Albert Fish - Den Grå Mand

Theresa Knorr

I mange år mishandlede Theresa sine seks børn. I 1984 tog mishandlingen til, og endte med drab da hendes 17-årige datter Suesan mistede livet. Året efter dræbte hun sin 20-årige datter Sheila. Men var drabene på hendes døtre de eneste Theresa begik, eller dræbte hun også sin første ægtemand?
Theresa, der involverede sine sønner i mordene, forblev på fri fod i en del år efter sidste drab, for ingen troede på den sidste levende datter, når hun forsøgte at melde sin mor til politiet.

 

Theresa Jimmie Francine Cross blev født d. 14. marts 1946, i Sacramento, Californien, USA. Hun var den yngste ud af tre døtre af James Cross og Swannie Gay. Theresas mor, Swannie, havde i forvejen en søn og en datter fra et tidligere ægteskab. Theresas far arbejdede på et mejeri, men fik i 1950’erne konstateret Parkinsons sygdom, og kunne derefter ikke længere arbejde. Det resulterede i at faderen udviklede en depression, og eftersigende gik hans frustrationer ud over familien.
I marts 1961, da Theresa var 15 år gammel, døde hendes mor meget pludseligt af en hjertefejl, midt i et supermarked. Theresa, der var meget tæt knyttet til sin mor, holdte hende i armene da hun døde. Efter faderens sygdom var det moderen der stod for familiens indtægt, så da hun døde blev de nødt til at sælge deres hjem.

I 1962 mødte Theresa den fem år ældre Clifford Clyde Sanders. De to fandt sammen, og d. 29. september blev de gift. Theresa, der kun var 16 år gammel på daværende tidspunkt, droppede straks efter vielsen ud af high school, og ganske kort efter blev hun gravid. D. 16. juli 1963 fødte hun parrets søn, Howard.
Ægteskabet mellem Theresa og Clifford var ikke ligefrem rosenrødt, og ofte måtte Clifford lægge ører til Theresas beskyldninger om utroskab, hvilket resulterede i regelmæssige skænderier. D. 22. juni 1964 endte et af deres mange skænderier, ifølge Theresa, med at Clifford slog hende med en knytnæve i hovedet, hvilket hun anmeldte til politiet, dog blev anklagen droppet.
Endnu et skænderi fandt sted d. 6. juli. Dagen forinden havde Clifford haft fødselsdag, og Theresa, der var gravid med deres andet barn, var vred over at han havde tilbragt dagen med nogle venner i stedet for med hende og deres søn. Under skænderiet sagde Clifford at han ville forlade hende, hvilket gjorde hende så vred at hun hentede en riffel og skød ham i ryggen, i det han var på vej ud af døren.

Clifford døde, og Theresa blev anholdt og sigtet for mord. Hun kendte sig ikke skyldig, med grunden at hun havde handlet i selvforsvar. Under retssagen fortalte hun at Clifford var en voldelig alkoholiker, og at det var derfor hun havde dræbt ham. Den forklaring kunne Cliffords pårørende dog på ingen måde genkende, og vidnede at Clifford ikke var voldelig; de mente at Theresa havde dræbt Clifford i ondskab og uden provokation. Selv Theresas storesøster vidnede mod sin søster, og fortalte i retten at Theresa var besidderisk og jaloux, og at Theresa ville dræbe Clifford før en anden kvinde kunne have ham.
Alligevel blev Theresa frikendt, og kunne fortsat være en fri kvinde.

D. 16. marts 1965 fødte Theresa, nu 19 år gammel, sit andet barn, Sheila. Efter fødslen udviklede hun et alkoholmisbrug, og det var på sine drukture at hun mødte Estelle Lee Thornsberry. Estelle var en handicappet krigsveteran, og de to udviklede hurtigt et forhold. Efter Estelle og Theresa flyttede sammen begyndte Theresa ofte at efterlade Estelle med sine børn i op til flere dage, for at tage på sine drukture – og pleje sin affære med Estelles bedste ven. Estelle begyndte at stille spørgsmålstegn ved hvor hun opholdt sig længe, men først efter nogle måneder lærte han sandheden og affæren at kende, og forlod hende derefter. Ikke lang tid efter bruddet med Estelle mødte Theresa soldaten Robert Knorr. De to udviklede et forhold, og snart ble Theresa atter gravid, og derfor valgte parret at gifte sig d. 9. juli 1966.

