Theresa Knorr

Matti Saari – skyderiet på Seinäjoki Uddannelsescenter

23. september 2008 skød og dræbte 22-årige Matti Saari ni elever og én lærer på sin skole i Kauhajoki, Finland. Bagefter vendte han pistolen mod sig selv, og blev timer senere erklæret død.
Året forinden dræbte Pekka-Eric Auvinen otte personer på en skole i den finske by Jokela. De mange ligheder mellem skyderierne og Mattis store interesse for skoleskyderier fik en del til at tale om ”copycat-effekt”.

Matti Juhani Saari blev født d. 20. maj 1986, i Oulu, Finland. Fire år forinden var hans storebror Timo blevet født, med en medfødt sygdom. I de tidlige år af hans opvækst blev Matti nøje overvåget fordi han udviklede sig langsomt, og før han startede i skole blev han også indlagt på hospitalet flere gange. På trods af dette var han altid en livlig og glad lille dreng.
Udover bekymringerne om Mattis udvikling og helbred, samt om storebroderens helbred, var hjemmet også præget af forældrenes forhold, der efterhånden blev kærlighedsløst. Da Matti var omkring et år valgte forældrene derfor at blive separeret, men først da han var tre år gammel gik skilsmissen igennem. Efter separationen boede Matti og hans storebror hos deres mor, som efter seks år blev gift igen. Hen over de kommende år fik Matti tre halvbrødre. Deres far fandt sig en kæreste, men da hun ikke var glad for børnene så Matti og hans bror ikke meget til deres far i de første år. Først da Matti var teenager, da hans far fik en ny kæreste, kunne de opbygge et forhold. Forholdet med den nye kæreste resulterede i yderligere to halvsøskende til Matti og Timo.

Matti startede i skole i 1993, og allerede i de tidlige skoleår begyndte han at blive udsat for mobning, hvilket naturligvis påvirkede hans personlighed. Han gik fra at være en livlig og glad dreng, til at blive mere genert og indelukket. Mobningen fortsatte gennem skoleårene, og Matti ville ofte ringe til sin mor flere gange i løbet af skoledagen for at bede hende komme og hente ham. I de større klasser udviklede mobingen sig til tider til fysiske overfald, og da Matti startede i gymnasiet oplevede han at hans klassekammerater tegnede karikaturtegninger af ham på tavlen og kunne finde på at spytte ham i ansigtet. Det var dog ikke kun mobningen der gjorde Mattis tilværelse sur, for i 2003, da Matti var 17 år gammel, døde hans storebror af sin sygdom. I løbet af sin grundskoleår skiftede Matti skole seks gange, fordi familien ofte flyttede på grund af hans stedfars arbejde.
Under en sundhedsundersøgelse mellem grundskolen og gymnasiet fortalte Matti, at han led med søvnløshed, koncentrationsproblemer, melankoli, depression og frygtsomhed. Efter noget tid i gymnasiet valgte Matti at droppe ud, og startede i stedet på erhvervsskole i Pyhäjärvi, hvilket kan bedre kunne lide, og som han afsluttede med succes i 2006, uddannet som serviceleder.

I juli 2006 meldte Matti sig til militæret. Til start var Matti meget motiveret, dog med dårlig fysik, men allerede fem uger inde i forløbet begyndte Matti at overveje at forlade militæret. Han fortalte en læge at han blev mobbet og var blevet mobbet hele sit liv, og fortalte sin mor at nogen havde tisset i hans seng. Matti fortalte også lægen at han psykisk ikke havde det godt, og han blev derfor henvist til psykiatrisk afdeling på Kainuu Central Hospital. Ugen efter mødte han op til en samtale med en psykiatrisygeplejerske, som rådede ham til at lave en tid med en psykiater. Det råd valgte Matti dog ikke at følge. Og kort efter valgte Matti at forlade militæret.
På et tidspunkt i 2006 så Matti på videoklip der omhandlede skoleskyderier sammen med en ven, hvor han sagde at han ønskede at udføre noget som det. Det var dog ikke noget vennen tog særligt seriøst, dengang.

