William Bonin - Freeway Killer

Mordet på Karina Holmer

 D. 23. juni 1996 blev overkroppen af 20-årige svenske Karina Holmer fundet i en affaldscontainer i Boston, USA. Hun var fire måneder forinden rejst til landet for at arbejde som au pair for en familie. Resten af liget blev aldrig fundet, og på trods af over 300 afhøringer og flere mistænkte, er sagen den dag i dag fortsat uopklaret.  

Karina Erika Holmer blev født d. 7. september 1975, i Ålaryd, Sverige. Som barn var hun spejder, elskede dyr og havde store drømme om at rejse rundt i verden. Så da hun som 20-årig vandt hvad der i dag svarer til cirka 11,000 kroner, valgte hun at de skulle bruges på at rejse til USA. I februar 1996 ankom hun til Boston, Massachusetts, hvor hun skulle være au pair for familien Rapp, bestående af reklamefotografen Frank og kunstneren Susan, samt deres to børn. I hverdagene stod Karina for det huslige samt at tage sig af børnene, mens hun i weekenderne fik lov til at bo i Franks lejlighed i midtbyen, som han brugte som studie i hverdagene.
Der gik dog ikke længe før hendes amerikanske drøm smuldrede. I breve til sine venner skrev hun blandt andet: ”Der er altid så meget rengøring og jeg tror jeg er stresset hele tiden. Så det er ikke helt hvad jeg havde troet det ville være”, samt at hun planlagde at afkorte opholdet i USA. I et af brevene nævnte hun desuden at der var sket noget forfærdeligt, men at hun først ville fortælle hvad det var, når hun kom hjem igen.

Det var dog ikke kun skidt i USA. Karina havde fået venner, hvoraf de fleste også var au pair-piger og kom fra Sverige, som hun næsten hver weekend festede med. Sammen med tre af disse venner tog hun fredag d. 21. juni 1996 i byen for at fejre Midsommer. Denne aften valgte de at tage på Club Zanzibar ved Boylston Place. De dansede, sang og drak sig fulde – især Karina blev meget påvirket. Ifølge nogle kilder faldt hun i søvn hen over et bord, og blev omkring kl. 3 om natten bedt om at forlade klubben. Karina forsøgte at kort efter at komme ind i klubben igen for at finde sine venner, men da var den allerede lukket for natten.
Karina tog sig derefter til at feste videre på gaden, blandt andet med en hjemløs mand, og blev sidst set tale med 49-årige Herb Whitten, der var iført en Superman T-shirt – matchende til den, hans hund var iført, hvilket naturligvis skabte opmærksomhed. Det var sidste gang Karina blev set i live.

Søndag formiddag rodede en hjemløs mand en affaldscontainer igennem ved Fenway Park, og fik fat i en sort skraldesæk. Nede i skraldesækken fandt han overkroppen, tilhørende en ung, blond kvinde. Han løb straks hen til den nærmeste politistation, og en mordefterforskning gik dermed i gang.
Samme eftermiddag kom det i TV’et, at liget af en ung, blond kvinde med et falsk ID var blevet fundet i en affaldscontainer, hvilket familien Rapp så. De kontaktede derefter politiet, og fortalte at den unge kvinde kunne være deres au pair, og kort efter blev det afklaret. Den dræbte pige var Karina Holmer.

Efterforskning og mistænkte

Obduktionen viste at gerningsmanden havde skåret Karina over lige under ribbenene, og derefter vasket liget så grundigt, at det ikke var muligt at finde nogle beviser på det. Også make-uppen var blevet fjernet. Det eneste gerningsmanden havde efterladt af sig selv, var et enkelt fingeraftryk på indersiden af skraldesækken, men der er aldrig blevet fundet et match. Fordi efterforskerne aldrig fandt gerningsstedet, gik de glip af rigtig meget bevismateriale. Hundredevis af tips strømmede ind, og alle blev undersøgt – men uden noget videre at gå efter. Mistænkte kom der flere af i løbet af årene, men ingen blev nogensinde dømt i sagen. FBI forsøgte endda at lave en gerningsmandsprofil, men også uden videre resultat.