D. 27. september 1966, 20 år gammel, fødte Theresa sit tredje barn, Suesan. De næste fire år fik parret tre yderligere børn: William (15. september 1967), Robert (31. december 1968), og Theresa – kaldt Terry (5. august 1970).
Ligesom i sit første ægteskab var Theresa atter præget af jalousi, hvilket resulterede i regelmæssige skænderier. Theresa ville igen og igen beskylde Robert for at være utro, hvilket han til sidst fik nok af. Han forlod derfor Theresa i juni 1971, og blev endeligt skilt i 1972. Robert ønskede stadig at se sine børn, men det formåede Theresa at forhindre.

Theresa var dog ikke færdig med kærligheden, og hun blev allerede i 1973 gift igen, denne gang med Ronald Pulliam. Hun var dog heller ikke færdig med alkohol, og ville derfor ofte efterlade børnene med Ronald, så hun kunne tage på druk. Ægteskabet med Ronald varede indtil 1974; da bad Ronald om at blive skilt, efter at have opdaget at Theresa havde en affære. I august 1976 blev Theresa atter gift, denne gang med Chester Harris. Chester og Theresas datter Suesan, udviklede et tæt forhold, hvilket gjorde Theresa ekstremt jaloux. Om det var dét, eller at Chester eftersigende tog nøgenbilleder af kvinder, der var grund for at hun efter tre måneder ægteskab bad om skilsmisse, er ikke helt klart.

Theresa havde aldrig haft den store kærlighed eller vist stor omsorg for sine børn, og det ville heller ikke ændre sig, selvom hun mere eller mindre var færdig med ægteskab og romantiske forhold. Efter sit fjerde ægteskab begyndte Theresa at mishandle sine børn, både fysisk og psykisk, og hendes alkoholisme tog også til. Hun ville ikke tillade sine børn at have besøg, og afbrød hjemmetelefonens forbindelse. Indtil da havde Theresa og børnene boet i et hus i Orangevale, Californien, i en del år, men flyttede nu til en toværelses lejlighed i Sacramento. Det ældste barn i flokken, Howard, var da allerede flyttet hjemmefra, så det var blot Theresa og hendes resterende fem børn der skulle bo i den lille lejlighed.
Ifølge naboer var lejligheden direkte ulækker, og børnene fik aldrig lov at komme udenfor. De virkede ligefrem nervøse, bange og anspændte.
I mange år mishandlede Theresa sine børn; blandt andet slog og tvangsfodrede hun dem, brændte dem med cigaretter og kastede ting, såsom knive, efter dem. På et tidspunkt truede hun sin yngste datter, Terry, med en pistol mod hovedet. Hun kunne også finde på at bruge børnene mod hinanden, blandt andet få dem til at holde hinanden nede, så hun kunne slå på det barn de holdte nede.

Hun var især efter Sheila og Suesan. Det resulterede i at Suesan, efter at være blevet tæsket, i 1981 løb hjemmefra. Politiet fandt hende, og satte hende af ved et psykiatrisk hospital, hvor hun fortalte at hendes mor mishandlede hende og hendes søskende. Theresa benægtede og fortalte personalet på hospitalet, at Suesan havde psykiske problemer. De valgte at tro på hende, og Suesan blev derfor sendt hjem til sin mor. Hjemme skulle Suesan straffes for at være løbet hjemmefra; Theresa slog hende iført læderhandsker, og tvang resten af børnene til at slå deres søster. Suesan måtte ikke længere forlade hjemmet, og var derfor tvunget til at droppe ud af skolen. I ugerne efter forsøget på at løbe hjemmefra var Suesan låst fast til sin seng i håndjern, mens hendes søskende skiftevis holdte vagt. Suesan var dog ikke den eneste der skulle forlade skolen; Theresa valgte at trække alle sine børn ud fra skolen.