I slutningen af 2006 tog Matti til England for at komme i praktik på et hotel, og da han kom hjem i januar 2007 bemærkede hans mor en drastisk forandring i hans opførsel. Han lå bare i sin seng og ville hverken spise eller drikke. Hans mor tog ham derfor med til lægen, og derefter blev han mere sig selv igen. Senere besøgte han et sundhedscenter, og her fik han konstateret at han viste tegn på depression. Hans venner bemærkede også forandringer i hans opførsel, særligt når han fik alkohol indenbords. Da ville han blive aggressiv i sit sprog, og udtrykte en del vrede uden forklaring. Da skoleskyderiet på Jokelaskolen fandt sted i november 2007, udtrykte Matti en del sympati for gerningsmanden, 18-årige Pekka-Eric Auvinen, og begyndte efterfølgende at tale en del om skoleskyderier overfor sine venner og bekendte. Til sin halvsøster sagde han, at han måske selv skulle tage til sin skole og begynde at skyde. Igen blev det blot taget som en joke. Nogle uger forinden hans eget angreb forsøgte han, i beruset tilstand, at føre en samtale med en kvinde om skoleskyderier, men da hun afviste han, sagde han til hende, at det ville hun blive ked af.

I efteråret 2007 begyndte Matti på Seinäjoki Uddannelsescenter, som er en erhvervsskole i Kauhajoki, tæt på hans lejlighed. Her studerede han kemi og fysik, og fik middel karakterer.
I marts 2008 oprettede Matti en YouTube-kanal med brugernavnet Wumpscut86. Wumpscut var en tysk electro-industrial musikgruppe, som Matti var vild med – så vild, at han skrev en del af teksten fra deres sang War i beskrivelsen på sin YouTube-kanal. På kanalen lagde han i ugerne op til angrebet fire videoer op, hvor han skød med sin Walther P22 pistol.
Hen over sommeren i 2008 skiftede Matti pludselig stil; han redte sit hår tilbage og gik med en sort læderjakke – meget lig Pekka-Eric Auvinens stil. Det var nok også det der fik ejeren af våbenbutikken, som Matti købte sit skydevåben hos, til at kalde ham for ”copycat”, da han senere blev afhørt af politiet. Våbenbutikken, der var den samme som Pekka-Eric havde købt sit våben i, besøgte Matti på en skoletur til det sydlige Finland. På turen besøgte Matti også Jokelaskolen, hvor han tog billeder af skolen.
Matti fik midlertidig våbentilladelse i august 2008, der gav ham tilladelse til at købe og bære en .22 kaliber pistol. Det var på trods af, at han et år forinden var blevet taget i spirituskørsel, hvilket ellers kunne have gjort at han var blevet afvist våbentilladelse. Den politibetjent der var med til at tildele Matti hans våbentilladelse fandt Mattis opførsel mærkværdig, og sagde til nogle kollegaer, at han ikke håbede at Matti ville være den næste skoleskyder.
På et tidspunkt fik Matti udskrevet medicin for depression og angst, efter samtaler med en sygeplejerske med speciale i depression. Han fortsatte behandlingen helt op til angrebet. Han fortalte sin halvsøster om angsten, og sagde få uger forinden angrebet, at det måske bare ville være bedst for alle hvis han ikke længere var til.

