LISK

John Allen Muhammad & Lee Boyd Malvo

Mellem februar og oktober 2002 skød og dræbte John Allen Muhammad og Lee Boyd Malvo 17 personer og sårede yderligere 10. Angrebene ville blive kendt som D.C. Sniper-angrebene, da langt størstedelen af angrebene fandt sted i D.C.-området.
Lee, der kun var 17 år gammel da mordene fandt sted, er i dag fortsat fængslet, mens John blev henrettet i 2009.

John Allen Williams blev født d. 31. december 1960 i Baton Rouge, Louisiana, USA. Da han var helt lille flyttede familien til New Orleans, da hans mor fik konstateret brystkræft, af hvilket hun døde af da John var tre år gammel. Efter moderens død blev John sendt hjem for at bo hos sine bedsteforældre og sin tante, hvorefter hans far forlod ham.
Da John havde færdiggjort high school, giftede han sig med Carol Kaglear, som han fik sønnen Lindbergh med. Han meldte sig til Louisiana Army National Guard, og havde succes derinde. Han var dygtig og vellidt, indtil hans personlighed pludselig ændrede sig til det værre i starten af 1980’erne. Han begyndte at komme i problemer, og slog på et tidspunkt en officer. I 1985 gik Carol fra ham og tog sønnen med sig. To år senere konverterede John til Islam og meldte sig ind i Nation of Islam. Samme år droppede han Louisiana Army National Guard, og sluttede sig i stedet til militæret. Han blev stationeret i Washington, hvor han mødte Mildred Green, som han giftede sig med og sammen fik tre børn. Under sin tid i militæret blev John en dygtig og beundret skarpskytte, og blev udsendt til Tyskland og i Mellemøsten under Golfkrigen.

I 1994 droppede John militæret. Han forsøgte to gange at starte sin egen virksomhed op, første gang som bilmekaniker og anden gang med en karateskole, men fejlede begge gange. Vreden over fiaskoerne gik ud over familielivet, og Mildred fik til sidst nok. I 1999 søgte hun derfor om skilsmisse, hvilket resulterede i at John begyndte at true og chikanere hende, og hun fik derfor lavet et polititilhold mod ham. Kort efter kidnappede John børnene og fløj til Antigua med dem. Her mødte John 14-årige Lee Boyd Malvo og de to udviklede hurtigt et venskab.
Da John rejste retur til USA med børnene, flyttede de til Bellingham i Washington. Men der gik dog ikke længe før politiet formåede at opspore familien, og børnene kom atter hjem til deres mor, hvorefter hun flyttede til Maryland. Da børnene var blevet fjernet fra Johns liv, satte han i stedet al sin opmærksomhed på Lee Boyd Malvo, der sammen med sin mor, Una James, var kommet til USA illegalt. 

Starten på et farligt venskab

Lee Boyd Malvo blev født d. 18. februar 1985 i Kingston, Jamaica. Hans forældre, Leslie Malvo og Una James, blev aldrig gift men var sammen indtil 1990. Efter bruddet mellem forældrene flyttede Lee og hans mor hjem til Lees moster Marie i Endeavor, hvor de boede i et års tid, inden de flyttede tilbage til Kingston og kort efter til St. Martin. Da Lee var 9 år gammel blev han sendt hjem for at bo hos sin moster Marie i et år. Trods de mange flytninger klarede Lee sig godt i skolen – så godt, at han i 6. klasse blev sendt på York Castle High School.
I 1999 blev Lee døbt i Syvende Dags Adventistkirken af pastor Lorenzo King. Samme år flyttede han til Antigua, for at bo hos sin mor, hvor han begyndte på en Syvende Dags Adventistskole. Han fik fortsat gode karakterer og vandt endda en pris for 100 meter løb.
Det var i en elektronikbutik i Antigua, at Lee som 14 årig mødte John, og kort tid efter flyttede til USA med sin mor.

