Mordet på Elizabeth Short - The Black Dahlia

Mordet på Georgette Bauerdorf

 

Georgette Bauerdorf var kendt for sin venlige personlighed, og åbnede ofte sit hjem for soldater der ikke havde et sted at overnatte. Mange holdte af hende på grund af dette, men var det også det, der i sidste ende fik hende dræbt? Om formiddagen d. 12. oktober 1944 blev 20-årige Georgette fundet voldtaget og dræbt i sin lejlighed i West Hollywood – men hvem var morderen? Sagen er endnu uopklaret.

Georgette Elise Bauerdorf blev født d. 6. maj 1924 i New York City. Hun voksede op i et velhavende miljø, hvor hun gik på St. Agatha’s School for Girls i New York City. Da Georgettes mor, Constance, døde i 1935, flyttede Georgette, hendes storesøster Constance og deres far George, til Los Angeles, hvor Georgette startede på Marlborough School og dimitterede senere fra Westlake School for Girls.
Georgette drømte om at blive journalist, og fik et job hos Los Angeles Times. Hver onsdag var hun frivillig værtinde på Hollywood Canteen, hvor hun dansede og underholdte soldater under 2. Verdenskrig. Georgette boede i en to etagers lejlighed på 8493 Fountain Avenue i West Hollywood, sammen med sin far, stedmor og storesøster. Da de flyttede til østkysten i slutningen af august 1944, blev Georgette boende i den store lejlighed. Georgette åbnede ofte sit hjem op for soldater, der manglede et sted at sove, og mange af disse viste stor taknemlighed i breve efterfølgende.

D. 11. oktober 1944 tog Georgette på shoppetur med sin fars sekretær, hvor hun indkasserede en check på $175. Hun købte en flybillet til El Paso, Texas, da hun skulle besøge sin soldaterkæreste Jerome M. Brown. Georgette og Jerome havde mødt hinanden i Hollywood Canteen i juni, og da han var taget tilbage til El Paso, havde de holdt kontakten via breve og telefonopkald.
Senere samme dag tog Georgette til Hollywood Canteen, hvor hun havde vagt sammen med sin veninde, June Ziegler. June har senere udtalt, at hun fandt Georgette siddende i sin bil omkring kl. 1830, hvor hun virkede nervøs. De snakkede i cirka en halv time, og June tænkte at Georgette blot var nervøs over at skulle møde Jerome igen.
På sin vagt den aften dansede Georgette med flere forskellige soldater, men blev ofte afbrudt af soldaten Cosmo Volpe. Cosmo, der var professionel danser når han ikke var soldat, var vild med at danse jitterbug med Georgette, og en del vidner har senere udtalt, at Georgette virkede irriteret over Cosmo, fordi hun ikke kunne lide at danse jitterbug. Dog har Cosmo benægtet at have irriteret Georgette, og udtalt at hun selv ønskede at danse jitterbug med ham.

Georgette tog fra Hollywood Canteen omkring kl. 2330. Hun så sergent Gordon R. Aadland blaffe og gav ham et lift. Georgette virkede glad og spændt, og fortalte sergenten om sine planer om at tage til El Paso for at besøge sin kæreste. Hun fortalte ydermere, at hun skulle skynde sig hjem, fordi hun ventede et opkald fra Jerome, men da hun havde sat sergenten af, kørte hun i den modsatte retning af hvor hendes lejlighed lå.

Mordet

Omkring kl. 1110 blev Georgette fundet livløs i sit badekar. Hun blev fundet af viceværten Fred Atwood og hans kone, Lulu, der var gået ind i lejligheden, fordi døren stod åben. Georgette var kun iført toppen af sin pyjamas, med hovedet nedad i badekarret, hvor hanen stadig var åben. Politiet blev kontaktet, og efterforskningen gik hurtigt i gang.
Pæren i en lampe udenfor Georgettes lejlighed var blevet skruet løs, så lampen ikke kunne tænde. På pæren, som hang 2,4 m oppe, blev der fundet fingeraftryk. I Georgettes bil, som desuden var blevet stjålet af gerningsmanden og efterladt nær San Pedro Street, da den løb tør for benzin, blev der også fundet fingeraftryk. Bilen havde fået nogle skader, men det vides ikke med sikkerhed om det var gerningsmanden eller Georgette der var skyld i skaderne.
Røveri blev hurtigt fjernet fra listen over motiver, da alle Georgettes smykker, andre værdifulde genstande, såsom sølv for en værdi på over flere tusinde dollars, og en rulle af $2 sedler, lå åbenlyst fremme i lejligheden. Det eneste der muligvis var blevet taget, udover bilen, var nogle penge fra hendes pung – men dette kan ikke fastslås med sikkerhed.