Torsdag d. 18. september 2008 overraskede Matti sin mor med et besøg. Det var usædvanligt at Matti besøgte familien uden at medbringe vasketøj, men de tog det som en glædelig overraskelse. Han ville også besøge sin bedstemor, men hun var ikke hjemme.
Matti brugte weekenden på at drikke med nogle venner, hvor han på et tidspunkt stoppede nogle fremmede personer op, og spurgte dem: ”Menneskeheden er overvurderet, er den ikke?”. Først senere slog det dem, at Pekka-Eric havde haft en T-shirt på, hvorpå der stod ”Menneskeheden er overvurderet”, da han begik skyderiet på Jokelaskolen.
Om aftenen d. 19. september 2008 uploadede Matti nogle nye videoer på en hjemmeside, hvor man kan dele filer med hinanden. I videoerne er Matti på en skydebane, og siger blandt andet: ”Du vil dø næst” og ”Farvel”. Udover videoerne lagde Matti også nogle billeder op af sig selv, hvor han bærer våben på de fleste af dem, og på nogle endda peger på kameraet med et skydevåben. Han samlede alle filerne i en mappe på hjemmesiden, som han navngav ”Massakre i Kauhajoki”. Videoerne fik nogen til at kontakte politiet, som derfor aflagde Matti et besøg mandag d. 22. september. Der kom ikke noget særligt ud af besøget, og Matti fik derfor lov til at beholde sit våben.
Samme aften filmede Matti også en video i skolegården på erhvervsskolen han var elev på. I videoen siger han blandt andet: ”Så, det var min skole dengang … i morgen … Vil jeg dræbe en masse mennesker her … dø, alle I fucking skiderikker”. Af hvad man har kunne finde frem til blev denne video aldrig uploadet på internettet eller sendt til nogen.

Skyderiet

Tirsdag d. 23. september 2008, omkring kl. 1030 tog Mattis klassekammerater en test, og bemærkede at Matti ikke var tilstede. Dog var det ikke usædvanligt. I stedet trådte Matti ind i kælderen på skolen, iført sit sædvanlige sorte tøj, men denne dag med en stor sort taske på skulderen. Flere elever og ansatte på skolen så Matti, men fandt intet usædvanligt ved ham, da han gik mod klasselokale nr. 3. Han stod i kort tid ude foran døren ind til klasselokalet, før han omkring kl. 1040 trådte ind i lokalet og begyndte at affyre skud med sin pistol. Han gik dernæst ud på gangen igen, og ladte sin pistol, imens eleverne smed sig mod gulvet. Læreren løb hen til døren for at holde den lukket, men der gik ikke længe før Matti skød gennem det runde vindue på døren, og kunne komme ind i klasselokalet igen. Han skød læreren flere gange, inden han vendte sig mod eleverne, som han affyrede skud mod mens han bandede. Han bevægede sig rundt i lokalet, og affyrede skud hver gang han hørte nogen bevæge sig eller lave lyde.
Omkring kl. 1053 spredte Matti benzin ud over gulvet i klasselokalet, og satte ild til det, inden han gik ind af døren ind til det tilstødende lokale. To elever i klasselokalet havde formået at gemme sig og være så stille at Matti ikke havde opdaget dem, mens en tredje overlevede et skud i hovedet; de tre elever flygtede nu ud af lokalet. Pigen der var blevet skudt i hovedet kunne ikke følge med de to andre elever, og valgte at flygte i en anden retning. Hun faldt sammen på vejen, men heldigvis var ambulance og politi allerede på vej til skolen, og hun blev derfor hurtigt samlet op og kørt på hospitalet. En fjerde elev, der også var blevet skudt, var også flygtet ud af lokalet, men blev senere fundet død i gangen, efter at Matti havde skudt hende igen.

I de næste 75 minutters tid vandrede Matti rundt på skolen, mens han affyrede skud, ødelagde ting og satte ild til ting. Kl. 1105 gik han mod skolens indgang, og affyrede nogle skud mod politimændene udenfor skolen. Han vendte tilbage til indgangen næsten tyve minutter senere, hvor han skød mod redningsvogne og redningsholdet. En halv time senere trådte de første politimænd ind i bygningen.
Kl. 1153 foretog Matti et opkald til en ven ved navn Rauno, der varede næsten otte minutter. Under opkaldet sagde Matti blandt andet til ham, at han havde skudt ti personer og at han skulle planlægge hans begravelse. Efter opkaldet tog Matti sig atter til at vandre rundt på skolen. Han fik på et tidspunkt øje på politimændene indenfor. Det var muligvis her det gik op for Matti at han enten måtte overgive sig eller tage livet af sig selv. Han gik ind i korridoren, og valgte at tage den sidste mulighed; han skød sig selv i hovedet. Han blev kort efter fundet af politimændene, og fragtet til Tammerfors Universitetshospital, hvor han blev erklæret død kl. 1646, 22 år gammel.