Efter ankomsten til USA formåede John at trække Lee mere og mere væk fra sin mor. John begyndte at kontrollere Lees liv, lavede træningsprogram og diæt til ham, som på et tidspunkt udelukkende bestod af kiks og honning. I marts 2001 fik John overtalt Lee til at konvertere til Islam, og senere samme år skiftede John efternavn til Muhammad.
I december 2001 blev Lee og hans mor pågrebet af politiet i Bellingham, Washington, grundet deres ulovlige ophold i USA. Da Lee måneden efter blev løsladt, flyttede han sammen med John på et herberg i Bellingham, og begyndte på Bellingham High School, med John stående som hans forælder. Trods tidligere at have klaret sig godt i skolen, gik det nu ikke ligeså godt, og slet ikke socialt. Han formåede ikke at få nogle venner, og al hans fritid gik på blandt andet træning og skydetræning med John.

Mordene

D. 16. februar 2002 skød og dræbte Lee 21-årige Keenya Nicole Cook foran hendes tantes hjem i Tacoma, Washington. Tanten, Isa Nichols, havde været gode veninder med Johns ekskone Mildred, og opfordret hende til at blive skilt, og det mistænkes at det var derfor John havde beordret Lee til at begå mordet.

D. 19. marts blev 60-årige Jerry Taylor dræbt af et enkelt skud i brystet, da han var i færd med at øve sine golfslag på en golfbane i Tucson, Arizona. Skuddet blev affyret på lang afstand. Det er ikke blevet bekræftet med sikkerhed at mordet blev begået af John eller Lee, men da det fandt sted var John på besøg hos sin søster, der boede nær golfbanen.
Mellem marts og juni blev yderligere to personer dræbt og seks såret i flere stater, herunder blandt andet Florida, Texas og Louisiana. Den ene dræbte var en uidentificeret mand, der blev dræbt under et røveri i Los Angeles, Californien, i februar eller marts; den anden var 37-årige Billy Gene Dillon i Denton, Texas, d. 27. maj.

D. 1. august skød Lee John Gaeta, da han var i gang med at skifte dæk på en parkeringsplads i Hammond, Louisiana. Kuglen gik ud gennem hans ryg, men John faldt til jorden og spillede død, i håb om at redde sit liv. Mens han lå på jorden, gik Lee hen til ham og stjal hans pung. Da han var væk, rejste John Gaeta sig op og løb ind på en tankstation. Han tog derefter selv på hospitalet, hvor han blev udskrevet under en time senere.
John og Lee rykkede derefter til Maryland, hvor restaurantejer Paul LaRuffa blev skudt seks gange på klos hold, da han lukkede sin restaurant i Clinton ned for aftenen d. 5. september. Han fik stjålet $3500, svarende til cirka 33.000 kr., samt en bærbar computer der senere blev fundet i Johns bil. Paul overlevede.
Ni dage senere blev Rupinder Oberoi skudt ude foran Hillandale Beer & Wine, men overlevede. Dagen efter blev Muhammad Rashid skudt og såret, da han om aftenen lukkede Three Roads Liquors.
Derefter tog parret til Georgia. Her dræbte de 41-årige Million A. Woldemariam kort efter midnat d. 21. september i Atlanta, da han var i gang med at lukke Sammy’s Package Store ned med ejeren. 19 timer senere befandt de sig i Montgomery, Alabama; her dræbte de 52-åige Clauddine Parker under et røveri af en spiritusbutik. Under røveriet blev også Kellie Adams skudt og alvorligt såret, men overlevede.
To dage senere tog John og Lee til Johns fødeby, Baton Rouge i Louisiana, hvor de tidligt på aftenen dræbte 45-årige Hong Im Ballenger.
Efter mordet på Hong Im Ballenger, rykkede John og Lee til Maryland. D. 2. oktober, omkring kl. 1720, blev der affyret et skud gennem en butiksrude i Aspen Hill. Skuddet havde nær ramt kasseassistent Ann Chapman, men fordi ingen blev ramt, blev det blot antaget at have været et tilfældigt skud og der blev ikke gjort så meget ved sagen. Men en time senere blev endnu et skud affyret i Maryland; denne gang på en parkeringsplads ved Shoppers Food Warehouse i Wheaton. Skuddet dræbte 55-årige James Martin.

