Gerald & Charlene Gallego

Randy Stair – Weis Market-skyderiet

I juni 2017 skød og dræbte Randy Stair tre af sine kollegaer, inden han begik selvmord. Randy efterlod sig massevis af spor og informationer på internettet, blandt andet angående motivet bag, herunder hans dybe menneskehad, enorme interesse for Columbine-skoleskyderiet og ønske om at tilbringe livet efter døden med sin store kærlighed, Mackenzie – en fiktiv figur, fra hans YouTube-serie Ember’s Ghost Squad.

Randy Robert Stair blev født d. 17. september 1992 i Dallas, Pennsylvania, USA. To år efter hans ankomst til verden, blev hans lillebror Jeremy født. Randy var allerede fra barn mere genert, og kunne ikke lide at få opmærksomhed. Det kom blandt andet til udtryk under et teaterstykke i de små klasser, hvor han placerede sig bagerst på scenen, med ryggen til publikum. Han foretrak at være alene, og havde svært ved at få venner. Gennem sin skoletid formåede Randy at få nogle få venner, men det var sjældent nogen han var sammen med udenfor skoletiden. Den tætteste ven han nogensinde fik var Matthew. De to var begge glade for football og film, og sammen begyndte de at filme mange videoer og små projekter. Det gik i denne periode op for Randy, at hans drøm var selv at skabe film. Hen mod slutningen af 9. klasse gled venskabet ud mellem Randy og Matthew, da Matthew fik sig en kæreste. Randy følte sig forrådt og vred på både Matthew og hans kæreste, og han fik aldrig en ligeså tæt ven igen. Heldigvis blev Randy omkring samme tidspunkt venner med James, som fik Randy til at oprette en YouTube-kanal og motiverede ham til at lave videoer. Randy kaldte sin YouTube-kanal for PioneersProduction, og den bestod hovedsageligt af korte videoer, hvoraf nogle var lavet i samarbejde med andre.
I high school begyndte Randy så småt at gå med pigetøj, når han var alene hjemme. Med årene begyndte han at gå med mere og mere, men aldrig synligt, og følte efterhånden at han var en kvindesjæl, fanget i en mands krop. Men fordi han gik ud fra at han ikke ville leve mange år endnu, og frygtede for folks reaktion, valgte han ikke at gøre noget ud af det og fortalte det ikke til nogen. Han mente desuden at det ville ændre på hvem han var, og det ville han ikke.

Også omkring dette tidspunkt begyndte Randy at interessere sig for skoleskyderier og massakrer, især Columbine-skoleskyderiet i 1999, hvor Eric Harris og Dylan Klebold skød og dræbte 12 elever og én lærer, før de begik selvmord. Randy begyndte at se op til drengene, og kunne især relatere til Eric Harris. Hans interesser blev mørkere og mere makabre, og da han i 2014 begyndte at lave en animationsserie på YouTube, handlede den naturligvis også en del om døden. Serien hed Ember’s Ghost Squad, hvor karakteren Ember var baseret på Ember McLain fra Nickelodeon-serien Danny Phantom; en karakter, han havde haft med sig fra han var 13 år. Alle figurerne i EGS var afgået ved døden på tragisk og voldsomt vis, og blev efter døden en del af Embers ’spøgelsestrup’. Det blev Randys store drøm at leve af at lave EGS, men følte sig ofte forrådt af de personer der hjalp ham med det, da de nok ikke var ligeså passioneret for det.
Randy havde altid været tættere med sin mor end sin far, og forholdet mellem ham og faderen havde næsten altid været en anelse anspændt. Da Randy i 2014 blev færdig med college, spurgte hans far ind til hans fremtidsplaner under et restaurantbesøg, hvilket resulterede i en konflikt mellem dem. Siden denne episode, blev forholdet mellem dem kun forværret.
Året efter begyndte Randy at gå under navnet Andrew Blaze på de sociale medier, og fjernede alle han kendte personligt. Det skete efter at hans moster så en Facebook-statusopdatering, hvor han havde skrevet at han ønskede at være et andet sted end på denne planet og komme væk fra alt, hvilket naturligvis bekymrede hende. Han tog navnet til sig, og brugte det også på sit navnskilt på hans uniform på arbejdet i Weis Market, men fortalte ikke sin familie eller venner om navnet, og valgte ikke at ændre sit navn officielt, da det ’ville ændre hvem han var’. Det var desuden også en af årsagerne til at Randy valgte ikke at søge hjælp, hverken til sin depression eller kønsidentitet.