Der blev efter fundet to selvmordsbreve, skrevet af Matti. I dem stod der blandt andet at han havde planlagt skyderiet siden år 2002, samt: ”Jeg hader menneskeracen, jeg hader menneskeheden, jeg hader hele verden, og jeg vil dræbe så mange personer som muligt”. Han skrev desuden at motivet var had for menneskeracen og hævn relateret til mobning, men der blev aldrig fundet egentlige beviser på en planlægning, og heller ej på at han blev mobbet på erhvervsskolen. En ven fortalte desuden senere politiet at Matti engang havde sagt til ham, at han ville begå en massakre på en restaurant, hvilket også taler imod hævn som motiv.

Ofre

Ti personer mistede livet, mens tre blev såret. De ni blev dræbt i klasselokale nr. 3, mens én ung kvinde blev fundet død i korridoren. Identifikationen af langt de fleste ofre foregik via DNA og/eller tandsæt, da de var for forbrændte til at kunne genkendes.
Først d. 2. december 2009 blev ofrenes navne offentliggjort. Ni af ofrene var elever på skolen, mens én var lærer.

– Kimmo Antero Martiskainen, 51
– Marko Olavi Koskinen, 21
– Reetta Eija Elisabet Valli, 21
– Jenni Mari Lahti-Röyskö, 21
– Essi Anniina Korkiamäki, 21
– Emmi Helinä Kiili, 20
– Tanja Tuulia Kotilainen, 26
– Anu Helena Finnilä, 20
– Marjukka Josefina Sliding, 20
– Niina-Emilia Rantala, 20

Tiden efter

Finlands regering holdte straks efter skyderiet et krisemøde, og erklærede efter at d. 24. september skulle være national sørgedag. Samtlige ministre var desuden enige i at våbenloven skulle debatteres, og en del snakkede om at forbyde halvautomatiske våben hos privatpersoner.
Efter at 43-årige Ibrahim Shkupolli d. 31. december 2009 skød og dræbte fem personer i et indkøbscenter i Lappävaara, og der dermed havde været tre massakre de seneste tre år, så finnerne nu frem til en stramning på våbenloven, der betyder at man som finner skal være mindst 20 år gammel og være aktivt medlem af en skydeforening i mindst to år, før man kan købe et skydevåben.

De følgende dage efter skyderiet modtog politiet en del advarsler fra folk, der havde fundet mistænkelige billeder, videoer og kommentarer på diverse internetsider. I den følgende måned modtog politiet over 200 trusler om bombninger og skoleskyderier. Den finske efterretningstjeneste øgede internetovervågningen, og fortalte en måned efter skyderiet, at de på den måde havde stoppet et potentielt angreb mod en skole.

Den resterende uge efter skyderiet var alle timer på skolen aflyst, og mandagen efter blev eleverne midlertidigt rykket til andre skoler for undervisning. Dagen efter skyderiet blev der afholdt mindehøjtid, først nær skolen og om aftenen i byens kirke. D. 28. september blev endnu en mindehøjtid afholdt, hvor Finlands daværende præsident Tarja Halonen deltog. Her blev der tændt 11 lys; et for hvert offer og Matti.
Røde Kors’ afdeling i Finland meldte ud at en del af deres årlige indsamling ville gå til at hjælpe elever og lærere med at få hjælp. Derudover fortalte formand for statskassen, Pekka Syrjänen, at alle involverede og pårørende kunne søge om kompensation, for blandt andet mistede ejendele, skader, psykologhjælp, lægehjælp og begravelsesregninger. Den endelige sum på kompensation til familierne til ofrene kom op på 830.000 euro, cirka 6.200.000 kroner. Politiinspektøren, der dagen inden skyderiet ikke havde konfiskeret Mattis pistol, blev sigtet for pligtforsømmelse, og ofrenes familie bad om at han også blev sigtet for uagtsomt manddrab.