Dagen efter var en travl dag for John og Lee. Klokken tyve minutter i otte om morgenen blev 39-årige James Buchanan dræbt af et skud, da han var i færd med at slå græs ved Fitzgerald Auto Malls nær Rockville, Maryland. En halv time senere blev 54-årige Prem Kumar Walekar dræbt af et skud i Aspen Hill, imens han tankede sin taxi op på en Mobil tankstation. Parret tog derefter til Norbeck, Maryland, hvor de kl. 837 dræbte 34-årige Sarah Ramos. Hun sad på en bænk ved Leisure World Shopping Center, og læste i en bog. Formiddagens sidste mord blev begået på en tankstation i Kensington; 25-årige Lori Ann Lewis-Rivera blev dræbt da hun støvsugede sin bil. Om aftenen slog John og Lee atter til, denne gang i Washington, D.C. Omkring kl. 2120 blev 72-årige Pascal Charlot ramt af et skud, da han kom gående ned af Georgia Avenue. Han døde en time senere.
Først denne dag gik det for alvor op for efterforskerne, at mordsagerne hang sammen, og frygten begyndte at sprede sig blandt borgerne. Politichef i Montgomery County, Charles Moose, rådede under en pressekonference forældre til at holde deres børn indendørs, og stort set alle skoler begyndte at holde eleverne inde hele dagen. Det begyndte at vælte ind med tips hos politiet i Maryland, men også hos nabostaterne, fra folk der havde set noget mistænksomt. Selvom der ikke var meget bevismateriale at gå efter endnu, tog mange politikredse del i efterforskningen.

D. 4. oktober var John og Lee rykket videre til nabostaten Virginia. Her skød de tidligt på eftermiddagen Caroline Seawell på en parkeringsplads ved Spotsylvania Mall, da hun var i gang med at læsse varer ind i sin bil.
De holdte derefter en pause på tre dage, hvorefter de atter slog til i Maryland. Indtil videre var de kun gået efter voksne mennesker, men denne morgen affyrede de et skud efter 13-årige Iran Brown der netop var blevet sat af ved Benjamin Middle School i Bowie af sin tante. Iran blev ramt at skuddet, og blev hurtigt fragtet til hospitalet af sin tante, der arbejdede som sygeplejerske. Han blev hårdt såret, men overlevede.
Ved gerningsstedet fandt politiet dødskortet fra et sæt Tarotkort, hvorpå gerningsmanden havde skrevet ”Kald mig Gud”, ”Til dig hr. Politi”, ”Kode: Kald mig Gud” og ”Fortæl ikke til pressen”. Politiet forsøgte at tilbageholde informationen om dødskortet, men det formåede alligevel at komme ud i pressen den følgende dag.
D. 9. oktober var John og Lee atter tilbage i Virginia. Omkring kl. 2018 blev 53-årige Dean Harold Meyers dræbt af et skud, da han tankede sin bil op på en Sunoco tankstation ved Manassas. To dage senere blev 53-årige Kenneth Bridges dræbt af et skud på en Exxon tankstation ved Fredericksburg, da han ligeledes var i gang med at tanke sin bil op. Det fik naturligvis folk til at frygte tankstationer, og mange steder valgte tankstationerne at hænge overdækninger og presenninger op for at skjule kunderne.
Om aftenen d. 14. oktober blev 47-årige Linda Franklin dræbt på en parkeringsplads ved Seven Corners Shopping Center i Fairfax County. Efter mordet modtog politiet et tip fra en mand ved navn Matthew Dowdy, som fortalte at han havde set mordet og sad inde med gode ledetråde. Det viste sig desværre at Matthew havde løjet og slet ikke set noget. Han blev senere dømt for dette.
Tre dage senere fik efterforskerne dog en væsentlig viden; fingeraftryk fra to gerningssteder, som de hidtil ikke havde troet hang sammen, var et match – og de tilhørte Lee Boyd Malvo. Lidt baggrundssøgen viste hurtigt, at Lee og John havde et tæt forhold, og det blev stærkt mistænkt at John var involveret.