Herb Whitten, den 49-årige mand der var en af de sidste, der så Karina i live, blev naturligvis straks afhørt og anset som mistænkelig. Han var angiveligt kørt fra sit hjem i Andover til Boston, der ligger 40 kilometer derfra, iført matchende Superman T-shirt med sin hund, ifølge nogle kilder for at lufte hunden, ifølge andre for at score kvinder. Men få timer efter Karina sidst blev set i live, fik Herb en fartbøde på vej hjem til Andover, og dette blev hans alibi og hvad der fik renset ham for mistanke.
Et år senere begik Herb selvmord, uden at efterlade et selvmordsbrev.

En anden der blev mistænkt for at have dræbt Karina, var Frank Rapp. Angiveligt havde flere tidligere au pair-piger kaldt ham for ’creepy’, og det fik flere til at mistænke, at Frank og Karina havde haft en affære. Ifølge teorien havde affæren resulteret i at Karina var blevet gravid, og derfor havde Frank dræbt hende og skåret hende over, for at fjerne beviser. Dagen efter at Karinas lig var blevet fundet, udbrød der brand i en affaldscontainer bag familiens hus, hvilket naturligvis virkede en anelse mistænksomt, men prøver kunne vise at der ikke var menneskelige rester i asken eller affaldscontaineren.
Både Frank og hans kone blev som nogle af de første afhørt i sagen, og ingen af dem ville helt bekræfte eller benægte en affære mellem Frank og Karina. Men Frank blev renset for mistanke af politiet, og der kom ikke mere ud af sagen. Fordi Karinas underliv var blevet fjernet og aldrig er blevet fundet, har det ikke været muligt at hverken bekræfte eller afvise en eventuel graviditet.

En tredje mistænkt var musikeren John Zewiss, medlem af industrialbandet Sleep Chamber. Hvorfor han var mistænkt er ikke helt klart, udover at han boede tæt på hvor Karinas lig blev fundet og havde et voldsomt heroinmisbrug der i denne periode blev forværret. Han blev dog også renset for mistanke efter noget tid.
Den eneste anden person der for alvor har været mistænkt for mordet, er en mand der i 2000 dræbte en prostitueret og en mand, og parterede ligene på en måde lig den Karina var blevet delt på. I forbindelse med efterforskningen af mordene han begik, kiggede efterforskerne nærmere på om han også stod bag mordet på Karina, men måtte erkende at heller ikke han var gerningsmanden. Han blev dømt for mordene fra 2000, og renset for mistanken angående mordet på Karina. Han sidder i dag stadig fængslet.

Et vidne fortalte under efterforskningen af mordet på Karina, at han havde forladt klubben med hende den aften. Udenfor natklubben havde en grå Mitsubishi holdt parkeret, med to til fire mænd indeni, som havde tvunget Karina ind i bilen og kørt af sted med hende. Dette vidne er dog det eneste der har en forklaring der lyder således, og man går derfor ud fra at det ikke har været helt sandt. Det ville i hvert fald være yderst mærkværdigt at utallige andre personer havde set Karina feste med en hjemløs mand og tale med Herb, men ikke set hende blive tvunget ind i en bil lige udenfor natklubben.
Under sin tid i USA havde Karina datet en politibetjent fra Boston, og denne blev naturligvis også afhørt som noget af det første, men hurtigt renset for mistanke. Flere er dog af den overbevisning at Bostons politi i 1990’erne var dybt korrupte, og at man derfor ikke skal tro på at politibetjenten ikke kunne have været involveret.

Af en eller anden årsag har dette mord ikke tiltrukket megen opmærksomhed andre steder end i Boston – ikke engang i de svenske medier. Det har derfor været svært for mig at finde informationer om sagen, men jeg synes sagen fortjener opmærksomhed.
Sagen er den dag endnu uopklaret, men blev kortvarigt fundet frem igen på 20-års dagen for mordet.

Karinas lig blev fragtet tilbage til Sverige, hvor hun blev begravet i Åkers Kirke i Skillingaryd. Her var hendes pårørende iført farverigt tøj, for at fejre hendes varme personlighed.

Medier

Sagen er umiddelbart kun nævnt i podcasts:

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

William Bonin - Freeway Killer