Omkring samme tidspunkt købte Randys mor en pistol, og da Randy hørte om dette, var hans første tanke at han ville begå selvmord med pistolen. Da han så hvor lille pistolen var, besluttede han sig for at købe sin egen riffel i stedet. Han fik hjælp af sine forældre til at købe den, og navngav riflen Rachel – efter en karakter i EGS, som han identificerede sig med. I EGS havde han også skabt en karakter ved navn Andrew Blaze, baseret på sig selv. Udover Andrew, var der kun én anden mandlig karakter i serien, men begge blev til kvinder efter døden, da der kun kunne være kvinder i ’spøgelsestruppen’. En anden karakter der havde stor betydning for Randy, var karaktereren MacKenzie West. Ifølge Randy var hun hans store kærlighed, og de skulle tilbringe livet sammen efter døden i EGS. Randy troede nemlig på, at når han døde ville hans sjæl blive en del af EGS. Som tiden gik, begyndte MacKenzie eftersigende at tale til ham, og opfordrede ham til at udføre en massakre, så de kunne være sammen.
Men på dette tidspunkt var Andrew kun sikker på, at han ville begå selvmord, men blev mere og mere overbevist om, at han ville tage nogen med sig i døden. Han begyndte at dokumentere sit liv, inspireret af Eric Harris og Dylan Klebold, blandt andet i dagbog og på video, og gik i gang med at planlægge en massakre. Første overvejelse var at begå skyderiet på hans tidligere college, Luzerne County Community College, men han kom hurtigt frem til, at han ikke ville kunne nå at dræbe mange personer, før han ville blive stoppet. I stedet kom han frem til sin arbejdsplads; Weis Market, hvor han arbejdede på nattevagten. For at være på den ’sikre side’, valgte Randy at købe endnu en riffel, i tilfælde af at den anden gik i stykker under skyderiet. Den nye riffel navngav han MacKenzie.

Efter købet gik planlægningen for alvor i gang. Samtidig arbejdede han på at efterlade sig en masse dokumenter og informationer, blandt andet om motiverne bag og om sig selv, samt en film kaldt The Westborough High Massacre. Han havde store forventninger til denne film, der omhandler EGS-karaktererne Andrew – altså ham selv – og Rachel begå et skoleskyderi, inspireret af Columbine-skoleskyderiet. Igen oplevede han manglende samarbejde, og filmen blev ikke som han havde ønsket. Men han valgte alligevel at uploade den, samt afskedsbreve og afskedsvideoer på sin Mediafire-konto, kort før skyderiet. På sin Twitter-konto, skrev han: ”Farvel mennesker… Jeg vil savne jer….”.