Kl. 2000 d. 19. oktober blev Jeffrey Hopper skudt på en parkeringsplads ved Ponderosa Steakhouse i Ashland, Virginia. Hans kone fik en forbipasserende til at tilkalde en ambulance, hvilket betød at Jeffrey overlevede. Et firesiders langt håndskrevet brev blev fundet hængt på et træ i nærheden. I brevet, som var skrevet af en af gerningsmændene, stod der at de forlangte $10 mio., svarende til cirka 95 mio. kr., samt at børn i området skulle frygte for deres liv.
To dage senere modtog politiet i Henrico County, Virginia, et opkald fra en af gerningsmændene, formodentlig John, foretaget fra en telefonboks ved en tankstation. Gerningsmanden talte om sin kloghed og intelligens og nævnte flere af mordene. Da politiet kort tid efter ankom til tankstationen anholdte de to mænd i en hvid varevogn. De to mænd var illegale indvandrere, men havde ingen forbindelse med mordene. John og Lee var allerede væk, da politiet ankom.

Få dage efter modtog politiet en fax med billeder af både John og bilen, en blå Chevrolet Caprice, som parret kørte rundt i. Samme aften udsendte politichefen en besked til gerningsmændene via pressen, hvor han blandt andet sagde: ”I har indikeret at I vil have os til at gøre og sige bestemte ting. I har bedt os om at sige, ’Vi har fanget snigskytten som en and i en løkke’. Vi forstår at det at høre os sige disse ting, er vigtige for jer”. Han bad derefter medierne om at sprede beskeden præcist og ofte.
Efterforskningen blev ledt af Montgomery County Police Department, med støtte fra de andre politikredse der var involveret i sagen, samt The Bureau of Alcohol, Tobacco, Fireams and Explosives (ATF), FBI, U.S. Secret Service og Virginia Department of Transportation.

Over midnat d. 24. oktober modtog politiet et opkald fra en mand, der havde set to mænd sove i en blå Chevrolet Caprice på en rasteplads på Interstate 70, nær Myersville i Maryland. Politiet rykkede talstærkt derud, og lukkede området af. Kl. 315 blev John og Lee anholdt i bilen, og et kvarter senere var de i FBIs varetægt.
Bilen havde fået fjernet bagsæderne, og over nummerpladen bag på bilen, havde John lavet et lille hul. Således kunne de ligge bag i bilen og affyre skud fra riflen, uden at blive set. Riflen var en stjålet halvautomatisk Bushmaster riffel, og var blevet brugt i 11 af angrebene.

Efterforskning og retssager

Under den følgende efterforskning blev det mistænkt at John havde haft intentioner om at dræbe sin ekskone Mildred, der boede i Maryland med deres børn. Således skulle de andre skyderier være for at skjule motivet, da det var tilfældelige ofre der blev dræbt. John tænkte derfor – ifølge teorien – at han ikke ville blive mistænkt for mordet på sin ekskone, hvis hun ”blot” var et tilfældigt offer ud af mange tilfældige ofre. Denne forklaring godtog dommeren dog ikke, da der ikke var nogle egentlige beviser på det, og anklageren måtte derfor ikke bruge det under retssagen.

De første retssager fandt sted i Virginia. I januar 2003 blev det besluttet at Lee skulle føres til retten som voksen, i stedet for for en ungdomsdomstol. Lee, der var anklaget for terrorisme, ulovligt brug af skydevåben og mord i forbindelse med terrorisme, kendte sig ikke skyldig på grund af sindssyge, med begrundelsen at John havde haft ham under komplet kontrol. Dette blev bakket op af en psykiater, der i vidneskranken udtalte at John havde formået at indoktrinere Lee til at tro på, at udbyttet at afpresningspengene ville blive brugt til at opbygge en nation udelukkende af rene, sorte, unge mennesker et sted i Canada. Forsvaret talte desuden om at voldelige videospil havde påvirket Lees sindstilstand negativt. D. 18. december blev Lee fundet skyldig i alle anklager, og d. 10. marts 2004 blev han idømt livstid i fængslet uden mulighed for prøveløsladelse.
Men sagen for Lee var langt fra færdig endnu. Han skulle også for retten i Spotsylvania County, hvor han var tiltalt for mordet på Kenneth Bridges og mordforsøget på Caroline Seawell, i Prince William County, samt i Maryland, hvor han var tiltalt for yderligere seks mord. I Spotsylvania County kendte Lee sig skyldig og indgik en aftale om ikke at anke dommen, for dermed at undgå risikoen for dødsstraf. Han blev derefter idømt livstid for mordet samt otte års fængsel for våbenanklager. I marts 2005 blev dødsstraf hos mindreårige gjort forbudt af Højesteretten, hvorefter Prince William County valgte at droppe anklagerne mod Lee. Nu manglede han derfor kun retssagen i Maryland. Inden den begyndte tilstod han, at han og John var skyldig i yderligere to mord og to mordforsøg, begået i Californien, Florida, Texas og Louisiana.
D. 10. oktober 2006 kendte Lee sig skyldig i seks mord i Maryland, og blev d. 8. november idømt seks livstidsdomme for mordene, uden mulighed for prøveløsladelse.

