, men netop denne dag havde Carmen fået lov til at gå alene. Medicinen var ikke ankommet, og Carmen forlod apoteket med ordene: ”Jeg er nødt til at gå. Jeg er nødt til at gå” omkring kl. 1620. Få minutter senere blev hun set stige ind i en bil tæt på apoteket. En lille times tid senere så flere vidner hende løbe fra en brunlig Ford Pinto på Interstate 490 – nøgen og viftende med armene, mens hun råbte om hjælp. Ingen stoppede op, og hun blev til sidst fanget af manden i bilen.
To dage senere blev Carmens delvist nøgne lig fundet af to teenagedrenge i en kløft tæt på landsbyen Churchville, cirka 19 kilometer fra hvor hun sidst blev set. 90 meter fra liget blev hendes jakke fundet i en stenkiste, og først d. 30. november blev hendes bukser fundet, i nærheden af hvor vidner havde set hende løbe fra bilen.
Obduktionen viste at Carmen var blevet voldtaget, havde kradsemærker fra negle på kroppen, og havde brud på både kranium og ryghvirvl. Hun var blevet stranguleret ihjel.
Da sagen nåede medierne, forlod det mange dybt chokeret at ingen vidner havde forsøgt at hjælpe Carmen på Interstate 490. Aviserne Times Union og Democrat and Chronicle tilbød sammen en dusør på $2500, svarende til cirka 101.600 kr. i 2020, til den der kunne give informationer der kunne føre til en anholdelse og dom af gerningsmanden. Flere lokale virksomheder og borgere donerede beløb til dusøren, som til sidst lød på svarende til cirka 245.200 kr. i 2020. Det fik mange til at henvende sig til politiet med informationer, og de følgende måneder blev flere mistænkte afhørt – men allerede lidt over en måned efter mordet var alle mistænkte renset og antallet af efterforskere på sagen blevet reduceret til tre.
I starten af 1972 blev der opført fem store reklametavler langs motorveje ved Rochester, med billeder af Carmen og teksten: ”Ved du hvem der dræbte Carmen Colón?”. Trods meget fokus på sagen og en dusør yderligere, formåede efterforskerne ikke at blive klogere på hvem gerningsmanden var.
D. 22. november 1971 blev Carmen Colón begravet på Holy Sepulcher Cemetery. Mere end 200 sørgende deltog i ceremonien.

D. 2. april 1973 forsvandt 11-årige Wanda Walkowicz på vej hjem fra en delikatessebutik i Rochester. Hun havde forladt butikken omkring kl. 1715, og var gået af Conkey Avenue hjem. Flere vidner så hende med en tung pose på Avenue B., og flere af Wandas klassekammerater nævnte især en brun bil der passerede hende. Wandas mor meldte hende savnet kl. 20, og straks gik en intens eftersøgning i gang. Næsten 50 politibetjente blev sat til at gennemsøge området omkring butikken, Wandas hjem og området ved Genesee River, hvor Wanda ofte legede.
Den følgende dag blev Wandas lig fundet af en politibetjent kl. 1015, dumpet ved foden af en bjergskråning langs nedkørslen til State Route 104 i Webster, cirka 11 kilometer fra Rochester. Måden liget lå på indikerede at det var blevet kastet ud af en kørende bil.
Obduktionen viste at Wanda var blevet voldtaget, og havde mærker og sår på kroppen, der tydede på at hun havde forsøgt at forsvare sig selv og kæmpe. Hun var blevet stranguleret ihjel, muligvis af et bælte, og var efter døden blevet påklædt sit eget tøj. På tøjet og kroppen blev der fundet sæd og kønsbehåring samt hvide kattehår. Wandas familie ejede ikke en kat med hvid pels.
Efterforskerne satte endnu ikke de to mordsager sammen, og gik derfor ud fra at der var tale om to forskellige gerningsmænd og mordsager. Massevis af flyers blev sendt rundt i byen, og en dusør på svarende til cirka 371.700 kr. i 2020 blev udlovet til den der kunne give informationer, der kunne lede til en opklaring af sagen. Et vidne fortalte at denne havde set Wanda stå ved passagersiden på en brun bil og tale med føreren at bilen. Vidnet havde dog ikke kunne se føreren af bilen nok til at kunne give en beskrivelse af denne. Et andet vidne fortalte at denne havde set en mand tvinge en pige af Wandas udseende ind i en lys Dodge Dart på Conkey Avenue mellem kl. 1730 og 1800.
I oktober 1973 viste den lokale tv-station WOKR en rekonstruktion af bortførslen af Wanda og fundet af liget. Det resulterede i over 200 nye henvendelser til politiet, men igen uden at det førte til videre opklaring af sagen.
D. 6. april 1973 blev Wanda begravet på Holy Sepulcher Cemetery.