Skyderiet

Randy mødte ind på arbejde d. 7. juni, som sædvanligt, og lukkede butikken omkring klokken 2300 med sine kollegaer. I forbindelse med at lukke butikken ned, gik Randy i gang med at blokere nødudgangen og bagindgangen. Han gik derefter tilbage til sine sædvanlige opgaver: satte varer på plads og gjorde rent. Klokken 0010, d. 8. juni, uploadede han filerne, og blokerede derefter de resterende udgange. Han tog riflerne op af sin taske i personalerummet, og gik ud i butikken. Her skød og dræbte han tre af sine kollegaer: 26-årige Victoria Brong, 47-årige Brian Hayes og 63-årige Terry Lee Sterling. Randy gik derefter hen til Kristan Newell, der stod i den anden ende af butikken, med ryggen til ham og med høj musik i ørerne. Hun havde ikke hørt noget, og var optaget af sit arbejde. Randy stod bag hende i nogle sekunder, inden hun gik videre. Han vendte sig om og begyndte at skyde mod tilfældige varer, og lod dermed Kristan Newell leve. Han skød nogle propantanke, formentlig i forsøg på at få dem til at eksplodere, men uden held. Omkring dette tidspunkt tog Kristan Newell sine høretelefoner ud, og opdagede først nu, at der blev affyret skud. Hun skyndte sig ind i personalerummet, hvorfra hun ringede til alarmcentralen. Kort tid efter befandt Randy sig i delikatesseafdelingen, hvor han tog riflen i munden og begik selvmord ved at skyde sig selv, 24 år gammel.

Da politiet kort tid efter ankom til butikken, var Randy død. Der gik dog ikke længe, før efterforskerne allerede havde motivet for skyderiet på plads, takket være Randys internetspor.

Ofte og motiv

Randy dræbte tre personer under skyderiet, og til sidst sig selv. De dræbte var:
– Victoria Brong, 26
– Brian Hayes, 47
– Terry Lee Sterling, 63

Randy var racist og homofob, og kunne ikke fordrage mænd, men intet tyder på at det havde noget med motivet at gøre. At det var præcis de tre personer der blev dræbt, var fordi de havde vagt den nat, og de var derfor ikke specifikt udvalgt.
Randy fortalte selv at motivet bag skyderiet, var hans massive menneskehad og lyst til at dø og dræbe. I starten var hans plan at skyderiet skulle finde i sted i 2019, men som tiden gik, kunne han ikke vente længere. Derudover var han drevet af EGS-figurerne, Eric Harris og Dylan Klebold og ønsket om at være sammen med MacKenzie efter døden. I sine videoer og afskedsbreve udtrykte Randy, at han ikke var ked af hvad han skulle gøre og at han ikke så nogen anden mulighed.

Tiden efter

Randy blev kremeret, og det er uvist for offentligheden hvad der skete med hans rester.

Skyderiet fik ikke meget opmærksomhed eller omtale i pressen, udover i de lokale medier, og det var stort set kun nogle enkelte offentlige personer i Pennsylvania, der udtrykte kondolence og medfølelse.
Randys far, Robert, kom dagen efter skyderiet med en offentlig udtalelse, hvor han blandt andet sagde: ”Vores tanker og bønner er med ofrene og deres familier. Vi er så kede af al den smerte og tab af liv, dette har forårsaget alle involveret

I en af videoerne sagde Randy, at han håbede på at supermarkedet ville være lukket i mindst en måned, men gerne så at den blev permanent lukket. Supermarkedet åbnede igen d. 13. juli, med en ny indretning.
Han udtrykte desuden at han ønskede nogen ville fortsætte med at lave EGS. Nogle fans har arbejdet videre på serien, men ikke i samme mængde.

Formentlig fordi sagen endnu er relativt ny, er den ikke nævnt i mange medier. Det eneste jeg har kunne finde frem til, er bogen Mass Killers: Inside the Minds of Men Who Murder, skrevet af David J. Krajicek, 2019, hvor Randy er nævnt som en af de personer der fandt inspiration i Columbine-skoleskyderiet.
Andre personer der har været inspireret af Columbine, er Pekka-Eric Auvinen, Matti Sarri, Jeff Weise, og en del andre.

Kilder

Jeg har undervejs flere gange været i tvivl om, om jeg skulle omtale Randy som mand eller kvinde. Randy omtalte sig selv som kvinde, men også som mand. Jeg har valgt at omtale Randy som mand, men jeg ønsker ikke at det skal underminere Randys kønsidentitet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gerald & Charlene Gallego