I oktober 2003 blev John ført for retten i Virginia Beach, tiltalt for mordet på Dean Meyers, terrorisme og ulovligt brug af skydevåben, med risiko for at blive idømt dødsstraf. Han tog muligheden for at være sin egen advokat, men droppede det hurtigt igen efter åbningsargumenterne. D. 17. november blev John fundet skyldig i alle anklager, og d. 9. marts 2004 blev han idømt dødsstraf.
John stod nu overfor en retssag i Maryland, hvor han blandt andet var anklaget for seks mord. Under retssagen vidnede Lee fra anklagers side. D. 21. juni 2006 blev John idømt seks gange livstidsdomme uden mulighed for prøveløsladelse. Han var også tiltalt i Alabama, Arizona, Louisiana og Washington, men staterne valgte at droppe anklagerne, eftersom han allerede var idømt dødsstraf i Virginia.
John ankede naturligvis dommen, og i 2008 forsøgte hans advokater at overbevise retten om at John havde en hjerneskade, men den blev ikke købt.

Tiden efter

I september 2009 blev Johns henrettelsesdato fastsat: d. 10. november 2009.
På henrettelsesdagen afslog Højesteretten hans appel og daværende guvernør for Virginia, Tim Kaine, gav grønt lys for at henrettelsen kunne gennemføres. I Virginia må dødsdømte selv vælge om de vil henrettes i den elektriske stol eller med dødelig indsprøjtning, men John afslog muligheden for selv at vælge, ligesom han afslog muligheden for at give sine sidste ord. Han tog dog imod et sidste måltid, som han valgte skulle bestå af kylling og tomatsovs samt nogle kager.
Kl. 2111 blev John erklæret død, 48 år gammel, i Greensville Correctional Center ved Jarratt, Virginia, henrettet af dødelig indsprøjtning. Hans lig blev efterfølgende kremeret og udleveret til hans søn Lindbergh.

Efter sin dom valgte Lee at undskylde til flere ofre og pårørende, herunder Jerry Taylors datter og John Gaeta. Lee anmodede om navneændring for at beskytte sig selv i fængslet, men denne anmodning blev afvist i juli 2011. I september året efter gav han et langt interview til The Washington Post, hvor han blandt andet udtalte: ”Jeg var et monster. Hvis du slår definitionen op, er det hvad et monster er. I var en ghoul. Jeg var en tyv. Jeg stjal folks liv. Jeg udførte en andens bud, bare fordi de sagde det. Der er ingen rim eller grund eller fornuft”. I et senere interview har Lee udtalt, at John misbrugte ham seksuelt. I 2012 udgav Lee, i samarbejde med Anthony Meoli, bogen The Diary of the D.C. Sniper, som er baseret på Lees dagbog skrevet i fængslet.
Lee ankede dommen, og der var efterfølgende en del tumult omkring sagen, på grund af Lees alder da han fik sin livstidsdom. Der er siden kommet en lov i Virginia, der lyder at mindreårige der afsoner 20 år af en livstidsdom, skal have mulighed for prøveløsladelse. Dermed vil Lee kunne blive prøveløsladt i 2022, men det er endnu usikkert om det vil komme til at ske, da Maryland ikke har samme lov.
Lee er i dag 35 år gammel.

Lees mor, Una, er siden taget tilbage til Jamaica, men livet har ikke været nemt for hende. Hun ønskede på et tidspunkt at skrive en bog om situationen og sagen, men nåede ikke længere end idéen.
Af Johns fire børn, er det kun sønnen Lindbergh der har været fremme i medierne. Han har blandt andet fortalt om mødet med sin far inden henrettelsen, og hvordan han føler han ’bor i hans skygge’, på trods af at hans far ikke har været en aktiv del af hans liv.
Johns ekskone, Mildred Green, deltog i et interview i Larry King Live dagen inden Johns henrettelse. I 2015 var hun med i dokumentarserien Monster in My Family, hvor hun mødte nogle af de overlevede ofre og pårørende. I samme episode deltog Lee også.