Obduktionen viste at Georgette havde spist grønne bønner cirka en time før hendes død samt en let middag, og at døden indtraf mellem kl. 2 og 3 om natten. Georgette havde kæmpet for sit liv; hun havde mange blå mærker og skrammer, og var blevet voldtaget. Knoerne på hendes højre hånd var smadret og forslået. Der var et stort mærke på højre side af hendes ansigt og på hendes mave – muligvis fra knytnæver. På hendes højre lår var der et aftryk af en hånd, hvor fingernegle havde boret sig igennem hendes hud.
Georgette var blevet kvalt i et stykke sportsbandage, der var blevet proppet cirka ti centimeter ned i halsen på hende. Det blev senere opdaget, at sportsbandagen var af et mærke, der ikke var blevet solgt i USA i mange år inden mordet fandt sted.
Der blev fundet blodspor i både soveværelset, badeværelset og på hendes pyjamasbukser. Blodsporene i soveværelset og badeværelset var forsøgt fjernet. Morderen havde desuden forsøgt at fjerne sportsbandagen fra Georgettes hals, men da var dødsstivheden allerede trådt ind, og det var derfor ikke muligt at åbne munden på hende.

Til at starte med, troede Georgettes far at Georgettes død var et uheld. Da han snakkede med politiet, sagde han: ”Vi ved at hun led med kramper og hjerte smerter, og vi tror at de måske er skyld i hendes død”. Men dette var ikke tilfældet, lærte familien snart.
D. 15. oktober blev Georgettes lig fragtet til New York via tog, og begravelsen kunne finde sted. Hun blev begravet på en kirkegård på Long Island, New York, hvor familien havde et familiegravsted.

Efterforskning

De andre beboere i bygningen blev straks afhørt, men kunne kun fortælle, at de ikke havde set andre end Georgette den aften. Da bygningen var færdigbygget i 1931, blev der reklameret med at gulve og vægge var lydtætte. Alligevel kunne en nabo fortælle, at han havde hørt Georgette skrige: ”Stop, stop, du dræber mig!” omkring kl. 230 den nat. Men fordi han troede at det var familieskænderi, valgte han blot at sove videre. Viceværten Fred Atwood fortalte, at han og hans kone var blevet vækket af larmen fra højhælede sko fra Georgettes lejlighed omkring midnat. Hans kones forklaring var dog lidt anerledes; hun fortalte, at de var blevet vækket omkring de tidlige morgentimer af et ”metallisk brag”. Dette var ikke det eneste i deres forklaringer, som Fred og Lulu ikke var enige om. Freds forklaring omkring den efterfølgende formiddag, lød på at han og Lulu var gået ind i lejligheden sammen, og at Lulu var gået op på badeværelset, hvor hun havde fundet Georgette og kaldt på Fred. Fred havde slukket for vandet og åbnet for afløbet. Men Lulus forklaring lød på, at hun var gået alene ind i lejligheden, havde fundet Georgette livløs, slukket for vandet, og hentet Fred.
Hvilken forklaring der er den sande, ved kun Fred og Lulu. Og af en eller anden årsag, valgte politiet ikke at finde det mistænksomt.

I lejligheden fandt efterforskerne en masse breve fra forskellige soldater. I de fleste takkede soldaterne for Georgettes venlighed; for at have givet dem mad, givet dem et sted at sove, og hjulpet dem i en svær tid. Politiet afhørte derfor en del soldater under efterforskningen, men heller ikke her kunne efterforskningen få ende. Desuden afhørte de også samtlige af de sædvanlige gæster hos Hollywood Canteen, men heller ikke her fandt de nogle mistænkte.
Når en mordsag bliver omtalt meget i medierne, sker det ofte at personer melder sig selv – også selvom de ikke er morderen. Dette skete også i sagen om Georgettes mord. John Lehman Sumter, der kort forinden var blevet tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital, tog til en politistation i San Francisco, hvor han fortalte, at han havde dræbt Georgette Bauerdorf. Hans forklaring lød på, at han var taget med Georgette hjem, hvor hun havde afslået hans tilnærmelser, og han havde derfor dræbt hende. Med sig havde han et true crime magasin, for, som han forklarede politibetjentene, i dette kunne de læse alt om sagen. Politiet endte med at sende John hjem, da alt tydede på at han ikke stod bag mordet. Senere indrømmede John, at tilståelsen blot havde været en løgn, og at han havde gjort det fordi han følte, at han ikke havde noget at leve for.

Sagen blev mere og mere kold, på trods af at morderen havde efterladt en del spor i form af fingeraftryk. Men fingeraftryk kan kun bruges, når der er en ”mistænksom finger” – altså en mistænkt, der matcher fingeraftrykket.
I 1945, næsten et år efter mordet, fandt den 11-årige Marilyn Silk et brev på vej hjem fra skole, tæt på Georgettes hjem. I brevet stod der:

Til Los Angeles Politi –
Næsten et år siden blev Georgette Bauerdorf, 20, dræbt i hendes lejlighed i West Hollywood –
Mellem nu og d. 11. oktober – et år efter hendes død – vil den der dræbte hende, vise sig i Hollywood Canteen. Morderen vil være iklædt uniform. Han har, siden han begik mordet, været i aktion i Okinawa. Mordet på Georgette Bauerdorf var Guddommelig Gengældelse –
Lad Los Angeles Politi anholde morderen, hvis de kan

Til at starte med troede politiet at brevet var skrevet af morderen, og at denne ville blive fanget på årsdagen for mordet i Hollywood Canteen. Men det skete ikke, og senere kom det frem, at brevet blot var et fupnummer, skrevet af en sørgelig person.
Mange personer blev afhørt; også personer, der senere blev anholdt for mord, blev afhørt angående Georgettes drab. Men politiet kunne ikke komme videre, og morderen blev aldrig fundet.