Omkring kl. 1520 d. 26. november 1973 forlod 11-årige Michelle Maenza sine klassekammerater, for at tage hen til shoppingcenteret, hvor hendes mor tidligere på dagen havde glemt sin taske. Cirka ti minutter senere blev Michelle set grædende på passagersædet i en beige eller lysebrun bil, der kørte i høj fart på Ackerman Street. Lidt efter så et vidne en mand og en pige af Michelles udseende stående ved en stor beige eller lysebrun bil på Route 35 i Walworth. Bilens dæk var punkteret, og vidnet stoppede op for at tilbyde sin hjælp. Manden skubbede pigen om bag sig og var yderst ubehagelig, så vidnet valgte at køre væk igen. Da Michelle ikke vendte hjem senere på eftermiddagen, ringede hendes mor til politiet og meldte datteren savnet.
D. 28. november blev Michelles lig fundet kl. 1030 i en grøft langs en landevej i Macedon, cirka 24 kilometer fra Rochester. Liget blev fundet med tøj på og hovedet nedad.
Ifølge obduktionen havde Michelle været udsat for stump vold mod kroppen og var blevet voldtaget. Hun var blevet stranguleret ihjel, muligvis med et tyndt reb. Der blev igen fundet sæd og kattehår på liget og tøjet, og det var denne gang muligt for retsmedicineren at samle et delvist håndaftryk fra hendes nakke. Michelle havde desuden blade i sine sammenklemte hænder, hvilket indikerede at hun var blevet dræbt i området liget blev fundet. I mavesækken blev der fundet rester fra en hamburger og løg, der var blevet indtaget cirka en time før mordet blev begået. Dette passede med at et vidne havde set en pige med Michelles udseende på en fastfoodrestaurant i Penfield cirka kl. 1630, i selskab med en kaukasisk mand, på cirka 25-35 år. Manden var cirka 183 cm høj, og estimeret til at have vejet omkring 75 kilo. Denne beskrivelse førte til en fantomtegning af den formodede gerningsmand, som blev offentliggjort ganske kort efter.
D. 1. december 1973 blev Michelle begravet på Holy Sepulcher Cemetery, efter en ceremoni med åben kiste i Corpus Christ Church.

Først nu begyndte efterforskerne at forbinde de tre mordsager med hinanden, og gik herefter ud fra at samme gerningsmand stod bag alle tre mord. Det skete grundet de mange ligheder i sagerne. Blandt andet kom alle tre piger fra fattige, katolske familier, klarede sig ikke godt i skolen, oplevede mobning og havde kun få venner. De var derudover lidt lave af deres alder, og var blevet voldtaget inden de blev stranguleret ihjel. Bortførslerne fandt alle sted mens det regnede, og efterfølgende blev ligene dumpet i tilstødende counties, tæt på motorveje. Men hvad efterforskerne desuden bed meget mærke i, var at alle tre pigers fornavne startede med samme bogstav som deres efternavne. Dette indikerede at gerningsmanden havde brugt tid på at stalke og udvælge netop disse piger.
Efter mordet på Michelle blev endnu en dusør udlovet, og det fik igen massevis af vidner til at henvende sig – men uden held.