Et mindesmærke, navngivet Reflection Terrace, blev i oktober 2004 rejse i ære for ofrene, i Brookside Gardens i Wheaton, Maryland.
I august 2010 deltog overlevende ofre Paul LaRuffa, Kellie Adams og Caroline Seawell i et interview med skuespiller William Shatner i dokumentarprogrammet Aftermath with William Shatner.

Ofre

John og Lee dræbte til sammen 17 personer i otte forskellige stater.

  • Keenya Nicole Cook, 21 – 16/2, Washington
  • Uidenficeret mand – februar ell. marts, Californien
  • Jerry Taylor, 60 – 19/3, Arizona
  • Billy Gene Dillon, 37 – 27/5, Texas
  • Million A. Woldemariam, 41 – 21/9, Georgia
  • Claudine Parker, 52 – 21/9, Georgia
  • Hong Im Ballenger, 45 – 23/9, Louisiana
  • James D. Martin, 55 – 2/10, Maryland
  • James L. Buchanan, 39 – 3/10, Maryland
  • Prem Kumar Walekar, 54 – 3/10, Maryland
  • Sarah Ramos, 34 – 3/10, Maryland
  • Lori Ann Lewis-Rivera, 25 – 3/10, Maryland
  • Pascal Charlot, 72 – 3/10, Maryland
  • Dean Harold Meyers, 53 – 9/10, Maryland
  • Kenneth Bridges, 53 – 11/10, Virginia
  • Linda Franklin, 47 – 14/10, Virginia
  • Conrad Johnson, 35 – 22/10, Maryland

Medier

I 2020 udgav iHeartRadio og Tenderfoot TV et podcast om sagen, kaldt Monster – DC Sniper.

Dokumentarfilmen The D.C. Sniper’s Wife fra 2008 handler om sagen, set fra Mildred Greens side.
Sagen er desuden nævnt i følgende dokumentarserier:
Forensic Files, sæson 7 episode 40: The Sniper’s Trail, sendt første gang d. 12. juli 2003
American Gangster, sæson 2 episode 4: The D.C. Snipers, sendt første gang d. 24. oktober 2007
Monster in My Family, sæson 1 episode 4: DC Sniper: John Allen Muhammad, sendt første gang d. 23. juli 2015
Murder Made Me Famous, sæson 6 episode 4: DC Sniper, sendt første gang d. 10. november 2018

I 2003 havde tv-filmen D.C. Sniper: 23 Days of Fear premiere. Filmen er baseret på sagen, og har Bobby Hosea i rollen som John og Trent Cameron i rollen som Lee. Ligeledes er filmene D.C. Sniper fra 2009 og Blue Caprice fra 2013 baseret på sagen, og har henholdsvis Ken Foree og Isaiah Washington i rollen som John, og Tory N. Thompson og Tequan Richmond i rollen som Lee.

Følgende bøger omhandler sagen:
Three Weeks in October, af Charles Moose, 2003
23 Days in Terror, af Angie Cannon, 2003
Sniper, af Sari Horwitz og Michael Ruane, 2003
The DC Sniper Shootings, af Craig E. Blohm, 2006
On the Trail of the D.C. Sniper, af Jack R. Censer, 2010
The Making of Lee Boyd Malvo, af Carmeta Albarus og Jonathan Mack, 2012
The Diary of the D.C. Sniper, af Lee Boyd Malvo og Anthony Meoli, 2012
In Pursuit, af David Reichenbaugh, 2018

Sagen er desuden nævnt i følgende bøger:
Clues From Killers, af Dirk C. Gibson, 2004
– Serial Killers: The Method and Madness of Monsters, af Peter Vronsky, 2004
Extreme Killing, af James Alan Fox og Jack Levin, 2005
The Encyclopedia of Serial Killers, af Michael Newton, 2006
Introduction to Criminology, af Frank E. Hagan, 2010

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LISK