Teorier

Som altid, når en mordsag bliver almenkendt, begynder teorierne at sprede sig og vokse. Dette var, og er stadig, ikke en undtagelse med hensyn til mordet på Georgette. Særligt i 1947, da liget af Elizabeth Short – også kendt som Black Dahlia – blev fundet, dræbt på makaber vis, blev Georgettes drab bragt op igen, og mange teoretiserede at det var samme morder, der stod bag drabene. Men denne teori kan hurtigt lukkes, da der i bund og grund ikke er særlig mange ligheder ved sagerne – udover, at begge var hvide, unge kvinder, bosat i Los Angeles. Nogle påstår endda, at Georgette og Elizabeth kendte hinanden igennem Hollywood Canteen. Dette er ikke muligt; Georgette blev dræbt i 1944, Hollywood Canteen lukkede da krigen sluttede i 1945, og Elizabeth kom først til Los Angeles i 1946. Mere tyder på at mordene er begået af to forskellige personer, end at de er begået af samme person, herunder blandt andet fordi Georgette som den eneste af de to blev voldtaget, på grund af mordmetoderne, hvordan ligene blev fundet, og så videre.

En anden velkendt teori lyder på, at Georgette havde givet en soldat lov til at overnatte i hendes hjem, og at soldaten så Georgette sidde i sin seng, kun iført undertøj og pyjamastop, hvilket gjorde ham ’kåd’. Soldaten voldtog derfor Georgette på gulvet – hun blødte, enten på grund af menstruation eller voldtægten. Hvis hun blødte på grund af menstruation, er det muligt at hun brugte sportsbandagen som en form for bind, og at soldaten fandt dette og proppede i halsen på hende for at få hende til at tie, men endte med at dræbe hende. Teorien lyder derefter på at soldaten, som nu kan kaldes både voldtægtsforbryder og morder, røg en masse cigaretter (eftersom der blev fundet cigaretter i lejligheden, uden læbestift på), og forsøgte at fjerne sportsbandagen fra Georgettes hals, men kunne ikke fordi dødsstivheden allerede var trådt ind. Morderen lagde derefter liget i badekarret, forsøgte at gøre rent efter sig, stjal nogle penge fra hendes pung og bilnøglerne, og skyndte sig af sted.
Selvom denne teori lyder ganske mulig, giver den ingen forklaring på, hvorfor pæren udenfor Georgettes lejlighed var skruet løs. Denne handling tyder mere på, at gerningsmanden har ligget på lur og ventet på, at Georgette kom hjem. Om hun selv har lukket ham ind, han har brugt en nøgle, eller han har tvunget sig selv ind i lejligheden, dog uden at afsætte spor fra dette, vides ikke.

Der er mange prikker i puslespillet der mangler; vigtigst af alt, hvem der begik mordet.

Tiden efter

Selve bygningen hvor mordet fandt sted, har også senere fået opmærksomhed. I 1947 boede Marilyn Monroe få måneder i et gæsteværelse hos skuespillerparret John Carroll og Lucille Ryman, der boede i bygningen. Selv samme lejlighed købte Lindsey Lohan, ifølge rygter, i 2007.
I 1965 døde skuespillerinden Dorothy Pandridge i sin lejlighed i bygningen, enten af selvmord eller en blodprop.

Georgettes søster, Constance, døde i marts 2014. Constance overtog deres fars arbejde, og havde stor interesse for ballet og kunst. Hun var gift med Carroll Cartwright i 65 år, og sammen fik de både børn, børnebørn og oldebørn.

Medier

Det er ikke lykkedes mig at finde en bog der omhandler kun denne sag, men derimod en masse hvori sagen er omtalt. Herunder blandt andet nogle bøger der omhandler mordet på Elizabeth Short:
– ”Severed: The True Story of the Black Dahlia” af John Gilmore, 2006
– ”Most Evil: Avenger, Zodiac, and the Further Serial Murders of Dr. George Hill Hodel” af Steve Hodel og Ralph Pezzullo, 2009
– ”Black Dahlia Avenger: A Genious for Murder – The True Story” af Steve Hodel, 2015

Derudover er der bøgerne, der omhandler andre sager, hvori mordet på Georgette Bauerdorf er nævnt:
– ”Encyclopedia of World Crime: A-C” af Jay Robert Nash, 1981
– ”Homicide: 100 Years of Murder in America” af Gini Graham Scott, 1999
– ”Clues from Killers: Serial Murder and Crime Scene Messages” af Dirk Cameron Gibson, 2004
– ”Giant Book of Unsolved Crimes” af Roger Wilkes, 2006
– ”Cold Cases – Famous Unsolved Mysteries, Crimes and Disappearances in America” af Helena Katz, 2010

 

Kilder

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mordet på Elizabeth Short - The Black Dahlia