Mattis mor, Riitta, deltog d. 24. september 2009 i et interview med den finske tabloidavis Ilta-Sanomat. I interviewet fortalte Riitta at hun lige siden Matti begik skyderiet havde spurgt sig selv, om noget kunne have været gjort anerledes, for at forhindre det. Men hver gang forblev spørgsmålet uden svar.

Copycat?

Når man læser om skoleskydere efter 1999, vil man næsten altid støde på interesse for Eric Harris og Dylan Klebold, der i april 1999 dræbte 13 personer på Columbine High School, USA. Interessen for Columbine-skyderiet er ekstremt udbredt, måske fordi det er en af de sager der er allermest information tilgængeligt om. Eric Harris og Dylan Klebold vidste at de ikke ville udføre skyderiet med livet i behold, og de efterlod både videoer og dagbøger til efterforskerne. Siden er Eric Harris blevet kendt for sin vrede mod menneskeheden, mens Dylan Klebold nærmere kendes for sin depression og hunger efter kærlighed.
Netop interessen for Columbine var at finde hos 18-årige Pekka-Eric Auvinen, der i 2007 dræbte 8 personer på Jokelaskolen, inden han tog livet af sig selv. Det mistænkes at Pekka-Eric fandt en del inspiration, særligt hos Eric Harris, da han i sit manifest og generelt brugte udtryk som ”menneskeheden er overvurderet” og ”naturlig selektion” – netop udtryk Eric Harris er kendt for. Pekka-Eric delte desuden også en del holdninger, intens vrede og had med Eric Harris, samt omtalte sig selv som ”guddommelig” – og brokkede sig over andres mangel på intelligens.

Der er ingen tvivl om, at Matti fandt inspiration hos både Eric Harris og Dylan Klebold og især Pekka-Eric Auvinen. Matti rejste til Jokelaskolen, under en skoleudflugt, hvor han fotograferede skolen. Han købte sit våben i samme firma, som Pekka-Eric købte sit – og her udtalte ejeren endda senere, at han mistænkte Matti for at være copycat. Pekka-Eric var under skyderiet iført en trøje, hvorpå der stod: ”Menneskeheden er overvurderet” – et udtryk, som Matti også brugte, så sent som få dage før skyderiet. Matti efterlignede desuden Pekka-Eric i sin tøjstil og frisure, samt de billeder og videoer han uploadede på internettet havde store ligheder med de som Pekka-Eric uploadede – blandt andet videoer hvor han skyder (som Eric Harris og Dylan Klebold faktisk også lavede videoer af, men det var før YouTubes tid), og billeder hvor han peger på kameraet med sin pistol. Selv måden han afsluttede sine videoer på, minder om måden Pekka-Eric afsluttede sine videoer på.

Efter skyderiet kom der en artikel frem, hvori der stod at Matti og Pekka-Eric havde haft kontakt over internettet. En tidligere kæreste til Matti udtalte det samme til politiet, men de kunne ikke finde beviser på dette, og valgte derfor at afvise teorien om at de to havde kendt hinanden.
Men om de kendte hinanden eller ej, så er der ingen tvivl om, at Matti fandt inspiration hos Pekka-Eric, som fandt inspiration hos særligt Eric Harris. Og dermed kan det ikke udelukkes, at det egentlige motiv for skyderiet måske nærmere var en slags copycat-effekt.

Medier

Sagen er nævnt i følgende bøger:
Forensic Psychology in Context: Nordic and International approaches af Par Anders Granhag, 2010
Rethinking School Violence: Theory, Gender, Context af Kelly Robinson og Christyn Davies, 2012
Confronting the Internet’s Dark Side: Moral and Social Responsibility on the Free Highway af Raphael Cohen-Almagor, 2015
School Shooters: Understanding High School, College, and Adult Perpetrators af Peter Langman, 2017

Se også Skoleskyderier i Norden.

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Theresa Knorr