 

Mordene

Theresa var overbevist om at hendes eksmand Chester havde forvandlet Suesan til en heks, og at Suesan gjorde brug af besværgelser der fik hende til at tage på i vægt. Derfor blev Suesan stadig ofte låst fast til sengen med håndjern, og blev sultet i flere dage af gangen. Suesan forsøgte at tale sin mor til fornuft, men det gjorde hende blot endnu mere vred. Netop sådan et forsøg på at tale sin mor til fornuft, resulterede i at Suesan i juni 1983 blev skudt i brystet af sin mor. Kuglen satte sig fast i ryggen, men Suesan overlevede. Theresa lagde sin hårdt sårede datter i badekaret, hvor hun brugte en måned på at pleje hende. Senere på året begyndte Theresa at tvinge Suesan og Sheila til at prostituere sig, eftersigende så de kunne bidrage til familiens økonomi.

I juli 1984 kom Suesan og Theresa atter i et skænderi, der denne gang resulterede i at Theresa stak Suesan i ryggen med en saks, og igen blev Suesan nægtet lægehjælp. Nogle uger efter at være blevet stukket i ryggen, meddelte Suesan at hun ville flytte hjemmefra. Theresa sagde at hun ville give hende lov, med den betingelse at hun gav sin mor tilladelse til at fjerne kuglen i ryggen, således den ikke kunne bruges som bevis, hvis Suesan valgte at melde sin mor for al den mishandling hun havde udsat hende for. Suesan gik med til det.
Theresa gav hende thioridazin, der blandt andet bruges som medicin i behandling for skizofreni, og alkohol, hvilket fik Suesan til at miste bevidstheden. Hun placerede hende på køkkengulvet, og tvang sønnen Robert til at fjerne kuglen med en kniv.
Først dagen efter vågnede Suesan – i stor smerte. Hen over de følgende dage udviklede Suesan blogforgiftning og blev delirisk, hvilket Theresa forsøgte at behandle med ibuprofen og antibiotika. Alt imens hendes tilstand forværredes, holdte Theresa fortsat sin datter fastlåst med håndjern under et køkkenbord, uden vand eller mad. Det var kun Suesans søskende der, når deres mor ikke var til stede, gav hende lidt vand med sukker i.

Efter ti dages tid var Suesans tilstand endnu ikke blevet bedre, og Theresa valgte derfor at smide alle Suesans ting i en skraldepose, hvorefter hun bandt Suesans ben og hænder sammen, og gav hende gaffatape over munden. Sønnerne Robert og William blev beordret til at lægge Suesan ind i bilen, og dernæst kørte de mod Squaw Valley.
Ved Squaw Valley dumpede de Suesan og hendes ting i vejkanten. Theresa overhældte både Suesan og poserne med benzin, og satte dernæst ild til dem. Først dagen efter blev Suesan fundet – brændt ihjel, kun 17 år gammel. Obduktionen viste at Suesan stadig havde været i live, da hendes mor satte ild til hende. Dog var det ikke muligt at fastslå hendes identitet, og hun blev derfor i papirerne kaldt Jane Doe #4873/84. Først senere ville sandheden komme frem.

u da Suesan var død blev det meste af Theresas vrede rettet mod Sheila. Førhen havde Sheila haft en del mere frihed end sine søskende, fordi hun via sin prostitution var den der bidrog med flest penge til familiens økonomi. Men efter Suesans død var den smule frihed væk; Sheila blev nu også låst fast til sin seng og under køkkenbordet, og blev ligesom Suesan, tæsket og sultet.
I maj 1965 beskyldte Theresa Sheila for at være gravid og være blevet smittet med en kønssygdom. Sheila benægtede, hvilket resulterede i at Theresa bandt hendes ben og arme sammen, tæskede hende, og låste hende inde i et lille skab, der var meget varmt og uden ventilation. Skabet var så lille at Sheila var tvunget til at være oprejst konstant. Sheila blev nægtet mad og drikke, og de andre søskende blev forbudt at give hende noget. Den yngste datter, Terry, gav dog Sheila en øl en da hendes mor ikke var hjemme.

