Jack the Stripper

Kristen Gilbert

I midten af 1990’erne begyndte flere patienter på Veterans Affairs Medical Center i Massachusetts, USA, at dø af hjertestop på usædvanlig vis. Fordi mange af patienterne havde været under pleje hos sygeplejersken Kristen Gilbert, kaldte hendes kollegaer hende, som en joke, for Dødens Engel.
Det ville dog hurtigt vise sig, at det ikke var tilfældige dødsfald, og at Kristen dræbte mindst fire af sine patienter.
 

Kristen Heather Stickland blev født d. 13. november 1967, i Fall River, Massachusetts, USA. Hendes far, Richard, arbejdede som elektriker, mens moderen, Claudia, hovedsageligt var hjemmegående, men havde et job på deltid som lærer. Da Kristen var syv år gammel kom hendes lillesøster Tara Morgan til verden, og nogle år senere flyttede familien til Groton.
I starten af sine teenageår begyndte Kristen at vise tegn på at være en patologisk løgner. Hun sagde blandt andet ofte at hun var i familie med Lizzie Borden, der mistænkes for at have dræbt sin far og stedmor med en økse i 1892, i samme by som Kristen voksede op i. Hun udviklede også en voldelig side, og det var ikke usædvanligt, at hun truede folk på livet. Det gjaldt både venner og kærester – især dem som hun følte forrådte hende. I løbet af de kommende mange år, forfalskede Kristen flere selvmordsforsøg, for at manipulere med folk.

I 1984, da Kristen var 16 år gammel færdiggjorde hun high school med et højt gennemsnit, halvandet år før tid. Hun begyndte senere samme år på Bridgewater State College, hvor hun studerede præ-medicin. To år senere mødte hun Glenn Gilbert, som hun indledte et forhold til.
Efter endnu et falsk selvmordforsøg beordrede Bridgewater State College at hun skulle tage imod psykiatrisk behandling, hvilket hun nægtede. Hun måtte derfor flytte skole, og valgte først Mount Wachusett Community College, og lidt senere Greenfield Community College, for at være tættere på Glenn.
Ved siden af studierne blev Kristen ansat som hjemmehjælper hos Visiting Nurses Association i Franklin County, hvor hun blandt andet tog sig af et udviklingshæmmet barn. En dag skoldede hun barnet på 60% af kroppen under et bad med vilje, og blev derefter fyret – men ikke anmeldt.

I januar 1988, da Kristen var 21 år gammel, stak hun og Glenn af for at blive gift, og hun tog efterfølgende hans efternavn. Bryllupsrejsen var knap ovre, før Kristen under et skænderi jagtede Glenn gennem huset med en slagtekniv. Hun var altså ikke vokset fra sin voldelig side.
Senere samme år færdiggjorde hun sin uddannelse som sygeplejerske, og blev året efter ansat på Veterans Affairs Medical Center i Northampton, Massachusetts.

Mordene

Der gik ikke mere end et år, før patienter på Veterans Affairs Medical Center på mærkværdigvis pludselig blev ramt af hjertestop. Patienterne lå alle på den afdeling, Kristen var ansat på, og langt de fleste havde været under hendes pleje. Til en start lignede det bare et underligt tilfælde, og nogle af hendes kollegaer begyndte derfor at kalde Kristen for Dødens Engel, som en joke. Én læge kunne dog ikke se noget morsomt i det; faktisk var lægen så bekymret over det, at han valgte at Kristen ikke måtte tage sig hans patienter.

I 1991 fødte Kristen parrets første søn, Brian. To år senere kom sønnen Raymond til verden, på hendes 26 års fødselsdag. Da hun vendte tilbage på arbejde efter barsel, mødte hun en sikkerhedsvagten James, der var ansat på hospitalet. De to udviklede en affære, og efterhånden fald ægteskabet til Glenn mere og mere fra hinanden.

Det første mord, man med sikkerhed har kunne forbinde med Kristen, var mordet på 66-årige Stanley Jagodowski, der døde d. 21. august 1995. Kristen gav ham en adrenalininjektion, der resulterede i hjertestop. Dette ville være metoden, Kristen brugte til at slå sine patienter ihjel.
Senere samme år flyttede Kristen fra Glenn, og James flyttede i en lejlighed i Easthampton, for at være tættere på Kristen.
D. 8. december 1995 dræbte Kristen 35-årige Henry Hudon. Kort tid efter søgte hun om skilsmisse fra Glenn.

Der gik lidt under to måneder, før Kristen igen slog en patient ihjel. D. 2. februar 1996 dræbte hun 41-årige Kenneth Cutting.
To uger senere anklagede tre kollegaer Kristen for at dræbe patienter, og politiet blev sat på sagen. For at afspore efterforskningen, hævdede Kristen pludselig at hun havde modtaget en bombetrussel, hvilket resulterede i at hele afdelingen blev evakueret i flere timer. Politiet fandt ingenting, men netop som de var ved at slutte af, ”fandt” Kristen pludselig en mærkværdig pakke. Der var dog intet farligt ved pakken, og efterforskerne mistænkte stærkt, at Kristen havde lavet en falsk bombetrussel.
Dagen efter dræbte Kristen 66-årige Edward Skwira.