 

Fantomtegning af den formodede gerningsmand

Mistænkte

I forbindelse med efterforskningen blev mere end 800 personer afhørt som potentielle mistænkte, men ingen er endnu blevet udpeget som gerningsmanden, og sagen forbliver derfor endnu uopklaret. Der er dog flere der har haft større interesse end andre:

Miguel Colón
Miguel var Carmens farbror, og eftersigende i et forhold med Carmens mor.
Få uger inden mordet på Carmen, havde Miguel købt en bil af samme udseende, som den flere vidner havde set Carmen løbe væk fra. Hans bil blev ransaget og fundet at være blevet gjort usædvanligt grundigt rent med stærke kemikalier. Ligeledes blev der fundet en dukke i bilen, men dette kunne forklares med at Carmen ofte kørte med ham.
To dage efter mordet havde Miguel ifølge en ven udtalt at han havde gjort noget forkert i Rochester, og at han ville forlade landet. To dage senere var Miguel flyttet til Puerto Rico, hvor politiet i marts 1972 ville aflægge ham et besøg. Informationer om politiets planer nåede dog Miguel før politiet gjorde, og han formåede derfor at flygte fra sit hjem inden de ankom. D. 26. marts overgav han sig til politiet, og blev taget med tilbage til Rochester for afhøring. Miguel havde intet alibi og meget tydede på at han kunne stå bag mordet på Carmen, men da der var ingen egentlige fysiske beviser, blev politiet nødt til at lade ham gå. Hvorvidt Miguel blev afhørt i de andre mordsager, er ikke nævnt.
I 1991 begik Miguel selvmord i en alder af 44 år, efter at have skudt og såret sin kone og sin bror.

Joseph Naso
Joseph voksede op i Rochester, og flyttede som voksen til Californien. Her dræbte han mindst seks kvinder mellem 1977 og 1994. Ofrene var mellem 18 og 56 år, og fire af dem havde, ligesom Carmen Colón, Wanda Walkowicz og Michelle Maenza samme forbogstav i fornavn og efternavn. Joseph blev anholdt for mordene på kvinderne i Californien i 2011, og blev i november 2013 idømt dødsstraf. Han sidder i dag fortsat fængslet på dødsgangen i San Quentin State Prison.
Han blev mistænkt for mordene, men DNA kunne udelukke ham, og han kunne dermed renses for mistanke.

Kenneth Bianchi
Kenneth solgte is tæt på de to første gerningssteder, men der var dengang ikke årsag til at mistænke ham for noget. I 1976 flyttede Kenneth til Los Angeles, hvor han sammen med sin fætter, Angelo Buono, Jr., begik mindst 10 mord mellem oktober 1977 og februar 1978. Ofrene var piger og kvinder mellem 12 og 28 år, som blev seksuelt misbrugt og stranguleret ihjel. Sagen fik navnet Hillside Stranglers.
Et uvenskab mellem fætrene førte til at Kenneth flyttede til Bellingham, Washington i maj 1978, hvor han alene dræbte yderligere to kvinder. Allerede dagen efter mordene blev han fanget af politiet, og indrømmede at have planlagt med sin fætter at bortføre og dræbe en kvinde i 1977, men var stoppet da de opdagede at kvinden var skuespilleren Peter Lorres datter. Der var klare beviser på at Kenneth og hans fætter var de såkaldte Hillside Stranglers, og de blev begge idømt fængsel på livstid for mordene. Kenneth afsoner i dag fortsat sin straf i Washington State Penitentiary i Walla Walla, Washington. Han blev afvist prøveløsladelse i 2010, og kan søge igen i 2025.
Først efter dommen for mordene i Los Angeles og Washington blev Kenneth mistænkt for at stå bag Alfabet-mordene. Mistanken blev baseret på jobbet som issælger tæt på gerningsstederne og farven på hans bil, samt hans senere forbrydelser, men Kenneth har holdt fast i sin uskyld, og endda flere gange bedt efterforskere om endeligt at rense hans navn.