Theresa fortsatte med at beskylde Sheila for at lyve om graviditet og kønssygdom, så til sidst gav Sheila efter, og sagde det hun troede hendes mor ville høre: at hun var gravid og at hun havde en kønssygdom. Men Theresa ville stadig ikke lukke Sheila ud af skabet. D. 21. juni 1985 døde Sheila i skabet af dehydrering og sult, 20 år gammel. Det var dog først tre dage senere, da Sheilas lig begyndte at rådne og lugte, at det gik op for Theresa at datteren var død. Igen tvang hun sønnerne Robert og William til at hjælpe hende med at skaffe liget af deres søster af vejen. De lagde Sheila i en papkasse, som de dumpede nær lufthavnen i Truckee.
Få timer efter blev papkassen og liget fundet. Det var ikke muligt at fastslå identiteten, og Sheila var derfor i mange år i papirerne kendt som Jane Doe #6607-85.

Lugten af forrådnelse hang fortsat i lejligheden i lang tid efter, hvilket gjorde Theresa nervøs. I slutningen af september 1986 flyttede Theresa alle familiens ejendele ud af lejligheden, og beordrede den yngste, Theresa, til at sætte ild til lejligheden, for at ødelægge enhver form for fysiske beviser. Theresa spredte tre dunke benzin ud i lejligheden og satte ild til det. Branden blev hurtigt opdaget og nåede ikke at sprede sig særlig meget – og dermed blev skabet, hvor Sheila var blevet holdt fanget og dræbt, ikke skadet.
Efter branden valgte Theresa at gå i skjul. Den yngste af børnene, Terry, var kun 16 år gammel, men valgte at flygte fra sin mor. Den følgende tid brugte hun Sheilas id-kort til at fremstå som myndig. Også William, der dog var myndig, valgte at bryde forholdet til sin mor, hvilket betød at Theresa nu kun havde Robert, selvom også han var myndig. Robert og Theresa flyttede til Las Vegas, hvor de forsøgte at holde lav profil. Det lykkedes også, indtil november 1991, hvor Robert skød og dræbte en bartender under et røveriforsøg. Robert blev idømt 16 års fængsel for mordet. Kort efter flyttede Theresa til Salt Lake City, og meldte sig til aftenskole for at uddanne sig til sygeplejerskehjælper.

 

Anholdelse og retssag

Terry forsøgte flere gange at melde drabene på sine søstre til politiet, men blev afvist, da de ikke troede på hende. Selv en terapeut troede at det var noget Terry bildte sig selv ind.
D. 28. oktober 1993 – otte og ni år efter mordene på sine søstre – kontaktede Terry America’s Most Wanted, for at fortælle dem om mordene. De bad hende kontakte politiet i Placer County, hvor Suesans lig blev fundet, og endelig blev hun taget seriøst. En efterforskning gik straks i gang, og det blev hurtigt konkluderede at de to Jane Doe-lig fundet i 1984 og 1985 var Suesan og Sheila.

Først fandt de frem til William, der boede og arbejdede i Woodland, Californien, og anholdte ham d. 4. november 1993. Derefter blev Robert, der stadig sad fængslet i Nevada, også sigtet for mordene på sine søstre. Og sidst fandt de frem til Theresa i Salt Lake City; hun blev anholdt d. 10. november 1993. Hun havde taget sit pigenavn i brug, og arbejdede som plejer for en 86-årig kvinde.