Lidt senere på året, mens efterforskningen fortsat var i gang, sagde Kristen sit job op. Under et telefonopkald til James, tilstod hun at have dræbt en patient, hvilket resulterede i at James søgte om et polititilhold mod hende.
Samme måned fandt efterforskerne en bog med titlen The Handbook of Poisoning, hjemme hos Glenn. Bogen tilhørte Kristen, og havde været forsøgt gemt væk. Få dage efter fundet valgte Kristen at indlægge sig selv på et psykiatrisk hospital. Det ville hun gøre flere gange den følgende tid, med indlæggelser der varede mellem én og 10 dage.

I september 1996 mødte Kristen uanmeldt op hos sin eksmand, Glenn, og forsøgte at overfalde ham med sine bilnøgler. Sidst på måneden blev hun derfor beordret indlagt på Baystate Medical Center, og da hun en uge senere blev udskrevet, blev hun sigtet for falsk anmeldelse af bombetrussel og anholdt. En uge efter anholdelsen blev hun løsladt, med betingelsen at hun skulle flytte hjem til sine forældre i Seataucket, Long Island, New York, og kunne nu se frem til en retssag. Samtidig arbejdede efterforskerne på højtryk på at bevise, at Kristen havde dræbt sine patienter. I den forbindelse blev flere af ligene gravet op, for at der kunne foretages ny obduktion og prøver.

Retssagen

D. 7. januar 1998 begyndte retssagen, hvor Kristen var tiltalt for at have lavet en falsk anmeldelse om bombetrussel. 20 dage senere blev hun fundet skyldig, og idømt 15 måneders fængsel, samt psykiatrisk behandling. Straffen skulle afsones i Federal Correctional Institution, Danbury, Connecticut.

I slutningen af november 1998 blev Kristen endelig anklaget for mordene, og blev derfor overført til Hampden County Jail and House of Correction i Ludlow, Massachusetts, hvor hun sad til retssagen var ovre.
D. 20. november 2000 begyndte retssagen, hvor Kristen var tiltalt for fire mord. Både Glenn og James vidnede, og kunne fortælle at Kristen havde tilstået overfor dem begge, at hun havde dræbt patienter. De kunne ligeledes vidne om hendes personlighed, der bar præg af vold og manipulation. Det kom også frem under retssagen, at Kristen havde forsøgt at forgifte patienter flere gange, truet flere folk på livet, samt havde nægtet at bruge en hjertestarter på en patient, så en utrænet kollega måtte tage over. At hun under en tidligere ansættelse, havde skoldet et udviklingshæmmet barn, kom også frem.

D. 14. marts 2001 blev Kristen fundet skyldig i tre tilfælde af mord, et tilfælde af andengradsmord, samt to tilfælde af mordforsøg.
Massachusetts har ikke dødsstraf, men fordi mordene blev begået på føderal ejendom, kunne hun alligevel risikere at blive idømt dødsstraf. Det var dog ikke tilfældet; d. 27. marts blev Kristen idømt fire gange livstid, samt 20 år, uden mulighed for prøveløsladelse.

I 2003 droppede Kristen at anke dommen, grundet risikoen for at blive idømt dødsstraf. Hun har siden retssagens ende afsonet sin straf i Federal Medical Center, Carswell, i Fort Worth, Texas.

Ofre

Kristen blev dømt for mordene på:

  • Stanley Jagodowski, 66 år
  • Henry Hudon, 35 år
  • Kenneth Cutting, 41 år
  • Edward Skwira, 66 år

Det mistænkes dog stærkt, at antallet af ofre er højere. De fire ofre var alle mænd og Kristens patienter, men havde ellers intet tilfælles, og man mener at det har været tilfældigheder, der afgjorde hvem der blev det næste offer. Altså har der ikke været et egentligt motiv.

Medier

Sagen er med i sæson 2 af dokumentarserien Snapped: Notorious, episode 2: Presciption for Death: Charles Cullen/Kristen Gilbert, sendt første gang d. 12. maj 2018.

I 2003 udkom bogen Perfect Poison: A Female Serial Killer’s Deadly Medicine, skrevet af M. Williams Phelps. Bogen handler om Kristen Gilbert og mordene.

Sagen er derudover nævnt i blandet andet følgende bøger:
Forensic Investigation Handbook, af Michael Fitting Karagiozis, 2005
Forensic Nursing, af Kelly M. Pyrek, 2006
Molecules of Murder, af John Emsley, 2008
Kristen Gilbert & Other Killer Nurses, af Lynn Dillman, 2018
Women Who Kill, af Al Cimino, 2019

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jack the Stripper