Dennis Termini
Dennis var en dengang 25-årig brandmand og serievoldtægtsforbryder fra Rochester, der mellem 1971 og 1973 voldtog mindst 14 teenagepiger og unge kvinder. Han ejede en bil af samme udseende som den set af flere vidner, og havde desuden adresse på Bock Street, tæt på hvor Michelle var blevet bortført.
Fem uger efter mordet på Michelle forsøgte Dennis at bortføre en teenagepige, mens han truede hende med en pistol, men flygtede da han ikke kunne stoppe hendes skrigeri. Kort efter lykkedes det ham at bortføre en anden pige, hvilket resulterede i en politijagt, der endte da Dennis begik selvmord ved at skyde sig selv i hovedet. En efterfølgende undersøgelse af bilen førte til fund af hvide kattehår, men først i 2007 valgte efterforskerne at få hans lig gravet op, så der kunne tages DNA prøver. DNA’en blev sammenlignet med sæden fundet på Wanda, men der var ikke et match. Dermed kunne de konstatere at Dennis ikke stod bag.

Tiden efter

I 1995 stod Carmens mor frem i et interview med avisen Democrat and Chronicle, som den første pårørende til pigerne. Hun udtalte blandt andet: ”Hvis jeg kunne dø med viden om hvem der dræbte min Carmenicita, ville jeg dø mere fredfuldt end jeg har levet. Det er det eneste jeg ønsker i mit liv, at vide at denne person skulle betale for de forfærdelige ting han gjorde mod min lille pige. Hvis personen der gjorde dette kunne have nogen medfølelse, ville han se smerten og lidelsen familierne til disse små piger har gået gennem, i al denne tid.
Samme avis udgav i 2009 en række artikler om efterforskningen, og bad folk henvende sig med nye informationer. Dette førte til at politiet modtog cirka 20 nye ledetråde, som alle blev fulgt, men uden at føre nogen vegne.
Sagen er fortsat åben og uopklaret.

Medier

Følgende podcasts har lavet episoder omhandlende sagen:

  • Unsolved Murders: True Crime, episode 52 og 53: Alphabet Murders, 2017
  • Timesuck with Dan Cummins, episode 118: The Alphabet Murders, 2018
  • Killer Instinct, episode: The Alphabet Murders, 2019
  • The Serial Killer Podcast, episode: The Alphabet Killer, 2019
  • Today in True Crime, episode: November 16, 2019: Carmen Colon Disappears, 2019
  • Today in True Crime, episode: April 2, 2020: Wanda Walkowicz, 2020
  • Crimelines True Crime, episode: The Double Initial Alphabet Murders, 2020
  • Criminology, episode: The Alphabet Murders, 2020

Sagen er nævnt i dokumentarserien Murder Re-Opened, episode: Alphabet Killer, sendt første gang i 2001, samt Dark Minds, sæson 1 episode 5: Double Initial Murders, sendt første gang i 2012.

Den amerikanske horror-thriller fra 2008 The Alphabet Killer er inspireret af sagen. Filmen fokuserer på efterforskningen af de tre mord.

Der er skrevet to bøger om sagen:

  • Alphabet Killer: The True Story of the Double Initial Murders, af Cheri Farnsworth, 2010
  • Nightmare in Rochester: The Double-Initial Murders, af Michael Benson og Donald Tubman, 2018

Sagen er desuden nævnt i følgende bøger:

  • Still at Large: A Casebook of 20th Century Serial Killers who Eluded Justice, af Michael Newton, 1998
  • The Encyclopedia of Unsolved Crimes, af Michael Newton, 2004
  • The Mammoth Book of Killers at Large: Reason to be Afraid – The World’s Unsolved Cases of Serial Murder, af Nigel Cawthorne, 2007
  • Unsolved Child Murders: Eighteen American Cases, 1956-1998, af Emily G. Thompson, 2017

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Leonard Lake & Charles Ng