Theresa blev blandt andet anklaget for to tilfælde af mord, og kendte sig til start ikke skyldig. Da hun fandt ud af at sønnen Robert var gået med til at vidne mod hende under retssagen, valgte Theresa dog at tage imod en aftale med anklageren, som lød på at hun ville kende sig skyldig og dermed undgå dødsstraf.
Efter anholdelsen valgte efterforskerne at genåbne sagen om mordet på Theresas søster, Rosemary Norris, i 1983. Dengang blev Rosemary fundet stranguleret i Placer County i Sacramento, efter at hun havde været ude at handle. Dog konkluderede efterforskerne at Theresa ikke var involveret i Rosemarys død, og lukkede derfor igen sagen.

D. 17. oktober 1995 blev Theresa idømt to gange fængsel på livstid.
Theresa kan først søge om prøveløsladelse i 2027; da vil hun være 81 år gammel. Hun sidder fængslet i California Institution for Women i Chino, Californien.
William fik en betinget dom og skulle gå i terapeutisk behandling, for at have medvirket i mordet på Sheila. Robert blev idømt tre års fængsel, der skulle afsones sideløbende hans dom på 16 års fængsel for mordet på bartenderen.

 

Tiden efter

Terry røg gentagende gange ud i alkohol- og stofmisbrug, og fik aldrig færdiggjort en uddannelse, dog arbejdede hun i en del år i et supermarked. Hun giftede sig to gange, hvor begge ægteskab endte i skilsmisse og uden børn.
I de sidste år af sit liv boede Terry i Saint Joseph, Missouri, med sin kæreste Raymond. Terry døde d. 8. december 2011, 41 år gammel.
Terrys bror Robert nåede kun at være en fri mand i få år, før han i 2014 blev fanget i at være i besiddelse af børnepornografi. I 2016 blev han idømt 8 år og 1 måneds fængsel for distribution og besiddelse af børnepornografi.

Robert Knorr, der var far til Suesan, William, Robert og Terry døde d. 16. juni 2009, 61 år gammel. Efter skilsmissen med Theresa fandt Robert kærligheden igen, og fik to børn yderligere: Dodie og Toni. Da han døde var han desuden bedstefar til fem.

 

Medier

Filmen The Afflicted, også kendt som Another American Crime, fra 2011, er delvist baseret på sagen. Filmen, der er instrueret Jason Stoddard, handler om moderen og morderen Maggie, der spilles af Leslie Easterbrook (kendt fra blandt andre Politiskolen, 1984).

Sagen har været med i følgende serier:
Cold Case Files, sæson 2 episode 24: Mommy’s Rules, sendt først gang d. 11. juni 2000. I dette program deltager Terry i et interview.
De ondeste mordere (Most Evil), sæson 1 episode 3: Murderous Women, sendt første gang d. 27. juli 2006
Par der dræber (Wicked Attraction), sæson 2 episode 4: A Mother’s Love, sendt første gang d. 30. juli 2009. I programmet nævnes det at Terry døde i 2003, men det er bestemt en fejl – hun levede stadig, da programmet blev sendt.
Deadly Women, sæson 3 episode 7: The Sacred Bond, sendt første gang d. 23. september 2010

I 1995 udgav Wensley Clarkson bogen The Mother From Hell, der omhandler sagen. Bogen er også kaldt Mother Dearest og Whatever Mother Says….
Samme år udkom bogen Mother’s Day, skrevet af Dennis McDougal, og i 2005 udkom John Blakes bog om sagen, Mother Dearest.

Derudover er sagen også nævnt i:
Psychopathy: Antisocial, Criminal, and Violent Behavior af Theodore Millon, Erik Simonsen og Morten Birket-Smith, 1998
The Anatomy of Evil af Michael H. Stone, 2009
Serial Killers: The World’s Most Evil af Nigel Blundell, 2010

 

 

Kilder

Theresa Cross Knorr af Sarah Clark, Mendy Adams, Tori Avitto, Department of Psychology, Redford University

Wikipedia: Theresa Knorr

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Albert Fish - Den Grå Mand